Άρθρα

Ο Νίκος Ελευθερόγλου στέλνει… συστημένο: Τα νησιά και ο Ταγίπ Ερντογάν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος βάζει στο… μάτι τα ελληνικά νησιά. Και δεν είναι ο μόνος Τούρκος πολιτικός ή στρατιωτικός που δεν πιστεύει ότι έπρεπε να πάρουν κάτι… παραπάνω στη Συνθήκη της Λωζάννης, ώστε το Αιγαίο να μην είναι ελληνική λίμνη. Κάτι βέβαια που δεν ισχύει, αλλά έτσι το βλέπει με έντονο φοβικό σύνδρομο το βαθύ κράτος της Τουρκίας.

Γι’ αυτό και στρατηγικά είχαν επιλέξει είτε την υποβάθμισή τους σε ό,τι αφορά την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε αυτά είτε να «γκριζάρουν» περιοχές του Αιγαίου με διάφορα τερτίπια.

Τον τελευταίο καιρό ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης εξοπλίζοντας τα νησιά της. Δεν θα αναφερθούμε στο φαιδρό της υπόθεσης, ότι η Τουρκία έχει καταργήσει εμπράκτως τη Συνθήκη σε Ίμβρο και Τένεδο και ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά την κατάργησή της, αλλά στην ουσία της υπόθεσης, τού γιατί η Ελλάδα αναγκάστηκε να προστατέψει τα νησιά της.

Να ξεκαθαρίσουμε, πρώτα από όλα, τα αυτονόητα ακόμη και για τους πρωτοετείς των διεθνών σχέσεων.

Τα νησιά, όπως και η ηπειρωτική χώρα, έχουν δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα και ΑΟΖ. Αυτό η Τουρκία δεν το δέχεται, αλλά για κακή της τύχη υπάρχει ο κανόνας του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό αναγράφεται στη σύμβαση για το θαλάσσιο Δίκαιο του 1983. Και μπορεί η Τουρκία να μην την υπέγραψε, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα.

Ας έρθουμε τώρα στο θέμα του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου. Πότε το έπραξε αυτό η Ελλάδα; Μετά από τη σύσταση της στρατιάς του Αιγαίου από την Τουρκία ! Ποιος είναι ο λόγος που η Τουρκία, εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, ίδρυσε τη στρατιά του Αιγαίου; Πρόκειται για μία στρατιά που στρέφεται κατά της Ελλάδας. Αυτό είναι το πρώτο. Και ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά του Αιγαίου είναι ότι μετά την εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο, και την παράνομη κατοχή του 40% του νησιού, η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι δεν διστάζει να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και να εισβάλει σε μια άλλη χώρα.

Δικαίως λοιπόν, όπως έχει πει πολλές φορές και με επιχειρήματα ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, η Ελλάδα φρόντισε να πράξει το αυτονόητο για κάθε κράτος, να προστατέψει τα δικά της εδάφη, τα δικά της νησιά, από έναν αδίστακτο εισβολέα, όπως είναι η Τουρκία.

Και αυτό, το αυτονόητο, καλό είναι η Ελλάδα να το κάνει κατανοητό σε όλους εκείνους που δεν το έχουν ακόμη καταλάβει.

Εάν πράγματι η Τουρκία πιστεύει στη Συνθήκη της Λωζάννης, ας πράξει πρώτη αυτά που εκείνη έχει υπογράψει σε Ίμβρο, Τένεδο, να διαλύσει τη στρατιά του Αιγαίου, να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από ένα άλλο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και να εγγυηθεί ότι οι Έλληνες, οι χιλιάδες Ρωμιοί όπως τους αποκαλούν, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους (οι απόγονοί τους πλέον) να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια και ελευθερία στον τόπο τους.

Ας τα κάνει αυτά και ύστερα συζητάμε για το πώς θα προστατέψουμε τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Τι λέτε, γείτονες; Είστε έτοιμοι για μια τέτοια συζήτηση; Έστω και καζάν-καζάν; Όχι τίποτε άλλο, αλλά να έχουμε και εμείς μια ατζέντα στον διάλογο…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa