Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ Γρηγόρης Λέων στο «Π»: Βοηθάμε σε συνθήκες «πολέμου»

Στην πρώτη γραμμή της προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων παραμένει το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, εν μέσω υγειονομικής κρίσης. «Παραμένουμε πλήρως μάχιμοι σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, που οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μάς έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ», σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, κ. Γρηγόρης Λέων.

Η κατάσταση με τον κορονοϊό έχει επηρεάσει το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων;

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης παραμείναμε σε πλήρη λειτουργία, με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα υγιεινής για την προστασία τόσο των ωφελούμενών μας όσο και των εργαζομένων μας.

Ωστόσο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας και διακοπή των συσσιτίων με τη σημερινή τους μορφή, αναζητήσαμε και βρήκαμε εναλλακτικούς τρόπους σίτισης των ωφελουμένων μας, ώστε σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή κανένας πολίτης αυτής της πόλης που έχει την ανάγκη μας να μην μείνει ακάλυπτος.

Οι 1.500 άνθρωποι που μέχρι σήμερα έφταναν στο συσσίτιό μας και λάμβαναν χωρίς χαρτιά το καθημερινό τους φαγητό καταγράφηκαν και στο εξής θα λαμβάνουν μία φορά την εβδομάδα επαρκή ποσότητα φαγητού, μακράς διαρκείας, μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων και του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου.

Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ ετοιμάζουμε μία νέα πολυδύναμη δομή φιλοξενίας αστέγων, με δυνατότητα να στεγάσει μέχρι και 400 συμπολίτες μας. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η νέα δομή, τις υπηρεσίες της οποίας θα συνδράμουν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η «Praksis» και οι «Γιατροί του Κόσμου», αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φιλοξενούμενους.

Προς τούτο, αυτήν τη στιγμή, οι ομάδες του streetwork του ΚΥΑΔΑ, που πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις στον δρόμο από το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, εντείνουν τις προσπάθειές τους να πείσουν αυτούς τους ανθρώπους να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας – πρωτίστως και για τη δική τους ασφάλεια, καθώς, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, οι άστεγοι είναι τρεις φορές πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, πριν από την είσοδο στη νέα δομή, κάθε ωφελούμενος θα υποβάλλεται σε όλες τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις, ενώ σε περίπτωση που κάποιος θεωρηθεί «ύποπτο κρούσμα» θα τηρούνται όλες οι απαραίτητες οδηγίες του ΕΟΔΥ  (μέτρα αυτοπεριορισμού), ώστε να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.

Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπαίνουν σε δομές φιλοξενίας;

Η συντριπτική πλειοψηφία γιατί αρνείται. Η διαδικασία της ένταξης ενός ανθρώπου που ζει στον δρόμο σε μια δομή δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό και η διεπιστημονική μας ομάδα δεν επισκέπτεται κάθε άστεγο μία μόνο φορά. Πηγαίνει και ξαναπηγαίνει, χτίζει σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και προσπαθεί να τον πείσει βήμα-βήμα να μεταφερθεί σε μια δομή.

Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην αρχή της θητείας μας, πήρε έντονη δημοσιότητα το περιστατικό ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που είχε βρει καταφύγιο στο προαύλιο μιας εκκλησίας. Το συγκεκριμένο ζευγάρι προσεγγιζόταν από τη διεπιστημονική μας ομάδα σε τακτική βάση επί 45 ολόκληρες μέρες, πριν πειστούν να μεταφερθούν σε δομή.

Επιπλέον, επειδή σε πολλές περιπτώσεις η αστεγία συνοδεύεται από επαιτεία, οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται να μετακινηθούν για να μη χάσουν το «πόστο» τους.

Τέλος, ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο, είναι ότι εκείνοι που ζουν στον δρόμο λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ύψους περίπου 200 ευρώ, το οποίο όμως παύουν να δικαιούνται αν μπουν σε δομή. Η ύπαρξη αυτής της εισοδηματικής ενίσχυσης λειτουργεί δηλαδή αποτρεπτικά στο να δεχθούν οι άνθρωποι αυτοί να φιλοξενηθούν σε ξενώνες.

Έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις για το θέμα αυτό με το υπουργείο Εργασίας, και πιστεύουμε πως η στρέβλωση αυτή σύντομα θα διορθωθεί.

Ποια μέτρα πήρατε για την προστασία ωφελουμένων και εργαζομένων από τον κορονοϊό;

Πρώτα από όλα, σε όλους τους χώρους του ΚΥΑΔΑ και του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών που υποδέχονται κοινό (π.χ. κοινωνικές υπηρεσίες, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο κ.ά.) γίνεται καθημερινά απολύμανση με χημικά μέσα που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ. Επίσης, έχουν εγκατασταθεί διαχωριστικά φύλλα plexiglass σε όλα τα σημεία όπου εξυπηρετείται το κοινό, ενώ σε όλες μας τις δομές, αλλά και στις εστίες φιλοξενίας αστέγων, υπάρχει επάρκεια σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, για χρήση τόσο από το προσωπικό όσο και από τους ωφελούμενους.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, έχουμε τη συνδρομή της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας για να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, σε όλους τους χώρους.

Τέλος, με στόχο την ενημέρωση των ωφελούμενων για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, υπάρχει αφισοκόλληση σε εμφανή σημεία και διανομή σχετικού ενημερωτικού υλικού στους ανθρώπους που εξυπηρετούνται καθημερινά από τις δομές μας και στους φιλοξενούμενους στις εστίες, ενώ το προσωπικό μας ενημερώνει σε κάθε ευκαιρία το κοινό για τους κανόνες που πρέπει να ακολουθεί.

Μιλήστε μας για το φάσμα των υπηρεσιών που καλύπτει το ΚΥΑΔΑ.

Παρέχουμε στέγαση, σίτιση, ρουχισμό και ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε άστεγους συνανθρώπους μας, ενώ υποστηρίζουμε με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκη, φάρμακα και ρουχισμό άτομα και οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για τον σκοπό αυτόν έχουμε ένα ευρύτατο φάσμα από δομές: δύο ξενώνες, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 200 ατόμων, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Πλυντήριο, καταστήματα μέσω των οποίων παρέχουμε ρουχισμό και υποδήματα σε άτομα και οικογένειες που τα χρειάζονται (Αθηναϊκή Αγορά).

Επιπλέον, οι κοινωνικές μας υπηρεσίες και συγκεκριμένα η Κινητή Μονάδα Φροντίδας, αποτελούμενη από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και ψυχίατρο, πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις στον δρόμο (steetwork), δύο φορές την ημέρα, στη διάρκεια των οποίων προσεγγίζει τους αστέγους, τους παρέχει άμεση πρακτική βοήθεια (τρόφιμα, ρούχα) και τους ενημερώνει για τα διαθέσιμα προγράμματα φιλοξενίας και για το πώς μπορούν να ενταχθούν σε αυτά.

Σε ακραία καιρικά φαινόμενα, η Κινητή Μονάδα Φροντίδας μας πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε 24ωρη βάση, στις οποίες παρέχει επιπλέον ζεστά ροφήματα και τους ενημερώνει για τους θερμαινόμενους χώρους που πάντα διαθέτει ο δήμος για τη φιλοξενία τους.

Και μετά την ένταξη σε δομή, τι;

Σας ευχαριστώ για αυτή την ερώτηση. Η προσπάθειά μας δεν σταματά με το που θα καταφέρουμε να εντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους σε δομές. Η πραγματικότητα είναι πως η πιο κρίσιμη προσπάθεια και ο ουσιαστικός αγώνας τότε ξεκινά. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, να τους ισορροπήσουμε, ψυχικά και σωματικά, και να τους υποστηρίξουμε στην προσπάθειά τους να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Πολύτιμος σύμμαχός μας σε αυτό είναι το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», που προσφέρει στους αστέγους επιδοτούμενη εργασία για 12 μήνες και επιδοτούμενη στέγη για 16 μήνες. Είναι ένα πρόγραμμα που πραγματικά παρέχει σε αυτούς τους ανθρώπους, μέσα στο προστατευμένο πλαίσιο που δημιουργείται λόγω της επιδοτούμενης στέγης και της εργασίας, τη δυνατότητα να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Ασφαλώς και σε αυτό το στάδιο οι κοινωνικές μας υπηρεσίες βρίσκονται κάθε στιγμή δίπλα τους, παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Πόσοι είναι τελικά οι άστεγοι στην Αθήνα;

Σύμφωνα με την τελευταία σχετική καταγραφή, οι άστεγοι της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των 200 ανθρώπων που βρίσκονται ήδη στις δομές μας, είναι 790. Από αυτούς, ωστόσο, ένας πολύ σημαντικός αριθμός (ποσοστό 50%-60%) είναι χρήστες ουσιών, για τους οποίους αρμόδιοι είναι κυρίως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.

Πώς μπορεί να προσφέρει κανείς στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων;

Δεχόμαστε κάθε προσφορά σε είδος ή προσωπική εργασία, καθώς με 26.000 ωφελούμενους οι ανάγκες μας είναι πραγματικά ανεξάντλητες.

Πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για τους ανθρώπους που σε χρειάζονται…

Για τον σκοπό αυτόν, δημιουργήθηκε ανεξάρτητο γραφείο χορηγιών που «υποδέχεται» τόσο τις προσφορές ιδιωτών και εταιρειών, χαρτογραφεί τις ανάγκες που υπάρχουν για όλες τις δομές και τους ωφελούμενούς μας και προσπαθεί να τις καλύψει.

Το γραφείο χορηγιών, στους πέντε μήνες της λειτουργίας του, έχει κάνει σπουδαίο έργο. Χαρακτηριστικά, το πεντάμηνο Οκτώβριος 2019- Φεβρουάριος 2020 η αξία των δωρεών που εισέρευσαν στο ΚΥΑΔΑ εκτινάχθηκε στα 640.964,19 ευρώ, έναντι 168.542,38 ευρώ της προηγούμενης χρονιάς (Οκτώβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019).

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;

Όραμά μας, μόλις αφήσουμε πίσω αυτήν την πρωτοφανή ομολογουμένως κρίση, είναι η δημιουργία και άλλων δομών, για την προσφορά πολύτιμων υπηρεσιών στους άπορους και άστεγους συμπολίτες μας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για τη δημιουργία νέων δομών: του Κέντρου Ημέρας Αστέγων, του Υπνωτηρίου, της Κοινωνικής Τραπεζαρίας, των Κοινωνικών Ιατρείων και του Κοινωνικού Οδοντιατρείου.

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η ανακαίνιση των καταστημάτων της Αθηναϊκής Αγοράς που βρίσκονται στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών. Στο ίδιο κτίριο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη κατάστημα (κατάστημα παιχνιδιών-βιβλιοχαρτοδωρητήριο) και ο Κόμβος να μετατραπεί σε ένα Κοινωνικό Εμπορικό Κέντρο!

Συνέντευξη στην Ελένη Πρωτόπαππα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa