Παράξενα

Ο πόλεμος της Χούντας στην μίνι φούστα (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Οι νέοι σίγουρα δεν θα το γνωρίζουν άλλα οι παλιοί θα το θυμούνται. Υπήρξε κάποτε ένας καιρός που οι γυναίκες ήταν παράνομο να φορούν μίνι φούστα. Αυτό ο καιρός δεν θα ήταν άλλος από εκείνον της Χούντας, η οποία είχε κηρύξει τον πόλεμο στο συγκεκριμένο ένδυμα.

Παρά την αρχική απαγόρευση των συνταγματαρχών να απαγορεύσουν την μίνι φούστα, η κοινωνία επαναστάτησε και καθιερώθηκε. Όλα ξεκίνησαν από φερόμενο σαν υπουργό Εσωτερικών, ταξίαρχο  Στ. Παττακό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον Καλαμποκιά («υπουργός» Παιδείας), θα λάβει μέτρα για την «μαθητιώσαν νεολαίαν». Τα μέτρα, πρόβλεπαν την απαγόρευση των μακριών μαλλιών, τα κλαμπ, τα ξενύχτια, τα ακατάλληλα αναγνώσματα και κινηματογραφικά έργα, αλλά και την απαγόρευση της μίνι φούστας.

Μετά από την παγκόσμια κατακραυγή από τον ξένο Τύπο, που παρουσίαζε τους χουντικούς ως τρελαμένους που τα έβαζαν με τα ρούχα, ξεκίνησε και η σταδιακή «κολοτούμπα» των συνταγματαρχών. Συγκεκριμένα η αλλαγή στάσης ξεκίνησε από τον Γιώργο Παπαδόπουλο κατά την διάρκεια συνέντευξης στην Θεσσαλονίκη. Να ενημερώσουμε ότι μέσα στους δημοσιογράφους υπήρχε και μια Γαλλίδα η οποία φορούσε μίνι φούστα. Η στιχομυθία πάει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Διαβάσαμε στις εφημερίδες πως απαγορεύετε τις μίνι φούστες στα κορίτσια και τα μακριά μαλλιά στα αγόρια
ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Γ.Παπαδόπουλου): Το πρώτον μεν απορρίπτεται αφ εαυτού, διότι έχομεν εδώ την δεσποινίδα Γαλλίδα δημοσιογράφον. Η κοντή φούστα απηγορεύθη μόνον δια τας Ελληνίδας μαθητρίας και εις αυτό, φαντάζομαι συνηγορείτε και εσείς.

Παρά την προσπάθεια ανασκευής στην συνέχεια οι δημοσιογράφοι του BBC κατάφεραν και απέσπασαν την πραγματική άποψη του Παττακού για την μίνι φούστα η οποία δεν ήταν άλλη από την απόσπαση της αντρικής προσοχής πράγμα το οποίο επέφερε την μη απόδοσή τους στην εργασία.

Φαίνεται, πως μετά τα ξένα δημοσιεύματα, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις Ελληνίδες που μπροστά στη μόδα, δεν φοβόντουσαν χούντα. Λέγεται ότι οι χουντικοί, δεν μπορούσαν να συμμορφώσουν ούτε τις κόρες τους, οι οποίες και αυτές φορούσαν τα μίνι. Έτσι, αναγκάστηκαν γρήγορα να αλλάξουν άποψη και να φανούν «υπερασπιστές» και θαυμαστές της μίνι φούστας!
Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της 25 Απριλίου, 1967.

Η τραγουδίστρια Δέσποινα Γλέζου

Η Αννα Μάχη Μάλαμα. «Μις Μίνι Φούστα 1969»

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa