Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Ο νέος εκλογικός νόμος φέρνει «άσπρη» ημέρα στην Αυτοδιοίκηση

Μετά τη «μαυρίλα» της απλής αναλογικής, που ψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δημιούργησε τόσα προβλήματα στους δήμους και στις περιφέρειες, αυτή καταργείται για να διοικηθούν επιτέλους και να εφαρμόσουν οι τοπικοί άρχοντες το πρόγραμμα, για το οποίο οι πολίτες τούς εξέλεξαν.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος, για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα, που τόσο επλήγη με τα παράδοξα φαινόμενα διοίκησης πολλών δήμων, λόγω απλής αναλογικής.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες χωρίς πλειοψηφία στα συμβούλια, έρμαιο των απαιτήσεων και των ορέξεων αλλοπρόσαλλων παρατάξεων.

Περισσότεροι από τους μισούς δήμους της χώρας δεν μπορούσαν να κυβερνηθούν, λόγω του εκλογικού συστήματος που η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε, πιστή στο δόγμα «ό,τι δεν ελέγχουμε, το διαλύουμε»!

Η αδυναμία να εκλέξει παρά μόνο ελάχιστους δήμαρχους την οδήγησε στη νομοθέτηση του νόμου-έκτρωμα της απλής αναλογικής.

Με τον νέο νόμο, που δόθηκε προς διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς, θα μπει τέλος στην ακυβερνησία και σε μετεκλογικά παζάρια.

Η δυνατότητα να εκλεγούν οι τοπικοί άρχοντες από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% εναρμονίζει το εκλογικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αυτό των εθνικών εκλογών, με αποτέλεσμα να εκπροσωπούνται οι πολίτες μέσα από ισχυρές πλειοψηφίες.

Μια ρύθμιση που βρίσκει σύμφωνες την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ, τις συνδικαλιστικές ενώσεις των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, η ύπαρξη πλαφόν εισόδου σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έγινε δεκτή με ανακούφιση από σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για όλους τους λόγους που έχουν αναλυθεί διεξοδικά, με κυριότερους την αδυναμία σωστής λειτουργία των συμβουλίων, από μια μικρή μερίδα κομματικά υποκινούμενων αυτοδιοικητικών συμβούλων, κινούμενων υποκριτικά και εμποδίζοντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

Ακούγαμε και βλέπαμε υποκινούμενες ασυναρτησίες από κάθε κομματική γραμμή, απλά για δημιουργία χάους.

Με το νέο αυτό εκλογικό σύστημα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δει «άσπρη» αυτοδιοικητική ημέρα, με μοναδικό στόχο να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Τα κατά καιρούς εμφανιζόμενα σενάρια εκλογικού νόμου, με ξεχωριστά ψηφοδέλτια δημάρχων και συμβούλων,

όπως και ο αναλογικότερος τρόπος κατανομής των συμβούλων, φτάνοντας στα 3/5 μετά το 50,1% και άλλα εκλογικά «φτιασιδώματα», θεωρούνται κακέκτυπα της απλής αναλογικής και έχουν απορριφθεί από το σύνολο έμπειρων αυτοδιοικητικών παραγόντων και όχι από κομματικά φερέφωνα συμφερόντων.

Ο νέος εκλογικός νόμος οικοδομεί την κυβερνησιμότητα των δήμων και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης. Να ευχηθούμε «καλώς όρισε»!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa