Κόσμος

Ο κύβος ερρίφθη: Ο Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 – Τι σημαίνει αυτό για την Καταλονία

Την ενεργοποίηση του Άρθρου 155, το οποίο προβλέπει την προσωρινή άρση της αυτονομίας της περιφέρειας της Καταλονίας, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο Μαριάνο Ραχόι, σε διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην ισπανική επαρχία εντός έξι μηνών.

«Στόχος μας δεν είναι να στερήσουμε από την Καταλονία την αυτονομία της αλλά να απομακρύνουμε τους τοπικούς ηγέτες που ενήργησαν παράνομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ραχόι.

Η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 ελήφθη μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί, στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η Μαδρίτη κατά της κυβέρνησης του Πουτζδεμόντ, μετά τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Μετά τη σημερινή απόφαση η Μαδρίτη αναμένεται πάρει τον έλεγχο της περιφερειακής αστυνομίας, της Mossos d’Esquadra, της οποίας ο αρχηγός κατηγορήθηκε για ανταρσία γιατί δεν εμπόδισε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Εξάλλου σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τα μέτρα αυτά έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos.

Διαβάστε επίσης: Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία – Έτοιμος να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 ο Ραχόι

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa