Άρθρα

Ο Νίκος Ελευθερόγλου στέλνει… συστημένο: Το αύριο είναι ήδη εδώ…

Η ανάγκη όλων μας για επιστροφή στη ζωή που είχαμε πριν από τον κορονοϊό είναι κάτι παραπάνω από κατανοητή. Όπως και η ανάγκη των επιχειρηματιών να λειτουργήσει η αγορά. Το επιχείρημά τους είναι ότι, αν ζήσουμε από τον κορονοϊό, θα πεθάνουμε από την ανέχεια και τα χρέη.

Ας μου επιτρέψουν να διαφωνήσω μαζί τους. Και επειδή πιστεύω ότι δεύτερη ζωή δεν έχει, καλό είναι να προσαρμοστούμε άπαντες στο ότι μια ζωή που μπορεί να σωθεί αξίζει περισσότερο από όλα τα ευρώ του κόσμου. Ας ρωτήσουν κάποιον που έχασε έναν δικό του άνθρωπο από την πανδημία (αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια) και πραγματικά θα τους λυθούν οι όποιες απορίες.

Τα γράφω αυτά, γιατί διαπιστώνω ότι οι πιέσεις στην κυβέρνηση κλιμακώνονται για το άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων. Θέλω να ελπίζω ότι αυτήν τη φορά δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του καλοκαιριού. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να κλείσει τα αυτιά στις διάφορες ευχάριστες «σειρήνες» και να ακούσει τους μόνους αρμόδιους, τους λοιμωξιολόγους, έστω και εάν δεν είναι ευχάριστοι. Μόνο έτσι θα βγούμε με ασφάλεια από την πανδημία, όταν πρέπει. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε ελπίδες στους πολίτες, ότι η κανονικότητα είναι προ των πυλών. Πολύ απλά δεν είναι. Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας, και έναν δρόμο μάλιστα που είναι στρωμένος με… αγκάθια.

Το εμβόλιο είναι μια ελπίδα, αλλά ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου όλα θα έχουν πάει καλά και θα το έχουμε στα χέρια μας, τον Γενάρη του ’21, δεν θα σημάνει το τέλος. Θα έχουμε μπροστά μας ακόμη ένα εξάμηνο για να κινηθούμε με ασφάλεια.

Τα γράφω αυτά, διότι διαπιστώνω από τη μια ότι δεν συνειδητοποιούν άπαντες την κρισιμότητα των εβδομάδων που έρχονται και από την άλλη ότι οι κυβερνώντες και οι αντιπολιτευόμενοι δεν έχουν αίσθηση του αχαρτογράφητου πεδίου που μας περιμένει.

Με παλιές συνταγές επιχειρούμε να γιατρέψουμε «ασθένειες» που ήρθαν για να μείνουν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, αντί να νοσταλγούμε την προ COVID εποχή, θα πρέπει να αρχίζουμε να σχεδιάζουμε τη μετά COVID εποχή. Ένα μέλλον που, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, δεν θα έχει σχέση με ό,τι μέχρι τώρα γνωρίζουμε. Και για αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε και να σχεδιάσουμε τις κινήσεις μας. Όχι μόνο ως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ., αλλά ως Έθνος και ως κοινωνία. Το αύριο δεν έρχεται, είναι ήδη εδώ. Γι’ αυτό και χρειάζεται εθνικό σχέδιο.

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa