Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Νικόλαος Πέππας εξομολογείται στο «Π»: Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, Νίκος Πέππας, είναι ένας μαχητής της ζωής. Τον συναντήσαμε στο «στρατηγείο» του στην Περιφέρεια και μας μίλησε για τις μεγάλες μάχες που έδωσε στη ζωή του, για τις νίκες που κατέκτησε με το «σπαθί» του, για την πρόσφατη περιπέτειά του με τον κορονοϊό, αλλά και για το μεγάλο «στοίχημα» που έχει βάλει στην Περιφέρεια.

Κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας νοσήσατε από τον κορονοϊό Covid-19. Πώς βιώσατε και πώς ξεπεράσατε αυτή την περιπέτεια;

Δυστυχώς, κα Καραβοκύρη, ο κορονοϊός χτύπησε και τη δική μου πόρτα. Αυτό που μου κόστισε περισσότερο, όμως, είναι ότι μετέδωσα τον ιό και στη μητέρα μου. Όσον αφορά εμένα, το ξεπέρασα πολύ σύντομα, χωρίς σχεδόν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο εκείνη νοσηλεύτηκε στον «Ευαγγελισμό». Εκεί, μία εξαιρετική ομάδα από ιατρούς, φυσικοθεραπευτές και νοσηλευτές, υπό την καθοδήγηση της εξαιρετικής επιστήμονος, ιατρού πνευμονολόγου, επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στον «Ευαγγελισμό», Αναστασίας Κοτανίδου, έκανε το «θαύμα των Χριστουγέννων» και σήμερα η μητέρα μου βρίσκεται και πάλι στο σπίτι της, στο στάδιο της αποκατάστασης.

Υπήρξαν κάποιες στιγμές που αισθανθήκατε φόβο ή πανικό; Τι νιώθει κάποιος που νοσεί από κορονοϊό;

Ο κορονοϊός είναι μία απόλυτα μοναχική νόσος που, ταυτόχρονα, μπορεί να σου επιφυλάξει τη χειρότερη εξέλιξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σχεδόν απροειδοποίητα. Σε κυριεύουν συναισθήματα άγχους για το άγνωστο και μεγάλης μοναξιάς, λόγω της απομόνωσης. Από την εμπειρία μου, μπορώ να σας πω ότι το υγειονομικό προσωπικό της πατρίδας μας κάνει τα αδύνατα δυνατά με τον πλέον επιστημονικό τρόπο, αλλά ταυτόχρονα με υψηλό αίσθημα ανθρωπιάς.

Τι έδειξε η ιχνηλατήση των επαφών σας; Γιατί νοσήσατε;

Ήρθα σε επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, που διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό λίγες μέρες αργότερα. Τηρήσαμε κάθε δυνατό μέτρο, αλλά ακόμα κι αυτό δεν μας διασφάλισε, γι’ αυτό και οι επιστήμονες θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Τελικά, πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί η πανδημία;

Από προσωπική εμπειρία, θα έλεγα εύκολα. Κάποια στιγμή απροσεξίας ίσως να είναι καταλυτική. Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση από όλους.

Πώς αντιμετωπίζετε τους αρνητές των εμβολίων;

Στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα εμβόλια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, από την ευλογιά έως την πολιομυελίτιδα. Πρέπει να εμπιστευτούμε την επιστημονική κοινότητα και να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Όσον αφορά τους αρνητές των εμβολίων, είτε εξυπηρετούν κάποιες άλλες σκοπιμότητες, είτε τους διακατέχει άγνοια, είτε νομίζουν πως ο κορονοϊός δεν θα τους επισκεφτεί ποτέ… τους το εύχομαι!

Όλο αυτό το διάστημα των αυτοπεριορισμών και της καραντίνας, που βιώνουμε, τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο;

Αυτό που μου λείπει είναι η φυσική επαφή με φίλους και συγγενείς. Όσον αφορά την ιδιότητά μου ως αντιπεριφειάρχη Οικονομικών και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, όπως είναι αντιληπτό, απαιτεί συνεχή επαφή με συνεργάτες, αλλά και επισκέψεις. Όλα αυτά τώρα έχουν δυσκολέψει. Αναφορικά με την προσωπική μου επαγγελματική ιδιότητα, που σχετίζεται με την εστίαση, πέρα του αυτονόητου επιχειρηματικού πλήγματος, αυτό που μου έχει λείψει είναι η έντονη ζωή που προκύπτει από αυτήν τη δραστηριότητα αλλά και η επαφή με τον κόσμο.

Απ’ όσο γνωρίζω, είστε μαχητής της ζωής κι έχετε κερδίσει αρκετές νίκες με το «σπαθί» σας θα έλεγα, γνωρίζοντας το πάθος σας για την ξιφασκία. Πώς προέκυψε η αγάπη σας για αυτό το άθλημα;

Για μένα, η κινητική αναπηρία δεν υπήρξε εμπόδιο αλλά όχημα για να βάζω στόχους και να τους ξεπερνώ. Αυτό απέδειξα από την πρώτη στιγμή που ένιωσα και αντιλήφθηκα το ζήτημα της κινητικής δυσκολίας. Ο αθλητισμός, και ειδικότερα η ξιφασκία σε αμαξίδιο, ήταν η φυσιολογική εξέλιξη του δυναμισμού που έχω μέσα μου και πρεσβεύει και τη φιλοσοφία μου «να κατακτώ στόχους με το σπαθί μου». Μαζί με άλλους καταξιωμένους αθλητές και με σπουδαίους δασκάλους καταφέραμε να πάμε ψηλά την ξιφασκία για ΑμεΑ, να υψώσουμε την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Είμαι περήφανος που υπήρξα από τους πρωτεργάτες και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βλέπω νέους ανθρώπους, είτε στην ηλικία είτε στο άθλημα, να το αγκαλιάζουν και να αποτελεί γι’ αυτούς μία δημιουργική διέξοδο.

Κάνατε πρωταθλητισμό. Σήμερα, ασχολείστε με την ξιφασκία;

Επί σειρά ετών καταφέρνω να κερδίζω τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας για ειδικούς τύπους ξίφους. Επίσης, πολλές είναι και οι διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα, δυστυχώς, οι δραστηριότητές μου στην Περιφέρεια δεν μου επιτρέπουν να ασχολούμαι όσο θα ήθελα, όμως την τελευταία φορά που αγωνίστηκα, τον Μάιο του 2019, κατέκτησα και πάλι τον τίτλο του πρωταθλητή στο ξίφος ασκήσεως με αμαξίδιο.

Θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε για την πρώτη θέση;

Το 2020, λόγω του κορονοϊού, δεν πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας με Αμαξίδιο, όμως, όταν θα επιτραπούν και πάλι οι αγώνες, θα είμαι παρών για να διεκδικήσω τον τίτλο μου.

Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αγώνας που έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη σας;

Όλοι οι αγώνες έχουν τη δική τους αξία και συγκίνηση. Όμως οι Παρολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 2004 είναι αυτοί που θα μείνουν χαραγμένοι στη μνήμη και στην καρδιά μου. Η τιμή να φοράς την ελληνική φανέλα και να αγωνίζεσαι για την ελληνική σημαία στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ύψιστη.

Εκτός, όμως, από τους αγώνες στην ξιφασκία, έχετε δώσει αγώνες και στην αρένα της πολιτικής. Πώς ξεκίνησε η πορεία σας;

Το 2006 εκλέχτηκα για πρώτη φορά νομαρχιακός σύμβουλος της Ανατολικής Αττικής, με νομάρχη τον Λεωνίδα Κουρή. Δραστηριοποιούμαι ως ειδικός σύμβουλος νομάρχη για θέματα ΑμεΑ και εκπρόσωπος της Νομαρχίας στους αγώνες «Special Olympics – Αθήνα 2011», καθώς και ως μέλος των Νομαρχιακών Επιτροπών Παιδείας και Τεχνικών Υπηρεσιών.

Τιμήθηκα δύο φορές με τη θέση του αντινομάρχη από τον Λ. Κουρή επί θεμάτων Ανώνυμων Εταιρειών, Γεωργίας και Κτηνιατρικής και έπειτα ως αντινομάρχης Οικονομικού, Διοικητικού και Προγραμματισμού, όπου και πέτυχα τον εξορθολογισμό των οικονομικών υπηρεσιών της Νομαρχίας. Από την ίδια θέση, πάλεψα με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν την περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής το 2009.

Ποιο θεωρείτε πως ήταν το πιο σημαντικό έργο σας;

Ως σημαντικό έργο μου –μεταξύ άλλων– θεωρώ την τοποθέτηση ραμπών (ηλεκτροκίνητων και συμβατικών) σε δημόσιους χώρους που παρουσίαζαν δυσκολία προσβασιμότητας για ΑμεΑ – πρόγραμμα «Αττικός Πρωτέας».

Κι εκτός Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Εκτός Νομαρχίας, υπήρξα μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προσβασιμότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Κατά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010, εκλέχτηκα στην 5η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου του Νέου Δήμου Διονύσου, με τον ανεξάρτητο Συνδυασμό του δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη. Επίσης, κατέλαβα την 1η θέση σε ψήφους στην περιοχή της Σταμάτας. Στον Δήμο Διονύσου ορίστηκα αντιδήμαρχος Οικονομικών. Από τη θέση αυτή κατάφερα –εν μέσω κρίσης– να πετύχω, με τη βοήθεια πολύτιμων στελεχών του Δήμου, πλεονασματικά οικονομικά για τον «Καλλικρατικό» Διόνυσο. Θεωρείται εξαιρετική επίδοση, από τις λίγες σε όλη την Επικράτεια.

Τον Ιούνιο του 2012, κατά τις εργασίες του Συνεδρίου της ΝΔ, εκλέχτηκα στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Στις ευρωεκλογές του 2014, ήμουν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Στις εθνικές εκλογές του 2015, ήμουν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Τέλος, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εκλέχτηκα περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, ορίστηκα αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

Ως αντιπεριφερειάρχης, ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε μέχρι τώρα;

Στον χρόνο που πέρασε, προσπάθησα να τιμήσω τόσο την επιλογή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη στο πρόσωπό μου, σε αυτές τις τόσο σημαντικές θέσεις ευθύνης, όσο και την ψήφο των συμπολιτών μου της Ανατολικής Αττικής, που με εμπιστεύτηκαν ως εκπρόσωπό τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Το πρώτο έτος της θητείας μας, σίγουρα το σημάδεψε η πανδημία. Εμείς ως Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο ενός πολύ περιορισμένου προϋπολογισμού, καθώς ήταν το αποτέλεσμα των προηγούμενων διοικήσεων, έπρεπε από τη μία να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της διοίκησης, αλλά και ταυτόχρονα να προστατέψουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο τους πολίτες της Αττικής σε δύο επίπεδα. Πρώτον, να εξασφαλίσουμε –ειδικά στο πρώτο κύμα– τα απαραίτητα υλικά υγειονομικής προστασίας για πολλούς κρίσιμους τομείς και φορείς, που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή προστασίας, και δεύτερον να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μέσω των μηχανισμών υποστήριξης των Δήμων. Συνεπώς, η Περιφέρεια Αττικής την πρώτη περίοδο της πανδημίας και τώρα, με περισσότερη εμπειρία, αποτελεί τον σημαντικό συνδετικό κρίκο του κεντρικού κράτους με τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτόν τον αγώνα σημαντικό ρόλο έπαιξε η ιδιότητα του περιφερειάρχη μας Γ. Πατούλη, που ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία, για να ενεργοποιήσει δυνάμεις τόσο θεσμικές όσο και εθελοντισμού.

Με μια φράση, τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Ανιδιοτελής προσφορά για τη συνολική πρόοδο της κοινωνίας και την άρση των ανισοτήτων.

Δεδομένου ότι σχεδόν επί μία δεκαετία εκλέγεστε σταθερά στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ, ποιο είναι το όραμά σας για την παράταξη στην επόμενη δεκαετία;

Η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα με ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς. Απέδειξε πως με πρόγραμμα και μεθοδικότητα μπορεί να υπερισχύσει του λαϊκισμού, που τόσο ταλαιπώρησε την πατρίδα μας τα προηγούμενα χρόνια. Το στοίχημα και το όραμα είναι να ξεπεράσουμε την πανδημία όσο το δυνατόν συντομότερα και συντεταγμένα να αναταχθούμε, προτάσσοντας την κοινωνική συνοχή και τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Αυτό μόνο η ΝΔ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη μπορεί να το καταφέρει, σε συνδυασμό με την απόλυτη και δίχως αστερίσκους προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Τα επόμενα χρόνια, η ΝΔ θα κληθεί να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, και να θέσει το πλαίσιο των γεωπολιτικών ισορροπιών για αμυντικά και οικονομικά θέματα προς όφελος του λαού μας.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa