Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο νέος δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός στο «Π»: Αναγκαίες οι συναινέσεις

Για τις άμεσες προτεραιότητές του από την ανάληψη των καθηκόντων του μίλησε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός στο «Π». Ο κ. Ντηνιακός αναφέρθηκε στη δημαρχιακή θητεία Σελέκου, τονίζοντας πως «αδιαμφισβήτητα η πόλη μας, κατά την περίοδο δημαρχίας Σελέκου, γνώρισε μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση». Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα, αναφορικά με την απλή αναλογική, επισημαίνοντας πως «θα βρούμε κοινά σημεία και θα πετύχουμε τις απαραίτητες συναινέσεις, για το καλό των πολιτών».

 Πώς κρίνετε το πρόσφατο αποτέλεσμα της κάλπης; Γιατί πιστεύετε ότι σας στήριξαν οι δημότες του Χαϊδαρίου και σας εξέλεξαν να είστε η νέα Δημοτική Αρχή; 

Οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα αλλαγής, μια εντολή να ξεφύγει η πόλη μας από τη στασιμότητα και τη μιζέρια. Αυτήν την εντολή θα την τιμήσουμε στο ακέραιο, για να χτίσουμε μαζί έναν τόπο όμορφο, ανοιχτό και σύγχρονο. Έναν τόπο που θα δίνει στους ανθρώπους του, που τον κατοικούν και τον αγαπούν, πραγματικές ευκαιρίες να μπορούν να φτιάχνουν και να χαίρονται εδώ τη ζωή τους, να δημιουργούν εδώ την οικογένειά τους.

«Οραματιζόμαστε έναν δήμο-πρότυπο, όπου οι δίκαιες ιδέες γίνονται δίκαιες πολιτικές, όπου η Αυτοδιοίκηση υπακούει στη διαφάνεια και λογοδοτεί στους δημότες, όπου η ομαδικότητα μετατρέπεται σε έργα και νέες διεκδικήσεις. Για να γίνουμε Χαϊδάρι, ξανά!»: Αυτή είναι η διακήρυξη του συνδυασμού σας. Αναλύστε το μας, καθώς επίσης, γιατί «Χαϊδάρι, ξανά»;

Το Χαϊδάρι είναι η πόλη όπου ζούμε, η πόλη που αγαπάμε. Μεγαλώσαμε στο Χαϊδάρι που πριν από κάποια χρόνια δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από άλλες μεσοαστικές περιοχές της Βόρειας Αθήνας. Απολαμβάναμε τότε στον δήμο μας, συγκριτικά μάλιστα με όλους τους γύρω δήμους, μια ξεχωριστή ποιότητα ζωής και ήμασταν περήφανοι γι’ αυτό. Σήμερα η πόλη μας, το Χαϊδάρι, έχει μετατραπεί σε μια εγκαταλελειμμένη πόλη. Δημιουργήσαμε αυτόν τον συνδυασμό γιατί μας ενώνει το πάθος και το όραμα να κάνουμε ξανά το Χαϊδάρι όμορφο, περήφανο, φιλικό, δημιουργικό και ανοιχτό στις ανάγκες της κάθε οικογένειας, των νέων, των ηλικιωμένων, των επισκεπτών. Θέλουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος που μας στέρησαν η αδιαφορία και ο κομματισμός των τελευταίων ετών, να γίνουμε ξανά σημείο αναφοράς στη Δυτική Αθήνα.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Χαϊδάρι σήμερα και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνετε;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για το μείζον θέμα της καθαριότητας, όπου έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων με στόχο τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, τη διαλογή στην πηγή, την εξοικονόμηση του κόστους αποκομιδής και ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των τελών καθαριότητας. Από την άλλη, για το πρόβλημα με τον ελλιπή φωτισμό, προχωρούμε σε αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με λάμπες LED, προσαρμόζοντας ή αντικαθιστώντας φωτιστικά παλαιάς τεχνολογίας. Με το νέο δίκτυο, εκτιμάται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Είναι δύο ενδεικτικά παραδείγματα και της φιλοσοφίας μας, βάσει της οποίας σχεδιάζουμε να διοικήσουμε την πόλη.

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας από τη στιγμή που θα αναλάβετε τη διοίκηση του δήμου;

Η καθαριότητα, ο φωτισμός, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης, ένα ευρύ πλάνο ανακατασκευής των πεζοδρομίων, οι παιδικές χαρές, να στήσουμε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, να βάλουμε μπροστά μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως η αξιοποίηση του στρατοπέδου και η ανάπλαση του Σκαραμαγκά. Οπότε δεν μιλάμε απλά για επιμέρους προτεραιότητες. Θα πρέπει να κινηθούμε σε όλα τα μέτωπα με τον ίδιο δυναμισμό και την ίδια αμεσότητα.

Τώρα που ολοκληρώθηκαν και οι δύο γύροι των αυτοδιοικητικών εκλογών και πέφτουν οι «τόνοι», πώς θα χαρακτηρίζατε τη δημαρχιακή θητεία του απερχόμενου δημάρχου Μιχάλη Σελέκου; 

Αδιαμφισβήτητα η πόλη μας, κατά την περίοδο δημαρχίας Σελέκου, γνώρισε μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση με αδιαφορία για την καθημερινότητα του πολίτη και παντελή έλλειψη ενός πλάνου ανάπτυξης. Δεν είπαμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Η κριτική μας ήταν πολιτική και αφορούσε το καλό του τόπου, δεν υπήρχε κάτι προσωπικό.

Με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, δεν έχετε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Σας προβληματίζει αυτό για τη διοίκηση του δήμου; Θα αναζητήσετε μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, ή και πριν, συγκλίσεις, συναινέσεις και συνεργασίες και, αν ναι, με ποιους;

Μαζί με τεχνοκράτες, τους υποψηφίους μας αλλά και τους πολίτες εκπονήσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης ένα τόσο λεπτομερές πρόγραμμα που απαντά, αφενός, στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του δήμου μας, αφετέρου, δημιουργεί τις βάσεις για μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Το πρόγραμμα αυτό το καταθέσαμε στους πολίτες τους Χαϊδαρίου και το ενέκριναν με εντυπωσιακή πλειοψηφία, όπως αποτυπώθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ασφαλώς, για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, θα πρέπει να υπάρχουν και επιμέρους συγκλίσεις και συνεργασίες. Είμαι βέβαιος ότι με τα εκλεγμένα μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου, που επιθυμούν να προχωρήσει η πόλη επιτέλους μπροστά, μετά από μια 5ετία απραξίας, θα βρούμε κοινά σημεία και θα πετύχουμε τις απαραίτητες συναινέσεις, για το καλό των πολιτών.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa