Πολιτική

Ο τρίτος δρόμος για τη μεγάλη έξοδο

Την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης και αυτής της εβδομάδας αναμένουν στο κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να τεθεί υπ’ όψιν της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων το σχέδιο για την έξοδο του Πάσχα, με κυβερνητικά στελέχη μονότονα να επαναλαμβάνουν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Πράγματι, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή το οριστικό σχέδιο, ούτε οριστική απόφαση, από τη στιγμή, δε, που δεν έχουν συνεδριάσει επί του ζητήματος οι λοιμωξιολόγοι. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα δεδομένα, όπως η βούληση του πρωθυπουργικού επιτελείου να δοθούν διέξοδοι στους πολίτες, αλλά και το σκεπτικό ότι είναι καλύτερα οι πολίτες να βρίσκονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους, παρά να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, στα αστικά κέντρα, όπως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί, σε περίπτωση που δεν επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Οι προϋποθέσεις μετακίνησης

Σε κάθε περίπτωση και, βεβαίως, εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών, η κυβέρνηση καταρτίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται οι πολίτες και εντός των τειχών και ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί, έστω πιλοτικά και με υφιστάμενους τους περιορισμούς που ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες, το άνοιγμα του τουρισμού.

Με βάση τον σχεδιασμό επί τάπητος, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν με αρκετούς τρόπους που θα παραπέμπουν στο «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιπρόσθετο εργαλείο τα self-tests. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου τουλάχιστον 48 ωρών, ενώ θα μπορούν, επίσης, να έχουν υποβληθεί σε rapid test. Ακόμα, εφόσον έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, θα μπορούν να μετακινούνται με το αντίγραφο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολισμού που τους περιέρχεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ, σε περίπτωση που έχουν νοσήσει πρόσφατα, θα μπορούν να φέρουν και τεστ αντισωμάτων.

Βεβαίως, η νέα μέθοδος που μπαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών είναι τα self-tests. Όπως και σε αρκετές άλλες δραστηριότητες, οι πολίτες θα πρέπει τουλάχιστον 24 ώρες πριν να έχουν κάνει ατομικό τεστ αντιγόνου και να δηλώσουν το αποτέλεσμα στην ψηφιακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr. ή να φέρουν έντυπη βεβαίωση ότι είναι αρνητικοί.

Ο έλεγχος και οι προβληματισμοί

Αυτό είναι, grosso modo, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες με τους λοιμωξιολόγους. Ένα ερώτημα, βεβαίως, που προκύπτει, είναι πώς θα ελέγχονται οι πολίτες που εξέρχονται των αστικών κέντρων, εφόσον επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση. Πέραν του αυτονόητου σκέλους της ατομικής ευθύνης, βεβαίως, το ερώτημα πολλών είναι πώς θα ελέγχονται τα έγγραφα που θα φέρουν οι δυνητικοί ταξιδιώτες του Πάσχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και με δεδομένο ότι έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, θεωρείται αδύνατο να ελέγχεται ο κάθε πολίτης που περνά από τα διόδια. Οι έλεγχοι, όμως, προβλέπεται να είναι σαρωτικοί, ενώ οι αστυνομικοί θα είναι εφοδιασμένοι και με συσκευές, προκειμένου να μπορούν να διαπιστώσουν, αν οι πολίτες έχουν υποβάλει τις δηλώσεις στις ψηφιακές πλατφόρμες, με βάση και το ΑΜΚΑ τους.

Πέραν του σκέλους των ελέγχων, όμως, υπάρχουν βάσιμοι προβληματισμοί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για το κατά πόσο έχει νόημα μια πρόσθετη επιδημιολογική επιβάρυνση σε αυτό το στάδιο. Μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν στο «Π» ότι μπορεί να έχει επέλθει μια σταθεροποίηση, αλλά αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα, το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και εύκολα μπορούν τα πράγματα να ξεφύγουν ξανά. Άλλο μέλος της Επιτροπής λέει ότι τυχόν υπερβολική χαλάρωση το Πάσχα μπορεί να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που θα θέσει σε κίνδυνο τόσο την επαναλειτουργία της εστίασης, λίγες μέρες μετά το Πάσχα, όσο και το άνοιγμα του τουρισμού που προβλέπεται για τα μέσα Μαΐου.

Υπό αυτό το πρίσμα, κάποιοι εκτιμούν ότι θα έπρεπε να συζητηθεί μια λύση μετακίνησης των πολιτών μόνο ανάμεσα σε περιοχές με όμοιο επιδημιολογικό επίπεδο. Πρόκειται, βεβαίως, για μια ιδέα που δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμη, καθώς, αν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξει κανείς το πού πηγαίνει όποιος φεύγει από την οικία του περιοχή.

Φρένο στα σενάρια

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι με τις αποφάσεις και την τελική συζήτηση να εκκρεμούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ να βάλει φρένο στα σενάρια, καλώντας τους βουλευτές, αλλά και τους υπουργούς του, να μην παρασύρονται σε σεναριολογία, αλλά και… ημερομηνιολογία, χωρίς τη γνώση των επιδημιολογικών δεδομένων. Μάλιστα, όταν έφυγε η κάμερα από τη συζήτηση και από βουλευτές, όπως ο Θάνος Πλεύρης και ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ετέθη το ζήτημα της πολυφωνίας υπουργών αναφορικά με θέματα, όπως για παράδειγμα η έξοδος του Πάσχα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι είναι κρίσιμο να αποφεύγεται η σεναριολογία, καθώς αυτό είναι που θολώνει και το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση και έχει αναγνωριστεί από τον κ. Μητσοτάκη, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star, ως μια επικοινωνιακή παθογένεια των τελευταίων μηνών.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa