Άρθρα

Ο Νίκος Ελευθερόγλου στέλνει… συστημένο: 15 μέρες φωτιά!

Πιστεύαμε ότι το φθινόπωρο θα είχαμε επιστρέψει σε κάποια κανονικότητα. Ότι το καλοκαίρι θα είχαμε πετύχει να περιορίσουμε τόσο την πανδημία όσο και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε. Και μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι άλλες χώρες σε ό,τι αφορά κρούσματα και θανάτους, αλλά τα πράγματα δεν προβλέπονται ευοίωνα σε μια σειρά από ζητήματα. «Ναρκοπέδιο» θυμίζει και η πορεία προς τον διάλογο για τα ελληνοτουρκικά.

Μπορεί όλα να δείχνουν αποκλιμάκωση, αλλά απέναντί μας έχουμε έναν συνομιλητή που έχει μάθει να κάνει… παζάρια χρόνια τώρα.

Και το ερώτημα είναι εάν θα αντέξουν η κοινωνία, η οικονομία και φυσικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα, σε όλα τα μέτωπα, που δείχνει πιο απειλητικό από ό,τι αναμέναμε. Το εμβόλιο, που είναι η προοπτική και η ελπίδα, δεν έχει ακόμη βγει, παρά τις τεράστιες προσπάθειες επιστημόνων και φαρμακευτικών, και σίγουρα ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας.

Το κρίσιμο και μετρήσιμο είναι να αντέξουν οι Μονάδες Εντατικής. Ήδη τα στοιχεία δεν είναι καλά και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο προς την Πολιτεία όσο και προς τους πολίτες. Η μάχη στις ΜΕΘ είναι μεγάλη και θα κρίνει την αντοχή του ΕΣΥ, αλλά και τα μέτρα που θα χρειαστούν για την επόμενη ημέρα. Οι μάσκες είναι το τελευταίο οχυρό. Αν πέσει, τα πράγματα θα γίνουν τραγικά.

Το άνοιγμα των σχολείων κρίνει πολλά και το στοίχημα που έβαλε η κυβέρνηση είναι μεγάλο. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει περιθώριο λαθών, ούτε μαθητών πολλαπλών ταχυτήτων.

Οι επόμενες 90 ημέρες θα κρίνουν πολλά, τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Ας ελπίσουμε να μην κατεβάσει η χώρα πάλι ρολά τον χειμώνα. Κάτι τέτοιο θα ανατρέψει τους όποιους σχεδιασμούς υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο και θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Παρ’ όλο που άπαντες προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, η ισορροπία είναι πάνω σε τεντωμένο σκοινί, μια και, εκτός των άλλων, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει την επαναστατική γυμναστική.

Και περιστατικά σαν και αυτό με τις μάσκες αποτελούν βούτυρο στο… ψωμί της. Ας ελπίσουμε να μη συνεχιστούν τα «αυτογκόλ» και… αναστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, με ό,τι αυτό θα σημάνει για τις πολιτικές εξελίξεις.

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και οι στοχευμένες και με το… σταγονόμετρο παροχές δείχνουν ότι και έχει εικόνα και φοβάται το τι θα σημάνει μια παρατεταμένη κορονο-κρίση.

Αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι αλήθεια. Έχουμε μπροστά μας έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα και, το κυριότερο, μια κρίση (πανδημία) ακόμη χωρίς ημερομηνία λήξης. Αυτός είναι και ο λόγος που κράτησε η κυβέρνηση «εφόδια» για να τα ρίξει αργότερα στην αγορά.

Κατανοητό, αλλά εδώ έχουμε έναν πολυτραυματία. Και αν αφήσουμε το χρόνο να περάσει, ίσως η θεραπεία στη συνέχεια να μην μπορεί να αποδώσει.

Γι’ αυτό κάποια πράγματα εκτιμούμε ότι πρέπει να τα ξαναδεί το Μαξίμου…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa