Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Ο καιρός γαρ εγγύς!

Ο καιρός γαρ εγγύς, φυσικά όχι για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, ούτε για το πότε θα ανακοινωθεί η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, αλλά για θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες και τη ζωή τους, στη νέα πραγματικότητα. Το άνοιγμα της αγοράς, των σχολείων, των μετακινήσεων των πολιτών, η επιστροφή στην κανονικότητα που ξέραμε.

Ο καιρός γαρ εγγύς, φυσικά όχι για τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου των πολιτών, στις επόμενες εκλογές, αλλά για την ακριβή ημερομηνία του σταδιακού και ελεγχόμενου ανοίγματος των δραστηριοτήτων, ειδικά για το λιανεμπόρια και την εστίαση. Το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι τα ποσοστά του καταλληλότερου να ηγηθεί και της μετακίνησης των ψηφοφόρων από κόμμα σε κόμμα.

Ο καιρός γαρ εγγύς, φυσικά όχι για τις αντεγκλήσεις, τους διαξιφισμούς και τις κοκορομαχίες των πολιτικών κομμάτων στα ΜΜΕ και στο Κοινοβούλιο, αλλά για να συμφωνήσουν επιτέλους οι ειδικοί της προστασίας της υγείας μας, λοιμωξιολόγοι και πνευμονολόγοι, πώς θα γίνει η περιβόητη μερική άρση των μέτρων προστασίας. Ο καθένας βγαίνει στα Μέσα και λέει τα δικά του, από τη δική του οπτική γωνία.

Ο καιρός γαρ εγγύς, σε λιγότερο από έναν μήνα αρχίζει η εορταστική περίοδος του Πάσχα. Έμποροι και καταστηματάρχες αγωνιούν να μη χαθεί η αγοραστική περίοδος. Η πρόληψη με τα self tests και η στοχευμένη εφαρμογή των μέτρων είναι αρκετά για να κινηθεί η αγορά ή θα κάνουμε πάλι Πάσχα στα προαύλια Εκκλησιών, στα μπαλκόνια και στις ταράτσες;

Ο καιρός γαρ εγγύς, η ανόητη εφαρμογή του μέτρου των sms και των γραπτών βεβαιώσεων μετακίνησης να σταματήσει. Αν οι πολίτες δεν έχουν καταλάβει έναν χρόνο τώρα ότι η τιμωρία από τον κορονοϊό δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, κανένα μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας δεν θα αποδώσει. Είναι τόσο υποτιμητικό, προσβλητικό και φοβικό το μέτρο για τους πολίτες, που οι κυβερνώντες θα το εισπράξουν στις κάλπες.

Ο καιρός γαρ εγγύς, να χτυπήσει «κόκκινο» η κόπωση των πολιτών από την κλεισούρα. Οι πολίτες φτάσανε στα όριά τους. Η κατάθλιψη καλπάζει, ο αριθμός των διαζυγίων έχει πιάσει «ταβάνι» και η αποσυμπίεση είναι αναγκαία και επείγουσα.

Ο καιρός γαρ εγγύς, με πιθανή εξέλιξη το «γαία πυρί μειχθήτω». Τα προβλήματα της επόμενης μέρας στην οικονομία, ο φόβος της ανεργίας εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη συνοχή της κοινωνίας. Η ανοχή στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να ξεγελά τους έχοντες την ευθύνη του τρόπου αντιμετώπισης των επιδημιολογικών δεδομένων. Η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών!

Ο καιρός γαρ εγγύς, για να πατηθεί το «πράσινο φως» ακόμη και για την επέκταση ή και την άρση του ωραρίου κυκλοφορίας. Τους τουρίστες που θα έρθουν, θα τους «μαντρώνουμε» από τις εννέα το βράδυ ή θα κυκλοφορούν μόνοι στους δρόμους;

Ο καιρός γαρ εγγύς, να ξεκουραστούν τα πληκτρολόγια που μας οδηγούν σε ιντερνετικά μονοπάτια, εσώκλειστους με συντροφιά μια νέα ψηφιακή ζωή. Η ζωή είναι έξω και η διάρκειά της είναι σύντομη. Ας μην το ξεχνάμε!

Ο καιρός γαρ εγγύς, με τον δημοσκοπικό αέρα να ξεφουσκώνει, και τότε θα είναι αργά για πολλούς που εφησυχάζουν στις καρέκλες τους.

Τα πρώτα δείγματα κάνανε την εμφάνισή τους.

Φύλακες γρηγορείτε!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa