Εκλογές 2019 Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πεντέλης Λευτέρης Κοντουλάκος στο «Π»: Πέρασε η εποχή του «ενός ανδρός αρχή»

«Η εποχή του “ενός ανδρός αρχή” έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Θέλουμε έναν δήμο συμμετοχικό, που να ακούγεται η φωνή του πολίτη», τονίζει, μιλώντας στο «Π», ο υποψήφιος δήμαρχος Πεντέλης Λευτέρης Κοντουλάκος. Ο κ. Κοντουλάκος αναφέρεται στον νυν δήμαρχο Πεντέλης επισημαίνοντας ότι «όλα τα μεγάλα θέματα–αποχετευτικό, ΓΠΣ, ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο μετά από είκοσι χρόνια διοίκησης Στεργίου– παραμένουν ακόμα άλυτα».

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να ανεξαρτητοποιηθείτε από την παράταξη με την οποία κατεβήκατε στις εκλογές του 2014 και να διεκδικήσετε ως υποψήφιος δήμαρχος τον Δήμο Πεντέλης;

Όπως γνωρίζετε, ανεξαρτητοποιήθηκα από την παράταξη του κ. Στεργίου πριν από περίπου δύο χρόνια. Εγκαίρως είχα επισημάνει και εντός της παράταξης τη διαφωνία μου σε μια σειρά θεμάτων, κυρίως όμως δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με τη μοιρολατρία της διοίκησης. Άλλα πράγματα είχαμε υποσχεθεί στους πολίτες και άλλα κάναμε ή μάλλον δεν κάναμε. Έτσι, ακόμα και σήμερα η πόλη μας δεν έχει ολοκληρωμένο αποχετευτικό, δεν έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, δεν έχει –πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου για την ασφάλεια των παιδικών χαρών– πιστοποιημένες παιδικές χαρές. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια χάσαμε μέσα από τα χέρια μας το Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας – γεγονός που με πείραξε πολύ καθώς με μια ομάδα εθελοντών καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να «αναστήσουμε» το κτίριο και να το ανάγουμε σε σημείο αναφοράς πολιτισμού για τον δήμο μας. Τέλος, μετά από 60 χρόνια λειτουργίας, έκλεισε και το Αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης. Είχαμε τμήμα όταν η Πεντέλη είχε περισσότερους λύκους από ανθρώπους και δεν έχουμε σήμερα που η πόλη έχει επεκταθεί και ο πληθυσμός έχει αυξηθεί. Απέναντι σε αυτά τα γεγονότα δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος της Πεντέλης να κάθεται απαθής, να μη διεκδικεί το καλύτερο για την πόλη και τους πολίτες.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Δήμου Πεντέλης και ποιες λύσεις προτείνετε;

Η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην περιοχή μας. Η εγκληματικότητα, οι κλοπές και οι ληστείες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Και έχουμε ένα δήμαρχο που μένει απαθής,δεν κάνει τίποτα. Εμείς ως παράταξη προτείναμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2019 την εφαρμογή δημοτικού προγράμματος για την ασφάλεια. Προτείναμε ο δήμος να λειτουργήσει τρία ιδιωτικά περιπολικά αυτοκίνητα(ένα για κάθε δημοτική ενότητα) που θα περιπολούν κάθε βράδυ, 365 ημέρες τον χρόνο κατά τις ώρες 22:00 έως 06:00. Μάλιστα φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση κοστολογημένη, έτοιμη. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Εμένα προσωπικά δεν με πείραζε να υιοθετούσε ο δήμαρχος την πρόταση, να την εφαρμόζαμε ως δήμος –όπως κάνουν και άλλοι όμοροι δήμοι– και ας πιστωνόταν και το αποτέλεσμα, δεν με απασχολεί. Πρέπει να καταλάβουμε πως ό,τι είναι θετικό πρέπει να στηρίζεται απ’ όλους, δίχως πολιτικές σκοπιμότητες, όλοι για την ίδια πόλη παλεύουμε.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Πεντέλης τα επόμενα χρόνια και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας, αν οι πολίτες σας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης;

Άμεσα θα προωθήσουμε το δημοτικό πρόγραμμα «Ασφαλής Πόλη», όπως περιγράφεται και στο πρόγραμμά μας. Δεύτερον, θέλουμε άμεσα να αλλάξουμε τη νοοτροπία λειτουργίας του δήμου, αλλά και τη σχέση δήμου και δημότη. Η εποχή του «ενός ανδρός αρχή» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Θέλουμε έναν δήμο συμμετοχικό, που να ακούγεται η φωνή του πολίτη, θέλουμε ενεργούς πολίτες, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά. Τρίτον, πρέπει να δώσουμε έμφαση στις δημοτικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος στους πολίτες. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, στους όμορους δήμους,θα δούμε ότι έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά, τη στιγμή που εμείς αναζητούμε ακόμα τα αυτονόητα. Οι δημοτικές υπηρεσίες που παρέχει ή μάλλον δεν παρέχει ο Δήμος Πεντέλης σήμερα είναι σαφώς κατώτερες των προσδοκιών και των αναγκών των κατοίκων. Συντηρούμε ένα απαρχαιωμένο και ρουσφετολογικό σύστημα ικανοποίησης αιτημάτων των κατοίκων, που πρώτα απ’ όλους προσβάλλει τους ίδιους τους πολίτες. Η δική μας πρόταση βασίζεται στη λειτουργία δομημένων και εργατικών δημοτικών υπηρεσιών, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Με σεβασμό στον πολίτη, με σεβασμό στα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις πολιτών και δήμου. Τέλος, καθαριότητα και ευταξία. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για προστασία περιβάλλοντος, και με ευθύνη του δήμου το Πεντελικό να είναι γεμάτο χωματερές. Δεν είναι δυνατόν στον Δήμο Πεντέλης να μην έχουμε δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης ή να μη λειτουργούμε πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης με τόσο πράσινο και ιδιωτικούς κήπους. Προτείνουμε στο πρόγραμμά μας έξι διαφορετικά δημοτικά προγράμματα ανακύκλωσης. Οι πολίτες μας σε αυτόν τον τομέα είναι πιο μπροστά από τον δήμο, αντιλαμβάνονται περισσότερα, ξέρουν περισσότερα. Είναι καιρός ο Δήμος Πεντέλης να ανταποκριθεί στα «θέλω» των πολιτών, και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε πράξη.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας για βασικούς τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, όπως είναι η καθαριότητα, η κοινωνική πολιτική, η ασφάλεια αλλά και η Παιδεία;

Για την ασφάλεια, τα είπαμε. Για την καθαριότητα, εκτός της ανακύκλωσης, θα ήθελα να πούμε δυο πράγματα παραπάνω. Ξέρετε ο στόλος της καθαριότητας του δήμου είναι σε κακή κατάσταση. Λειτουργούμε ακόμα απορριμματοφόρο του 1968, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων καθαριότητας υπερβαίνει τα 20 έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόδοση των υπηρεσιών καθαριότητας, αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην ανανέωση του στόλου μας χρησιμοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το leasing, ώστε να μην επιβαρύνουμε και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες. Στη συνέχεια οφείλουμε να αναμορφώσουμε δρομολόγια και υπηρεσίες, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες. Επίσης, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και τον τρόπο συλλογής των απορριμμάτων μας. Δεν είναι εικόνα αυτή στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια, με τη συστοιχία δέκα κάδων σε παράταξη στη μέση της πλατείας. Αυτή είναι εικόνα σύγχρονης πόλης; Προτείνουμε και θα εγκαταστήσουμε συστήματα υπόγειων κάδων, με κάθε υπόγειο κάδο να αντικαθιστά τρεις υπέργειους τροχήλατους, ώστε να βελτιώσουμε αισθητικά την πόλη, να απαλείψουμε το φαινόμενο των ξέχειλων κάδων και να προστατεύσουμε τελικά και τη δημόσια υγεία.

Στην Παιδεία είμαστε η παράταξη που έχουμε προτεραιότητα τη δημιουργία μιας πόλης μάθησης. Και σωστά αναφέρεστε στην Παιδεία και όχι στην εκπαίδευση. Στόχος μας πρέπει να είναι η καλλιέργεια της Παιδείας στη νέα γενιά. Πρέπει να έχουμε στόχο να φτιάξουμε συνειδητοποιημένους και χρήσιμους πολίτες, να εμφυσήσουμε στη νέα γενιά της πόλης την αξία του εθελοντισμού, να αγαπήσουν και να γνωρίσουν οι νέοι μας το βουνό μας, την αξία της ανακύκλωσης, τον σεβασμό στο συνάνθρωπο. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτό Σχολείο»,σχεδιάζουμε την υλοποίηση προγραμμάτων βιωματικής εκπαίδευσης με ευθύνη του δήμου σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα.

Στην κοινωνική πολιτική επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα και μόνο θέμα: Υγεία. Στόχος μας η ίδρυση και λειτουργία σύγχρονου Δημοτικού Πολυιατρείου στο χώρο του ΝΙΕΝ σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ. Δεν είναι δυνατόν ως δήμοςνα λέμε τόσα χρόνια ότι διεκδικούμε το ΝΙΕΝ χωρίς σχέδιο. Εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε στα Μελίσσια την αίγλη που τους αξίζει. Ένα πρότυπο πολυϊατρείο στο ΝΙΕΝ και χρήσιμο για τους πολίτες είναι, και προσιδιάζει στην ιστορία των Μελισσίων.

Πώς θα σχολιάζατε τη νυν Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Στεργίου;

Τέλμα και στασιμότητα, αυτή είναι η εικόνα. Ο κ. Στεργίου μπορεί παλαιότερα να πρόσφερε, τα τελευταία όμως χρόνια η πόλη κάνει βήματα προς τα πίσω. Όλα τα μεγάλα θέματα, αποχετευτικό, ΓΠΣ, ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο, μετά από είκοσι χρόνια διοίκησης Στεργίου, παραμένουν ακόμα άλυτα. Λέτε ο κ. Στεργίου να χρειάζεται επιπλέον τέσσερα για να τα λύσει; Λέτε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να καταφέρει να κάνει ό,τι δεν έκανε τα προηγούμενα είκοσι; Ο κ. Στεργίου κούρασε και κουράστηκε, αυτή είναι η αλήθεια, και δεν το λέω μόνο εγώ, είναι αυτό που συζητιέται σε κάθε γωνιά της πόλης.

Το νέο εκλογικό σύστημα, της απλής αναλογικής, «εμπνέει» ή και επιβάλλει συνεργασίες. Πιστεύετε ότι υπάρχουν τα περιθώρια συγκλίσεων και συνενώσεων με βάση το «τοπίο» των υποψηφιοτήτων που έχει διαμορφωθεί στην Πεντέλη;

Τo λυπηρό είναι ότι τη συνεργασία μας επιβάλλεται, και δεν είναι επιλογή μας. Θα έπρεπε στον Δήμο Πεντέλης να έχουμε διαμορφώσει περιβάλλον συνεργασίας εδώ και χρόνια. Από τη μία η εμμονή του κ. Στεργίου με το αλάθητο του Πάπα και από την άλλη οι συνεχείς αλληλοκατηγορίες με τον πρώην δήμαρχο Μελισσίων κ. Γραφάκο μονοπώλησαν για πολλά χρόνια τα δημοτικά συμβούλια. Και έφτασαν αυτοί οι δύο σήμερα να επιδιώκουν από κοινού την πολιτική τους επιβίωση, έχοντας ήδη ξεκινήσει ένα ιδιότυπο παζάρι μεταξύ τους. Είναι επόμενο, εμείς να μην μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτήν τη νοσηρή συνεργασία. Είμαστε όμως ανοιχτοί και πρόθυμοι, με τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες μας, να συνδράμουμε σε ό,τι είναι θετικό για τον δήμο και τους πολίτες. Σε συναλλαγές όμως κάτω από το τραπέζι δεν θα συμμετέχουμε. Έχουμε αποφασίσει να αλλάξουμε τον Δήμο Πεντέλης και θα το κάνουμε, δεν θα συμβιβαστούμε για μικροπολιτικά ή προσωπικά οφέλη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa