Κοινωνία

Ο Ερντογάν απαγόρευσε στα τουρκικά σκάφη να δένουν σε ελληνικά λιμάνια

Η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν πήρε μία απόφαση η οποία αναμένεται να επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό.

Αποφασίσθηκε η άμεση απαγόρευση απόπλου προς την Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών, δηλαδή των σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες, στις τουρκικές ακτές.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι από τις 12 Οκτωβρίου απαγορεύονται τα δρομολόγια από τα τουρκικά λιμάνια προς την Ελλάδα, δηλαδή προς τα ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η απόφαση ήρθε ως απάντηση στην κατάσχεση τουρκικών πλοιαρίων από τις ελληνικές αρχές γιατί δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα.

Ότι δηλαδή, δεν είχαν τα σωστικά μέσα που προβλέπονται. Μάλιστα, σύμφωνα με την Hurryiet, 11 τουρκικά σκάφη έχουν κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές για τους παραπάνω λόγους.

Όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός Μεταφορών, «Από σήμερα (25/09) διακόπτουμε τον απόπλου προς την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει ελέγχους και κατασχέσεις μικρών σκαφών από την Τουρκία – μικρότερων των 24 μέτρων – θέτει σε κίνδυνο το καθεστώς λευκής σημαίας της Τουρκίας, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Το καθεστώς λευκής σημαίας αφορά την ποιότητα των θαλάσσιων μεταφορών μιας χώρας και η Τουρκία κινδυνεύει να μπει σε καθεστώς γκρίζας σημαίας.

Το δεύτερο σενάριο για την απόφαση αυτή είναι ότι το πρόβλημα ήταν η χαμηλή τουριστική κίνηση στα τουρκικά παράλια.

Για να μπορέσουν να επιβιώσουν ιδιοκτήτες τουρκικών τουριστικών σκαφών πήγαιναν ως επισκέπτες στα νησιά και σε συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα επιβίβαζαν επισκέπτες.

Πουλούσαν δηλαδή ως «πειρατές» στην ουσία, «μαύρες» κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά με ότι αυτό συνεπάγονταν για την ελληνική οικονομία.

Ο Τούρκος υπουργός άφησε βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα.

Σημειώνεται ότι στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης αντιδρά έντονα η κοινωνία των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων.

Τα ελληνικά νησιά αποτελούσαν για πολλούς Τούρκους, ιδιαίτερα για τους Σμυρνιούς τόπο ολιγοήμερων διακοπών τους ακόμα και διακοπών ενός Σαββατοκύριακου.

Κι αυτό γιατί μπορούσαν να διασκεδάσουν χωρίς τους περιοριστικούς όρους όπως αυτοί της τεράστιας φορολόγησης στο αλκοόλ που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Αλλά και η οικονομία πολλών παράλιων πόλεων είναι συνδεδεμένη με ταξίδια Ελλήνων στις αγορές τους.

Για παράδειγμα τα εβδομαδιαία παζάρια δέχονται χιλιάδες Έλληνες αγοραστές που φυσικά δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν.

Ήδη, στελέχη της τουρκικής αυτοδιοίκησης και των εμπορικών επιμελητηρίων της περιοχής μιλάνε για καταστροφική για τις τοπικές οικονομίες απόφαση.

Συνδέουν δε την πρακτική της κυβέρνησης Ερντογάν, με το γεγονός ότι το σύνολο των μικρασιατικών παραλίων αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της αντιπολίτευσης.

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa