Άρθρα

Ο Νίκος Ελευθερόγλου στέλνει… συστημένο: Το κρίσιμο «crash test» της κυβέρνησης

Είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της τα δύσκολα.

Πρώτον, γιατί, εκτός από τη φυσιολογική κόπωση των πολιτικών προσώπων, υπάρχει και η κόπωση της κοινωνίας. Δεύτερον, γιατί τα «μέτωπα» που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καταγράφονται ως τρίπτυχο: πανδημία-οικονομία-ελληνοτουρκικά παραμένουν «ενεργά».

Παρά την αισιοδοξία που υπήρχε αρχικά, όχι μόνο δεν έχουν κλείσει ή δεν είναι ορατό μπροστά μας το «κλείσιμό» τους, αλλά απειλούν κάθε μέρα να τινάξουν στον αέρα τους όποιους σχεδιασμούς θα μπορούσαν να κάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του.

Και μπορεί, όταν όλα καλά και όλα ωραία, άπαντες να στοιχίζονται για να γίνουν συμμέτοχοι των όποιων θετικών απορρέουν από την κυβερνητική πολιτική, όταν όμως τα πράγματα ζορίζουν, αρχίζει ένα περίεργο γαϊτανάκι, που καταναλώνει τα «καύσιμα» της όποιας κυβέρνησης.

Επειδή η κατάσταση θα δυσκολέψει και άλλο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν μπροστά τους ένα «crash test», που θα κρίνει το μέλλον και την πορεία τους.

Γι’ αυτό απαιτούνται κινήσεις που θα προκαλέσουν «σοκ» ανάταξης δυνάμεων και μια στρατηγική ενός «comeback», που θα παραπέμπει στη δυναμική των πρώτων ημερών της κυβέρνησης και που θα είναι επικεντρωμένο στον μοναδικό σύμμαχο εμπιστοσύνης, που είναι η κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να διαφυλάξει με νύχια και με δόντια τη σχέση εμπιστοσύνης που έχτισε με τους πολίτες, που πρέπει να νιώσουν ξανά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εδώ με συγκεκριμένα μέτρα, που θα στηρίξουν τους πολλούς. Να δείξει πυγμή και αποφασιστικότητα. Να αφήσει πίσω τους… κουρασμένους υπουργούς του και να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.

Το χειρότερο από όλα θα είναι να συνεχιστεί το επικοινωνιακό αλαλούμ, που ήδη κάνει κάποιους να τρίβουν τα χέρια τους.

Διάφορα κέντρα εξυφαίνουν σενάρια, με στόχο την αποδυνάμωση της κυβέρνησης, θυμίζοντας τι… έπαθε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ο «πόλεμος» της διαπλοκής έχει ξεκινήσει και αναμένεται να εξελιχθεί όσο περνούν οι ημέρες.

Τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο του κορονοϊού θα είναι το βούτυρο στο ψωμί τους. Όχι γιατί οι εξελίξεις θα είναι χειρότερες από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά γιατί θα το «φουσκώσουν» καταλλήλως και σε πολλά επίπεδα. Το επιχείρημα ότι πάμε καλύτερα από τους άλλους δεν «περνά» πλέον.

Πρέπει να δημιουργηθεί αφήγημα που θα πείθει και θα υπηρετείται από όλους, με συνέπεια. Έγιναν σίγουρα λάθη στη διαχείριση, αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν και δεν αφορούν κανέναν πλέον. Απαιτούνται αποφάσεις εδώ και τώρα. Διαφορετικά, το καράβι θα αρχίσει να μπάζει νερά, με τους ποντικούς να πηδάνε πρώτοι. Ως είθισται…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa