Πολιτική Συνεντεύξεις

Ο Διονύσης Χατζηδάκης εξομολογείται στο «Π»: Βλέπω (πλέον) τη ζωή πολύ διαφορετικά!

Το μυστικό του επιτυχημένου δημάρχου μάς αποκαλύπτει ο βουλευτής Νότιου Τομέα της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π». Παράλληλα, μας μιλάει για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, για τη συνεργασία του με τον αείμνηστο Τζαννή Τζαννετάκη, ενώ θυμάται μαζί μας τις πιο κρίσιμες στιγμές που έζησε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως γενικός διευθυντής του πρώην πρωθυπουργού.

Στην επέτειο της 25ης Μαρτίου είδαμε για πρώτη φορά στον αττικό ουρανό τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale. Ως μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, πιστεύετε ότι η χώρα μας εξοπλίζεται επαρκώς και η εξωτερική πολιτική διαθέτει στρατηγική;

Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια τόσο ολοκληρωμένη αγορά πολεμικού υλικού τέτοιας εκτάσεως, που επηρεάζει τις στρατιωτικές ισορροπίες όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθόσον περιλαμβάνει ταυτόχρονα την αγορά αεροσκαφών Rafale F3R (τελευταίας γενιάς), την εφοδιαστική υποστήριξη αυτών σε ανταλλακτικά και τον σύγχρονο βληματικό εξοπλισμό τους. Με την απόκτηση αυτών των όπλων, δηλαδή των πυραύλων στρατηγικής σημασίας, το αεροσκάφος αυτό Rafale F3R μπορεί να αναχαιτίσει και να καταρρίψει αεροσκάφη από μεγάλη απόσταση και ταυτόχρονα να προσβάλει στόχους επιφάνειας και θαλάσσης επίσης από πολύ μεγάλη απόσταση. Δεν έχει νόημα να αγοράζεις αεροσκάφη τελευταίας γενιάς ή να τα αναβαθμίζεις χωρίς να φροντίζεις ταυτόχρονα να αποκτήσεις και τα σύγχρονα όπλα τα οποία φέρουν τα αεροσκάφη αυτά, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Τα όπλα είναι εκείνα που καθιστούν τα αεροσκάφη πλήρως αποτελεσματικά και αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης και όχι αυτό καθαυτό το αεροσκάφος, εκσυγχρονισμένο ή μη, χωρίς τους ειδικούς πυραύλους που φέρει. Οι υπερσύγχρονοι πύραυλοι METEOR, MICA, SCALP και EXOSET είναι οι πιο σύγχρονοι, αποτελεσματικοί και φονικοί πύραυλοι που μπορεί να φέρει σήμερα ένα αεροσκάφος. Ως προς την εξωτερική πολιτική είναι πολύ πετυχημένη, γιατί κατάφερε με αριστουργηματικές, διπλωματικές κινήσεις να κάνει την ελληνοτουρκική διαφορά ευρωπαϊκή.

Είσαστε από τους ανθρώπους που έχουν αμεσότητα με τους πολίτες και δίνετε την εντύπωση πως βρίσκεστε διαρκώς σε κίνηση. Τα περιοριστικά μέτρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του κορονοϊού, πόσο σας έχουν δυσκολέψει στην καθημερινότητά σας;

Ο Covid-19 με έχει δυσκολέψει στην καθημερινότητά μου, όπως όλους τους Έλληνες. Τις ελάχιστες φορές που κινούμαι, πάντοτε φοράω τη μάσκα μου και τηρώ απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υποδεικνύουν οι λοιμωξιολόγοι. Αυτό σημαίνει ότι επικοινωνώ με τους ανθρώπους μου τηλεφωνικά και μέσω διαδικτύου. Συμμετέχω στις επιτροπές της Βουλής μέσω τηλεδιασκέψεων και, ελάχιστες φορές, με φυσική παρουσία. Πιστεύω ότι η πανδημία είναι μια μπόρα και θα περάσει. Ελπίζω ότι μετά τον εμβολιασμό θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας και θα ανακτήσουμε πάλι τη ζωή μας.

Λένε πως όταν ένας άνθρωπος βρεθεί κοντά στον θάνατο, αλλάζει ο τρόπος που βλέπει τη ζωή. Εσείς αντιμετωπίσατε μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία σας και βγήκατε νικητής. Έκτοτε, άλλαξε ο τρόπος που βλέπετε τη ζωή;

Όταν έχεις παλέψει με τον Χάρο και τον έχεις νικήσει, τότε αντιλαμβάνεσαι τη σημασία και την αξία της ζωής. Σαφέστατα τη βλέπω διαφορετικά. Μόνο ένας άνθρωπος που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τον θάνατο, μπορεί να αντιληφθεί το δώρο της ζωής και πώς πρέπει να τη διαχειρίζεται. Καταρχάς πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Ό,τι μπορεί να συμβεί στον διπλανό μας, μπορεί να συμβεί και στον καθένα μας. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τις λεπτομέρειες και να μην επιβαρύνουμε και ρισκάρουμε την υγεία μας. Εάν «ο μη γένοιτο» μας συμβεί κάτι, πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με όση δύναμη ψυχής και πίστης διαθέτουμε, αγωνιζόμενοι για να κρατηθούμε όρθιοι, και ποτέ δεν πρέπει να μας κυριαρχήσει ο φόβος του τετέλεσται.

Επί σχεδόν μία δεκαετία εργαστήκατε στο πλευρό του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τι θυμάστε από τη συνεργασία σας εκείνα τα χρόνια;

Ήταν 10 χρόνια ζωής κοντά σε έναν σπουδαίο άνθρωπο και έναν ογκόλιθο της πολιτικής, που, δυστυχώς, σε ό,τι είχε πει και ό,τι είχε πράξει δικαιώθηκε μετά τον θάνατό του. Έμαθα να μιλάω λίγο και να πράττω πολλά. Να αξιολογώ τους ανθρώπους, όχι από την εμφάνισή τους αλλά από τη σοβαρότητά τους και τα πεπραγμένα τους.

Τι κρατάτε ως παρακαταθήκη και ποια φράση του θυμάστε χαρακτηριστικά;

Έλεγε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, μπορεί να είναι σκουριά και μάλιστα τοξική. Πολλοί άνθρωποι που θεωρούνται σπουδαίοι, πολλές φορές άλλα σκέφτονται, άλλα λένε και άλλα πράττουν. Και πιστεύω ότι είχε απόλυτο δίκιο, διότι η ζωή είναι γεμάτη τέτοια παραδείγματα.

Θα ήθελα να θυμηθείτε και να μοιραστείτε μαζί μας μια πολύ έντονη στιγμή ή μια μεγάλη κρίση που ζήσατε ως διευθυντής του γραφείου του Κων. Μητσοτάκη…

Ήταν τον Οκτώβριο του 1993, όταν το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι πούλησε την ΑΓΕΤ Ηρακλής στην ιταλική εταιρεία Calcestruzzi σε χαμηλή τιμή. Και ότι αυτό ήταν σκάνδαλο και είχαν δοθεί μίζες. Επροτίθετο δε να τον παραπέμψουν ως πρωθυπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο. Τότε, η ιταλική εταιρεία Calcestruzzi πρότεινε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αγοράσει την ΑΓΕΤ Ηρακλής με το ίδιο ποσό που την αγόρασε αυτή, αφού θεωρούσε ότι το τίμημα ήταν μικρό. Όπως καταλαβαίνετε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε στην επαναγορά της ΑΓΕΤ Ηρακλής και ήταν πασιφανές ότι δεν υπήρχε σκάνδαλο και το τίμημα δεν ήταν μικρό, όπως υποστήριζε. Αυτή όμως η υποτιθέμενη σκανδαλολογία εκ μέρους τους διήρκησε δύο χρόνια και, φυσικά, δεν παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο.

Για να γυρίσουμε στο σήμερα. Κατά τη γνώμη σας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ποια στοιχεία του χαρακτήρα του έχει πάρει από τον πατέρα του;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του τη διορατικότητά του, την ταχύτητα των αποφάσεών του, τη μεγάλη εργατικότητά του και τη βαθύτατη εκτίμηση της ανθρώπινης ζωής, καθώς και την αξία και τη συνοχή της οικογένειάς του. Πέραν αυτών που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του, έχει και δικά του χαρακτηριστικά που ξεδιπλώθηκαν κατά τη διάρκεια της υπουργίας του και ως πρωθυπουργός.

Εσείς που τον γνωρίζετε αρκετά χρόνια, ποια χαρακτηριστικά του έχετε ξεχωρίσει;

Είναι η μεγάλη του επιμέλεια όταν σχεδιάζει κάτι και η πρωτογενής εργασία που κάθε μέρα πραγματοποιεί. Στόχος του είναι να μη ζει η Ελλάδα με το ένδοξο παρελθόν της, αλλά να πορευθεί με το παρόν και το μέλλον που καθορίζει ο 21ος αιώνας. Πιστεύει ότι στη σημερινή εποχή δεν ισχύει το δίπολο Αριστερά – Δεξιά και αντιπαραθέτει την πρόοδο – καθήλωση. Γιατί το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η δίκαιη κατανομή του πλούτου αλλά η μεγέθυνσή του, που θα φέρει και τον ισότιμο επιμερισμό του. Πιστεύει ότι προοδευτικός στον 21ο αιώνα είναι όποιος βλέπει μπροστά, διδάσκεται από την εμπειρία και δεν τον φοβίζει η αμφιβολία. Έχει πει, προοδευτικός είναι όποιος συντηρεί όσα αξίζει να συντηρηθούν και αλλάζει όσα πρέπει να αλλάξουν. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα οδηγήσει τη χώρα, με τα προτερήματά του και την ενεργητικότητά του, εκεί όπου θέλουμε να τη δούμε.

Αντίστοιχα, η Ντόρα Μπακογιάννη ποια στοιχεία θεωρείτε πως έχει πάρει από τον πατέρα της;

Η κα Μπακογιάννη έχει πάρει τη διορατικότητά του, τη λογική και την ευαισθησία του και, πάνω από όλα, το πείσμα του για δημιουργία. Πράγμα που απέδειξε τόσο ως δήμαρχος Αθηναίων όσο και ως υπουργός Εξωτερικών.

Υπήρξατε κυβερνήτης πολεμικών πλοίων και υπασπιστής δύο πρώην υπουργών Εθνικής Αμύνης, του Τζαννή Τζαννετάκη και του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Τι έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας από εκείνη την περίοδο;

Το πόσο σπουδαίοι πολιτικοί ήταν και οι δύο τους, που πάντοτε έβαζαν το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον. Επί εποχής τους, ό,τι εξοπλισμοί στις Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν, έγιναν με τη διαδικασία Government to Government και όχι μέσω μεσαζόντων και εμπόρων όπλων.

Μεγαλύτερο είναι το πάθος σας για τη Βουλή ή για την Αυτοδιοίκηση;

Ασφαλώς για την Αυτοδιοίκηση. Διότι ως δήμαρχος δημιουργείς και απολαμβάνεις τα δημιουργήματά σου, ενώ ως βουλευτής συμμετέχεις στη νομοθετική διαδικασία και πολλές φορές δεν υιοθετούνται αυτά που λες, μιλώντας σε κενά έδρανα.

Ποιο είναι το μυστικό ενός «επιτυχημένου» δημάρχου;

Το μυστικό είναι να δουλεύεις αποτελεσματικά για τους δημότες σου και όχι φραστικά. Να μη λες υπερβολές και φαντασιώσεις, τα δε οράματά σου που θέλεις να εφαρμόσεις να είναι υλοποιήσιμα, να ασχολείσαι με την καθημερινότητα και την ανθρώπινη πλευρά του κάθε δημότη, ώστε το πρόβλημά του να το εκλαμβάνεις ως δικό σου πρόβλημα.

Μέσα στη μακρόχρονη πορεία των 17 ετών ως δήμαρχος Π. Φαλήρου, υπάρχει κάτι που δεν προλάβατε να υλοποιήσετε και θα το κάνετε ως βουλευτής;

Ήθελα να φτιάξω ένα σύγχρονο αμαξοστάσιο για τα αυτοκίνητα του δήμου, τα απορριμματοφόρα και τα λοιπά αυτοκίνητα της καθαριότητος. Έφτιαξα τις μελέτες, εξασφάλισα χρηματοδότηση με προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια, δημοπράτησα το έργο, αλλά μου το «μπλόκαραν» στην Πολεοδομία, για λόγους ρυμοτομίας. Ήδη, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα θα υπάρχει πρόβλεψη χρήσεων γης, που θα επιτρέψει την εκτέλεση του έργου.

Από όσο γνωρίζω, έχετε μια πολύ δεμένη οικογένεια και έχετε ιδιαίτερη αδυναμία στην εγγονή σας. Ποιες συμβουλές δίνετε στην κόρη σας και ποιες στην εγγονή σας;

Την κόρη μου, τη συμβουλεύω πάντα να πορεύεται στη ζωή της έχοντας ανθρώπους-πρότυπα. Να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στην εργασία της και στην οικογένειά της. Να έχει αρχές στη ζωή της και να απολαμβάνει την εκτίμηση των συναδέλφων της. Στη δε εγγονή μου, που φέρει και το όνομά μου, Διονυσία, της λέω να έχει πρότυπό της τους γονείς της και να έχει μια καλή ακαδημαϊκή πορεία, διότι η γνώση είναι το μόνο «όπλο» του ανθρώπου.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER