Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στο «Π»: Να θωρακιστούμε εδώ και τώρα με έργα υποδομής

??????????????????????

«Ο τόπος μας προσπαθεί να συνέλθει από τις πληγές του», τόνισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, αναφερόμενος στη «φονική» πλημμύρα του Αυγούστου. Ενώ, μετά και το χτύπημα του «Ιανού», ο κ. Σπανός επεσήμανε πως «δουλεύουμε ταχύτατα για την αποκατάσταση των υποδομών μας και την αντιπλημμυρική θωράκιση».

Τι καταστροφές προκάλεσε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο «Ιανός»; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την Περιφέρεια για την αποκατάσταση των ζημιών;

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν προετοιμασμένη για την έλευση του «Ιανού» και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν τελικά με σφοδρότητα την ΠΕ Φθιώτιδας, όπου από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε με όλους του συναρμόδιους φορείς (Δήμους Λαμιέων και Μακρακώμης, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ), με στόχο να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές που η πρωτοφανής βροχόπτωση έθεσε σε κίνδυνο και να ελαχιστοποιηθούν οι υλικές ζημιές. Ενεργοποιήθηκε στόλος από ιδιόκτητα και μισθωμένα μηχανήματα, συνδράμαμε σε απεγκλωβισμούς πολιτών, στην αποκατάσταση της προσπέλασης σε κρίσιμα σημεία και στην εκτόνωση των πλημμυρικών όγκων προς ασφαλείς διεξόδους. Προσδοκούμε ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα φέρουν ανακούφιση στους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, εμείς δουλεύουμε ταχύτατα για την αποκατάσταση των υποδομών μας και την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Τον Αύγουστο συνέβη η φονική πλημμύρα στην Εύβοια. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στις περιοχές που επλήγησαν;

Ο τόπος μας προσπαθεί να συνέλθει από τις πληγές του. Καταστράφηκαν δημόσιες υποδομές, δίκτυα, κατοικίες, επιχειρήσεις.

Συνολικά, από εκείνη την ημέρα έως σήμερα, ενεργοποιήσαμε ένα πρόγραμμα τριών ταχυτήτων:

α) Άμεση αποκατάσταση λειτουργίας οικισμών και πρώτα αντιπλημμυρικά. Δύναμη περίπου 300 μηχανημάτων έργου υπό την επίβλεψη 20 μηχανικών αποκαθιστά κοίτες, επισκευάζει και καθαρίζει δρόμους, απομακρύνει φερτά υλικά.

β) Έργα πλήρους αποκατάστασης υποδομών. Ένα πρόγραμμα 75 εκατομμυρίων ευρώ που έχουμε αιτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για να επαναφέρουμε όλες τις υποδομές στην πρότερη κατάσταση με υψηλότερους συντελεστές ασφαλείας.

γ) Στρατηγικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, που μπορεί να περιλαμβάνουν φράγματα ή και διάνοιξη κοίτης με απομάκρυνση κατοικιών.

Οι οικισμοί και οι βασικές υποδομές επανέρχονται σε μια κατάσταση λειτουργικότητας, όμως έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας. Το πλημμυρικό φαινόμενο της 9ης Αυγούστου δεν είχε προηγούμενο. Όμως πρέπει να θωρακιστούμε για να μην έχει επόμενο.

Θέλω να επαναλάβω τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων, όπως και σε όλους όσοι δοκιμάστηκαν σκληρά από τα πρωτόγνωρης έντασης καιρικά φαινόμενα τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου 2020.

Ποια είναι η κατάσταση κατοίκων και επιχειρηματιών;

Σας είπα, είμαστε λαβωμένοι. Όμως οι πολίτες επιδεικνύουν μια αξιοθαύμαστη δύναμη. Ανασυντάσσονται και ξαναστήνουν τη ζωή τους. Δίπλα τους και εμείς, με όλες μας τις δυνάμεις, για να στηρίξουμε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι και θα σταθούμε όρθιοι. Αφού ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, πρέπει να τον κάνουμε να προχωρήσει μπροστά, γρήγορα και σωστά.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση; Πώς τα αξιολογείτε;

Ζητήσαμε και εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ένα ουσιαστικό και μεγαλύτερο από κάθε άλλη προηγούμενη περίσταση χαρτοφυλάκιο ανακουφιστικών μέτρων. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, επιδόματα αρχικά 600 ευρώ και ακολούθως 5.000 και 8.000 ευρώ για κατοικίες και επιχειρήσεις. Αποζημίωση ως 6.000 ευρώ για οικοσκευή και άλλα. Πιο ειδικά μέτρα έχουν οι αγροτικές αποζημιώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει «αυτό μας αρκεί», πάντα χρειάζονται περισσότερα. Όμως το σημαντικότερο είναι ίσως αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν γρήγορα και με πληρότητα. Σε αυτό δουλεύουμε συνεργαζόμενοι με τις υπηρεσίες των υπουργείων και φυσικά τους δήμους.

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Από την επόμενη μέρα της θεομηνίας «Θάλεια», που έπληξε την Κεντρική Εύβοια, θέσαμε άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών σε δημόσιες υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, τους δήμους και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού.

Δουλέψαμε αρχικά με τα Σώματα Ασφαλείας και τους δήμους για τους απεγκλωβισμούς των κατοίκων, από στεριά, θάλασσα και αέρα. Ακολούθως βγάλαμε δυνάμεις για να ξανακαθαριστούν γρήγορα τα ρέματα και να γίνει μια πρώτη επισκευή σε δρόμους και γέφυρες, μια δουλειά που συνεχίζεται ακόμη. Ενεργοποιήσαμε μηχανισμό κοινωνικής μέριμνας, διαμονή σε ξενοδοχεία, σίτιση και νερό για τους πληγέντες. Ξεκινήσαμε, πάλι σε συνεργασία με τους φορείς, και ολοκληρώσαμε τις καταγραφές των ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Συνθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης ύψους 75 εκατομμυρίων με 4 έργα και 32 υποέργα για την πλήρη αποκατάσταση των υποδομών, σε δρόμους, γέφυρες, δίκτυα, αστικές υποδομές. Το σημαντικότερο: Ανασχεδιάζουμε την αντιπλημμυρική μας προστασία, υπερβαίνοντας τις συνήθεις ή συμβατικές μεθόδους και πρακτικές, αφού είναι σαφές πια ότι δεν έχουμε συνήθη φαινόμενα. Πορευόμαστε σε στρατηγικές για τη διαχείριση του νερού και των ρεμάτων, διανοίγοντας όπου απαιτηθεί τις κοίτες που σήμερα κατοικούνται. Η ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας, των υποδομών και του περιβάλλοντος είναι και πρέπει να είναι για όλους μας αδιαπραγμάτευτες.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία της Περιφέρειάς σας;

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως και όλες οι Περιφέρειες της χώρας, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει δυναμικά την πανδημία κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Και ως στιγμής είναι η Περιφέρεια με τα λιγότερα ενεργά και συνολικά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό της. Όμως οι οικονομικές επιπτώσεις αφορούν συνολικά τη χώρα και σαφώς χτυπούν και τη δική μας πόρτα. Προς τούτο, ενεργοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία, εθνικά και κοινοτικά, ώστε στοχευμένες δράσεις δημόσιας επένδυσης, κοινωνικής προστασίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας να ελαχιστοποιήσουν τις πληγές και να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο υγιές αύριο.

Να περάσουμε και στα αυτοδιοικητικά και στα της Περιφέρειας. Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Ο πρώτος χρόνος της θητείας μας, αναμφίβολα, ήταν μια χρονιά κατά την οποία δοκιμαστήκαμε πολλές φορές και σε πολλά επίπεδα, όπως και η χώρα μας γενικότερα. Κύριο μέλημά μας ήταν η διαχείριση μιας δύσκολης καθημερινότητας με πρωτόγνωρα ζητήματα, όπως η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές, η προσφυγική κρίση. Ωστόσο, αυτό δεν μας αποπροσανατόλισε από τους στρατηγικούς στόχους που έχουμε θέσει για την Περιφέρειά μας, δηλαδή μια μεγάλη σειρά από σημαντικά έργα και δράσεις και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Εκατοντάδες έργα, μικρά και μεγάλα, βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφέρειά μας. Από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Ασωπού και το Βιομηχανικό Πάρκο των Οινοφύτων, έως την «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή» που υλοποιούμε με το «Διάζωμα». Τα συγκοινωνιακά έργα, λιμάνια και οδικές παρεμβάσεις στους κεντρικούς άξονες, αγροτικά έργα στους κάμπους της Περιφέρειάς μας, αλλά και ένα πλήθος από αστικές παρεμβάσεις με σχολεία, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, που κάνουν πιο όμορφες τις πόλεις και τα χωριά μας. Και βέβαια, οι «θεματικές» πολιτικές μας για τον Τουρισμό, την Αγροτική Οικονομία, την Επιχειρηματικότητα, την Παιδεία, την Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα. Όλα μέρος ενός ενιαίου, συνεκτικού και στρατηγικού σχεδίου για μια καλύτερη Περιφέρεια.

Κάντε μας έναν σύντομο απολογισμό της πρώτης χρονιάς στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με τους βασικούς πυλώνες.

Μπορούμε να πούμε πολλά για την ιδιαίτερη αυτή χρονιά. Από τα έργα μας, νέα και παλιά, που προχώρησαν και ολοκληρώνουν τον χάρτη των υποδομών μας. Από μια επιτυχή έως σήμερα διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την προώθηση των μεγάλων στρατηγικών επιδιώξεων για την περιφερειακή οικονομία και την κοινωνία. Αλλά και από τις δύσκολες στιγμές, όπως οι φυσικές καταστροφές που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και κατασταλτικά.

Όμως, προτιμώ να μη στέκομαι σε όσα κάναμε. Στρέφουμε το βλέμμα μας σε αυτά που έχουμε μπροστά μας, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά. Εξάλλου, ένας αυτοδιοικητικός οφείλει να μην είναι ποτέ ευχαριστημένος…

Πώς οραματίζεστε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο τέλος αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου;

Δεν μου αρέσει να μετράω τον χρόνο με τη διάρκεια της θητείας, ή πολύ περισσότερο με τις εκλογικές αναμετρήσεις. Τον μετράω με τις μάχες που δίνουμε, με αυτά που κερδίζουμε και αυτά που κυνηγούμε ακόμη για την Περιφέρειά μας. Ονειρεύομαι και δουλεύω με την ομάδα μου για μια Περιφέρεια ζωντανή και δυναμική. Μια Περιφέρεια με σύγχρονες υποδομές, ισχυρή οικονομία και σοβαρή κοινωνική μέριμνα. Όσα έχουμε κατακτήσει σε αυτά χρόνια, αρχικά με τον Κώστα Μπακογιάννη και σήμερα με εμένα στην τιμή και την ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, δεν μας επιτρέπουν να επαναπαυόμαστε. Μας δεσμεύουν για ακόμη περισσότερη δουλειά για την Περιφέρειά μας. Στο κλείσιμο του πρώτου χρόνου θητείας μας, οφείλω ένα ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μας. Από τους αιρετούς και τα υπηρεσιακά μας στελέχη, το σύνολο των παρατάξεων και των μελών του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, μέχρι κάθε θεσμό που συνεργαζόμαστε και, κυρίως, κάθε πολίτη που μας τιμά με την εμπιστοσύνη του. Στην πρώτη μας επέτειο δεν πανηγυρίζουμε, αλλά ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να δουλεύουμε σκληρά και να κοιτάζουμε τον πολίτη στα μάτια.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa