Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, η εμπιστοσύνη έρχεται

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι, είκοσι ημέρες μετά τις ευρωεκλογές και ενώ εισήλθαμε στην τελική ευθεία προς τις εθνικές, οι αγορές επικρότησαν αρχικώς την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργούν, ευελπιστώντας και πιστεύοντας σε πολιτική αλλαγή. Σε νίκη δηλαδή της ΝΔ.

Όχι επειδή είναι δεξιές, κεντροδεξιές, φιλελεύθερες. Οι αγορές δεν έχουν ταμπού ούτε ιδεολογικές εμμονές. Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια, έλεγε ο Μάο. Και ο… δικός μας, ο Σόιμπλε; «Δεξιά», «αριστερή» κότα δεν πειράζει, αρκεί να εφαρμόζει μνημόνια. Και οι αγορές κατάλαβαν πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξελιχθεί σε εχθρό της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Γι’ αυτό και χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την προοπτική άμεσης αποχώρησής του από την εξουσία. Το αποδεικνύει η ομοβροντία θετικών εκθέσεων και θετικών επιδόσεων των ελληνικών αξιογράφων, η ανοδικά σταθερή τάση του Χρηματιστηρίου και η συμπεριφορά των τραπεζών.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν εντυπωσιακά την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές. Όσο υποχώρησαν τα spreads σε τέσσερα χρόνια, από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Αύγουστο του 2018, τόσο και ακόμη περισσότερο υποχώρησαν την εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές. Ενδεικτικά: Την 1η Ιουνίου 2012, το spread των 10ετών ομολόγων έκλεινε στο 28,6%. Δύο χρόνια αργότερα, λίγο μετά τις ευρωεκλογές του 2014, το spread έκλεινε στο 4,36% στις 6 Ιουνίου 2014. Τέσσερα χρόνια μετά, και ενώ τυπικά είχαμε πετύχει την έξοδο από τα μνημόνια, στις 20 Αυγούστου 2018 το spread έκλεινε στο 4,01%. Στις 24 Μαΐου 2019, δύο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, το spread είχε μειωθεί στο 3,54%. Ένα τμήμα αυτής της βελτίωσης εδράζεται στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και ένα άλλο στην «προθέρμανση» ενόψει της πολιτικής αλλαγής.

Αυτό όμως που έδωσε τον τόνο και έναν χαρακτήρα πανηγυρισμού του εκλογικού αποτελέσματος ήταν η θετική αντίδραση του Χρηματιστηρίου και ιδιαίτερα των τραπεζικών μετοχών και της πολύπαθης ΔΕΗ. Για τη ΔΕΗ χάθηκαν πέντε πολύ κρίσιμα χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η αγορά προεξοφλεί ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απέφυγε η απερχόμενη: θα ασχοληθεί με τα φλέγοντα προβλήματα της εταιρείας. Αυτή η προσδοκία αποτυπώνεται στην κίνηση της μετοχής της ΔΕΗ, που γνώρισε ακραία απαξίωση τα τελευταία χρόνια.

Η ανοδική εξάλλου κίνηση των τραπεζικών μετοχών αποτυπώνει τις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας, με τον τρόπο που αποτυπώνεται και στην πτώση των spreads. Γιατί καλπάζουν οι μετοχές των τραπεζών; Όχι ασφαλώς γιατί πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι θαυματοποιός. Εκπέμπουν όμως οι τράπεζες, οι οποίες εν τι μέτρω είναι ο καθρέφτης της οικονομίας, την πεποίθηση, όπως και οι αγορές, ότι η οικονομία επί των ημερών του Μητσοτάκη θα αναπτυχθεί δυναμικότερα, ότι έρχονται επενδύσεις, δουλειές, εισοδήματα.

Αυτές τις μέρες κλείνουμε ουσιαστικά 8 χρόνια χωρίς τράπεζες. Τα τρία αποκλειστικά εξαιτίας της περιπέτειας του 2015. Η «επιστροφή των τραπεζών», η μετάβαση από μια οικονομία χωρίς τράπεζες σε μια οικονομία με τράπεζες, η μετάβαση από μια οικονομία που οι τράπεζες αφαιρούν ρευστότητα σε μια άλλη όπου προσθέτουν ρευστότητα, θα βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό τοπίο και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Αυτή η μετάβαση είναι σήμερα, λίγες μέρες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ορατή. Δε μιλάμε, φυσικά, για επιστροφή στις υπερβολές προ κρίσης. Δεν μιλάμε καν –ακόμη– για μετρημένη πιστωτική επέκταση. Πρώτος στόχος είναι η κανονικότητα, η σταθερότητα, να σταματήσει η συρρίκνωση. Και αν έπρεπε σήμερα να κωδικοποιήσουμε την αντίδραση των αγορών (και των τραπεζών) σε ένα σύνθημα, αυτό θα ήταν: Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, η εμπιστοσύνη έρχεται.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa