Κόσμος

«Ο Ιησούς ήταν Έλληνας και όχι Εβραίος»

Σύμφωνα με την αμφιλεγόμενη θεωρία ο Ιησούς δεν ήταν άλλος από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και θρησκευτικό κήρυκα, Απολλώνιο τον Τυανέα, που πολλοί θεωρούσαν ως «γιο του Θεού».

Το ντοκιμαντέρ δεν αμφισβητεί τον Ιησού ως ιστορική προσωπικότητα, ισχυρίζεται ωστόσο ότι ο «Υιός του Θεού», που περιγράφεται στην Καινή Διαθήκη ίσως ήταν ο Απολλώνιος, που γεννήθηκε στην Καππαδοκία και σύμφωνα με πολλούς μελετητές ήταν σύγχρονος του Χριστού επισημαίνοντας ότι είχαν πολλές εξωτερικές ομοιότητες -εικονίζονται με μακριά γενειάδα- ήταν ιεροκήρυκες και έκαναν θαύματα.

Ο Απολλώνιος, υποστηρίζεται ότι απέκτησε φήμη κάνοντας θαύματα και συγκεντρώνοντας πλήθη οπαδών, αναφέρει το ντοκιμαντέρ: «Υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να βρεθεί σε κείμενα εκτός της Βίβλου, αφού η εκκλησία απέτυχε να τον εξαλείψει από την ιστορία. Το όνομά του είναι Απολλώνιος και γεννήθηκε το 3 ή 4 π.Χ. στα Τύανα της Καππαδοκίας.

Έγινε μαθητής του Πυθαγόρα απαρνούμενος το κρέας, το κρασί και τις γυναίκες. Δεν φορούσε παπούτσια κι άφησε μακριά μαλλιά και γένια. Σύντομα έγινε μεταρρυθμιστής κι είχε ως τόπο διαμονής το ναό του Ασκληπιού».

Το ντοκιμαντέρ συνεχίζει, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail,  ότι ο Απολλώνιος ο Τυανεύς έγινε σοφός και «ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός ορκίστηκε να χτίσει ναούς προς τιμήν του και να του φτιάξει αγάλματα. Φέρεται να επανέφερε νεκρούς στη ζωή και μιλούσε για πράγματα πέρα απ’ την ανθρώπινη σφαίρα».

Η αμφιλεγόμενη θεωρία αντιστρατεύεται τις απόψεις πολλών ότι ο Απολλώνιος δεν ήταν τίποτε περισσότερο από άλλος ένας φιλόσοφος, ενώ οι επικριτές της υπογραμμίζουν ότι η μόνη ιστορική μαρτυρία για τον Απολλώνιο προέρχεται από μια βιογραφία του που συνέγραψε έναν αιώνα αργότερα ο Φιλόστρατος, τα περισσότερα στοιχεία της οποίας δεν θεωρούνται απολύτως αληθή.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa