Άρθρα Παρασκηνιακά

Ο Νίκος Ελευθερόγλου στέλνει… συστημένο: Οι μύθοι της Αριστεράς και οι δύο Γιάννηδες

Να μου επιτρέψετε στο σημερινό «συστημένο» να ασχοληθώ με τα όσα συνέβησαν στο Πολυτεχνείο, εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία. Το πρώτο ρεαλιστικό. Τα όσα είδαμε να συμβαίνουν δείχνουν ότι κάποιοι, με αφορμή την επέτειο, έκαναν… πρόβα των όσων ετοιμάζουν την επομένη της λήξης της πανδημίας.

Τα επεισόδια και οι «μάχες» με αφορμή την απαγόρευση των συναθροίσεων (όπως έγινε, εξέθεσε την κυβέρνηση) δεν είναι τίποτε άλλο από ταινία προσεχώς. Μάλιστα, εν όψει της επετείου του Γρηγορόπουλου, ήδη ετοιμάζουν ακόμη ένα «επαναστατικό» 24ωρο. Για αυτό και η κυβέρνηση, εγκαίρως αυτήν τη φορά, θα πρέπει να κάνει διάλογο με τα κόμματα και να δει πώς θα διαχειριστεί την ημέρα μέσα στην πανδημία και τα μέτρα που υπάρχουν.

Το δεύτερο είναι καθαρά ιδεολογικό. Για το πώς δηλαδή διαχειρίστηκε η Κεντροδεξιά τόσο την Εθνική Αντίσταση όσο και το Πολυτεχνείο. Για την πρώτη, χρειάστηκε 36 χρόνια για να διαπιστώσει ότι δεν πρέπει να χαρίσει στο ΚΚΕ την Αντίσταση και ότι οι δωσίλογοι και οι παραφυάδες τους ήταν ξένο σώμα από την Κεντροδεξιά. Για το Πολυτεχνείο, χρειάστηκαν περισσότερα χρόνια. Μόλις… 47, για να καταλάβει ότι την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν την έκανε το ΚΚΕ, που σε πρώτο μάλιστα στάδιο τη χαρακτήριζε προβοκάτσια και στημένη από την τότε ΚΥΠ, αλλά φοιτητές που ανήκαν σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Εάν όμως σε κάτι οφείλουμε «να βγάλουμε το καπέλο» στην κομμουνιστική Αριστερά, είναι η τέχνη της να δημιουργεί μύθους. Σκοπός του σχολίου μου δεν είναι να ξύσω πληγές, μιας και πάντα θεωρούσα και θεωρώ ότι αυτός ο τόπος, για να πάει μπροστά, πρέπει να θάψει το τσεκούρι του διχασμού όσο πιο βαθιά γίνεται. Αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι η Αριστερά στον τόπο μας είχε μια ακόμη μεγάλη ικανότητα. Να διαβλέπει πού πάει το λαϊκό κίνημα και να σπεύδει να το «καπελώσει». Το ίδιο έκανε και στην Εθνική Αντίσταση, το ίδιο έπραξε και στο Πολυτεχνείο.

Αφορμή για τα παραπάνω μού έδωσαν δυο αναρτήσεις στο FB. Μία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με αποσπάσματα από τις αναμνήσεις του πατέρα του, Γιάννη, και μια του Γιάννη Δημητροκάλλη, ανθρώπου με συμμετοχή στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Γράφει ο πρώτος: «Το 1969 συνελήφθην από την ΕΣΑ, διότι είχα αναμειχθεί με τους “Ελεύθερους Έλληνες”, μια σημαντική οργάνωση αποστράτων αξιωματικών, οι οποίοι είχαν ταχθεί με το αντικίνημα του βασιλιά. Με κράτησαν έξι μήνες σε πλήρη απομόνωση. Έξι μήνες που δεν είδα άνθρωπο, έξι μήνες που δεν βγήκα από τον χώρο κράτησης. Όμως, δύο πράγματα μου κράτησαν συντροφιά: ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής, που βρήκα στο συρτάρι, και μια… αράχνη. Την παρακολουθούσα, ήταν μια παρηγοριά, το μόνο στοιχείο ζωής γύρω μου. Και όταν μια ημέρα δεν υπήρχε πια, λυπήθηκα πολύ».

Γράφει ο δεύτερος: «Ακόμη και ο εισαγγελέας, στη δίκη των χουνταίων, μίλησε για τη γενναία “…νέα γενεά, με τα άοπλα χέρια…” και όχι για εξέγερση του Λαού, όπως διαστρεβλωτικά οι μυθοπλάστες των κομματικών κέντρων και οι φυλλάδες τους το παρουσιάζουν.

Μα δεν τους φτάνει ούτε αυτή η ένοχη διεύρυνση, με την οποία τη δόξα της συνειδητής πολιτικής αντίστασης των δυναμικών νεολαίων την επεκτείνουν, αυθαίρετα και σε όλον τον Λαό, που χαρακτηριστικά είχε αδρανήσει πλήρως τις κρίσιμες ώρες και δεν της συμπαραστάθηκε. Με αναλήθειες, προσπαθούν να δώσουν αληθοφάνεια στην παραπλάνηση που επιχειρούν, μιλώντας και γράφοντας για αιματοχυσίες και ατέλειωτους νεκρούς. Μα πού τους είδαν; Τους αρκούν οι ανεξακρίβωτες πληροφορίες, φήμες και διαδόσεις. Θυμάμαι ότι άκουγα τα μεσάνυχτα, που έφυγα από τους έρημους πια δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, να πέφτουν πολλοί πυροβολισμοί, μα όχι μέσα στον χώρο του. Πολύ περισσότερους άκουσα στις 3:30’ όταν πήγα στην Μαυροματαίων, μα και αυτοί ήταν σκόρπιοι, πουθενά δεν είδα πολεμικές συμπλοκές. Πού έγιναν οι αιματοβαμμένοι αγώνες και οι αιματοχυσίες του Λαού;…».

Αυτά, για να υπάρχει η καταγραφή των ντοκουμέντων από ανθρώπους που τα έζησαν…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa