Επιχειρήσεις Οικονομία

Ο υπόγειος εσωτερικός πόλεμος της ΔΕΠΑ – Οι οργανωτές, τα «θύματα», οι δαπάνες

Κρυφές πτυχές ενός υπόγειου εσωτερικού πολέμου προσωπικών και επιχειρηματικών συμφερόντων αρχίζουν να αποκαλύπτονται στη ΔΕΠΑ, με αφορμή τις υποθέσεις Κιτσάκου και Πετσίτη, που γίνονται τώρα αντικείμενο σκανδαλολογίας και σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Θύματα» αυτού του εσωτερικού πολέμου ήταν πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και επιτελικά στελέχη της ΔΕΠΑ, που προσπάθησαν να υλοποιήσουν σχέδια ανάπτυξης του ομίλου και να επιβάλουν κανόνες επιχειρηματικής λειτουργίας. Οι προσπάθειες τους υπονομεύθηκαν και αναγκάσθηκαν να κινηθούν σε «ναρκοπέδιο», όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με παγιωμένους εσωτερικούς μηχανισμούς και με προσωπικές στρατηγικές στελεχών που εξυπηρετούσαν ή διευκόλυναν ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στη ΔΕΠΑ υπάρχει το πρόβλημα που παρατηρείται και σε πολλές άλλες ΔΕΚΟ: Έχει δημιουργηθεί και επί δύο δεκαετίες συντηρείται και αναπαράγεται ένα στρώμα στελεχών μεσαίας/ανώτερης διοικητικής βαθμίδας, που ουσιαστικά «κουμαντάρει» αυτές τις επιχειρήσεις, επιβάλλοντας ατύπως διοικήσεις, επιχειρησιακά σχέδια και στρατηγικές.

Και όταν οι διοικήσεις δεν «πάνε με τα νερά» του μηχανισμού ή δεν είναι της αρεσκείας του, υπονομεύονται εκ των έσω. Σ’ αυτόν τον πόλεμο φθοράς το βασικό «εργαλείο» είναι οι διαρροές σε media και στα κόμματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης, που ψάχνουν θέμα σκανδαλολογίας.

Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ μάλιστα, αυτή η υπονόμευση έχει γίνει πολλές φορές… δαπάναις της: Η εταιρεία πλήρωνε προγράμματα διαφημιστικής προβολής σε μέσα ενημέρωσης που είχαν αποστολή να «χτυπούν» τη διοίκηση της, στηρίζοντας τον μηχανισμό των μεγαλομεσαίων στελεχών και εξυπηρετώντας ανταγωνιστικά ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σημαντικά κονδύλια κατανέμονταν επίσης με κριτήριο την προώθηση προσωπικών συμφερόντων και επιδιώξεων στελεχών της εταιρείας, που φρόντιζαν να διατηρούν προσβάσεις και διαύλους σε ΜΜΕ.

Μεγάλα ποσά δόθηκαν κατ’ αυτό τον τρόπο σε περιθωριακά έντυπα και σε ιστοσελίδες-φαντάσματα την περίοδο 2010-2015, όταν παράλληλα άνθιζε το σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ και χρήμα των ΔΕΚΟ χρησιμοποιούνταν για να «αγοράζεται» υποστήριξη σε μνημονιακά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τωρινή διοίκηση της ΔΕΠΑ που «ξεσκονίζει» παλιούς φακέλους με αφορμή τις υποθέσεις Κιτσάκου-Πετσίτη, βρίσκεται προ εκπλήξεων. Προς το παρόν αποφεύγει κινήσεις που θα έδιναν τροφή σε περαιτέρω σκανδαλολογία.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa
Karfitsa