Πολιτική Συνεντεύξεις

Ο Χρήστος Κέλλας εξομολογείται στο «Π»: Είμαι εθελοντής σε μια πειραματική θεραπεία με τη χορήγηση αντισωμάτων

Λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία, συναντήσαμε τον πρώτο βουλευτή που νόσησε από COVID-19, τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Χρήστο Κέλλα. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας μίλησε για τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στη μετά τον κορονοϊό εποχή, για την περιπέτειά του με την πανδημία, αλλά και για την επιλογή του να σπουδάσει ιατρός, να υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις και να εργαστεί στη Γερμανία.

Κατά τη γνώμη σας, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη μέχρι τώρα διακυβέρνηση Μητσοτάκη;

Τόσο η διαχείριση της πανδημίας όσο και η διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας σε Έβρο και Αιγαίο αποτελούν ορόσημα της δεκαεξάμηνης πορείας της διακυβέρνησής μας.

Η χώρα μας, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, κατάφερε να ανακόψει σε μεγάλο βαθμό τη διασπορά του ιού, η κυβέρνηση θωράκισε το Σύστημα Υγείας και κατάφερε να έχει τις μικρότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως, το lockdown δεν θα μπορούσε να μείνει για πάντα. Ανοίξαμε τα σύνορά μας και την οικονομία και μέχρι τον Σεπτέμβριο βαδίζαμε ομαλά. Ο κορονοϊός, ωστόσο, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό και νομίζω ότι όλοι μας, από κάποιο σημείο και μετά, είχαμε πιστέψει ότι τα δύσκολα πέρασαν. Δεν αδικώ κανέναν. Είναι λογικό να υπάρχει κούραση και προσμονή να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες. Έτσι, φτάσαμε σε μια μεγάλη διασπορά του ιού, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι σε επιθετική έξαρση και να δοκιμάζει τις αντοχές μας. Η κυβέρνησή μας, και πάλι προτάσσοντας τη δημόσια υγεία, λαμβάνει δραστικά μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας και είμαι σίγουρος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

Τώρα, όσον αφορά την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε Έβρο και Αιγαίο, η κυβέρνησή μας έστειλε μήνυμα ισχύος προς όλους. Τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς αυτούς που εμπορεύονται ανθρώπινες ψυχές. Η Ελλάδα έχει σύνορα και τα υπερασπίζεται μέχρι κεραίας. Η Τουρκία, χώρα «ταραξίας» στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και αν βρυχάται, βλέπει απέναντί της μια χώρα αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα σύνορά της και την εθνική της κυριαρχία. Μία χώρα που έχει διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες και ακολουθεί σαφή εξωτερική πολιτική. Ταυτόχρονα, οι διακινητές αντιμετωπίζουν πλέον ένα κράτος αποφασιστικό, με αποτέλεσμα οι εισροές μεταναστών να έχουν μειωθεί πάνω από 90%.

Θεωρείτε την πανδημία και τα εθνικά ζητήματα τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις της κυβέρνησης;

Όπως αντιλαμβάνεστε και οι δύο αυτές καταστάσεις, όσο δύσκολες και αν είναι, αποτέλεσαν και αποτελούν μνημείο κυβερνητικής αποφασιστικότητας και ικανότητας. Αν είχαμε επιλέξει λανθασμένες πολιτικές ή παρασυρόμασταν από τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης, που είναι αρνητής των πάντων, χωρίς να παρουσιάζουν συγκεκριμένο σχέδιο, τότε θα βλέπαμε, αφενός, εικόνες που είδαμε στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που διαθέτουν πρότυπα συστήματα υγείας, και, αφετέρου, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός μας.

Και όσον αφορά τη μετά τον κορονοϊό εποχή, ποια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ασφαλώς η ανόρθωση της οικονομίας μας. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, είπαμε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία, πόσω μάλλον όταν η χώρα εξέρχεται από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Η διαφορά όμως είναι ότι η τωρινή ύφεση αφορά την παγκόσμια οικονομία, αλλά στη συνέχεια θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη. Η κυβέρνησή μας μέσα σε αυτό το πρωτοφανές εξάμηνο έχει λάβει πολλά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, διατήρησης των θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της ρευστότητας –πάντα στο μέτρο του δυνατού– τα οποία περιορίζουν την ύφεση.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία δοκιμάζει όχι μόνο τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τις αντοχές της οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπαλλήλων. Σε τι από τα δύο θα πρέπει να δώσει περισσότερο βάρος η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή, στην οικονομία ή στο ΕΣΥ;

Αυτήν τη στιγμή προέχει η δημόσια υγεία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η οικονομία μπαίνει σε δεύτερο πλάνο. Τα μέτρα, που πήρε η κυβέρνηση, δεν είναι τιμωρητικά, είναι υποστηρικτικά για τη δημόσια υγεία. Βεβαίως, κάποιοι κλάδοι πλήττονται και η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και το θέμα της οικονομίας. Για τον λόγο αυτόν, δώσαμε ρευστότητα στις επιχειρήσεις, με το ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5 στη δεύτερη φάση.

Πέραν των μέτρων που λάβαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μόλις πριν από λίγες μέρες, ανακοινώσαμε και νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει επιδόματα ειδικού σκοπού για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, που πλήττονται από την πανδημία, κάλυψη δώρου Χριστουγέννων, ρύθμιση πληρωμής ΦΠΑ των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, επέκταση του επιδόματος ανεργίας, ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων, μείωση ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, συνέχιση του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παράταση πληρωμής των επιταγών.

Κυρία Καραβοκύρη, την οικονομία μας, την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας θα τα ξαναφτιάξουμε, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, όμως κάθε ανθρώπινη απώλεια δεν αναπληρώνεται.

Όσον αφορά το ΕΣΥ, προχωρήσαμε στην ενίσχυσή του με 7.000 γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό. 4.000 από τον κλάδο των νοσηλευτών που μονιμοποιήθηκαν. 4.000 επαγγελματίες υγείας (συμβασιούχοι ΟΑΕΔ) ανανέωσαν τη σύμβασή τους για δεύτερη χρονιά. 616 μόνιμοι γιατροί έχουν ήδη προσληφθεί μέσα στο 2020 και άλλοι 1.500 μόνιμοι γιατροί θα έχουν προσληφθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, 300 εκ των οποίων θα στελεχώσουν τις ΜΕΘ. Σήμερα έχουμε 1.046 κλίνες ΜΕΘ και συνεχώς ανοίγουμε νέες, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μόλις 557 έπειτα από 5 χρόνια διακυβέρνησής του.

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ενισχύουμε τον έναν τομέα εις βάρος του άλλου, αλλά εργαζόμαστε παράλληλα, ώστε το τέλος της πανδημίας να μας βρει όρθιους.

Είσαστε από τους πρώτους βουλευτές που νοσήσατε από την πανδημία και μάλιστα βαριά, δεδομένου ότι φτάσατε στα πρόθυρα της διασωλήνωσης. Αισθανθήκατε φόβο;

Όσο περίεργο και αν σας ακουστεί, παρότι είχα να αναμετρηθώ με έναν παντελώς άγνωστο ιό, δεν φοβήθηκα ιδιαίτερα. Με πίστη στον Θεό και εμπιστοσύνη στους γιατρούς, που πραγματικά ήταν στο πλευρό μου από την πρώτη στιγμή, βγήκα νικητής από αυτήν τη μάχη. Εξάλλου, πέραν του υψηλού πυρετού, δεν είχα συμπτώματα δύσπνοιας ή οτιδήποτε άλλο που να μου προκαλεί φόβο.

Και δράττομαι της ευκαιρίας να πω για ακόμη μια φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν. Επί έξι μήνες, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και συνεχίζουν να δίνουν όλο τους το είναι, παρότι η πανδημία βρίσκεται σε επιθετική έξαρση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται. Η καλύτερη επιβράβευση για αυτούς είναι να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να μπορέσουν –έστω και λίγο– με τη σειρά τους να ανασάνουν.

Όταν νοσήσατε, για ένα διάστημα μείνατε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πώς ήταν εκείνες οι ημέρες για εσάς; Υπήρχαν στιγμές που «λυγίσατε»; Από πού αντλούσατε κουράγιο;

Οι πρώτες μέρες στον κατ’ οίκον περιορισμό ήταν ανώδυνες. Κι αν τις συγκρίνουμε με τις 10 μέρες που ακολούθησαν στον θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο, θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω και ως «διακοπές». Τα ατελείωτα τηλέφωνα, τα χιλιάδες μηνύματα και οι ευχές του κόσμου, φίλων, συγγενών, συμπολιτών από τη Λάρισα και όλη την Ελλάδα, ήταν η καλύτερη ένεση αισιοδοξίας για μένα.

Αληθεύει ότι είστε εθελοντής σε μια πειραματική θεραπεία με τη χορήγηση αντισωμάτων; Σήμερα, οι συμπολίτες σας, όταν βγαίνετε στους δρόμους της Λάρισας, σας ρωτούν για την περιπέτειά σας με την πανδημία; Θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες για τα συμπτώματα της νόσου;

Αυτό που περιγράφετε ήταν πολύ έντονο κατά το πρώτο διάστημα, καθώς ο κορονοϊός δεν είχε μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό και ήταν παντελώς άγνωστος στην πλειοψηφία του κόσμου. Ο κόσμος ρωτούσε για να μάθει τα συμπτώματα που είχα, πώς ήταν τα πράγματα στο νοσοκομείο και διάφορες άλλες λεπτομέρειες. Σήμερα, βέβαια, είμαι σε πλεονεκτική θέση, καθόσον έχω πλέον αντισώματα έναντι του κορονοϊού, τα οποία παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος. Σε όλο τον κόσμο γίνονται έρευνες για θεραπεία με χορήγηση αντισωμάτων και, απ’ ό,τι φαίνεται, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο. λόγω της νέας πραγματικότητας που επιβάλλει στην καθημερινότητα όλων μας ο κορονοϊός;

Έχουν αλλάξει τελείως η ψυχολογία του κόσμου και η κοινωνία. Έχει χαθεί η αμεσότητα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και το αίσθημα της ανασφάλειας είναι διάχυτο, αλλά ελπίζουμε ότι η σημερινή κατάσταση θα τελειώσει σύντομα. Σε κανέναν δεν αρέσει να ζει σε συνθήκες φόβου και αβεβαιότητας, γι’ αυτό οφείλουμε να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να προστατεύουμε τις πιο ευπαθείς ομάδες, ώστε όλα αυτά να τελειώσουν και να τα θυμόμαστε σαν μια μακρινή ανάμνηση. Εξάλλου η ώρα του εμβολίου δεν είναι μακριά…

Γιατί επιλέξατε να γίνεται ιατρός;

Από μικρό παιδί το όνειρό μου ήταν να γίνω γιατρός και κατάφερα να το υλοποιήσω. Αγαπώ την ιατρική, την οποία θεωρώ κορωνίδα των επιστημών, και το ιατρικό λειτούργημα διά του οποίου αποκτάς ιδιαίτερο δέσιμο με τον κόσμο. Και σήμερα, αν μου δινόταν η δυνατότητα να επιλέξω, πάλι ιατρική θα διάλεγα!

Αν δεν κάνω λάθος, εργαστήκατε χρόνια στη Γερμανία. Τι μνήμες έχετε και τι σας έχει χαραχθεί στο μυαλό από τη νοοτροπία των Γερμανών;

Μετά την αποφοίτησή μου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισα στη Γερμανία, στην πανεπιστημιακή κλινική του Μίνστερ, για ειδικότητα στην αναισθησιολογία και την εντατική ιατρική. Η ζωή στη Γερμανία είναι τελείως διαφορετική. Οι ρυθμοί είναι δυνατοί, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την εργασία και όλα γίνονται βάσει προγράμματος. Υπάρχει μία γενική πειθαρχία στον πληθυσμό και το κράτος λειτουργεί υποδειγματικά. Αυτό που μου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη από τη νοοτροπία των Γερμανών είναι η αγάπη για την πατρίδα τους. Αγάπη έμπρακτη, από την οικολογική συνείδηση και την κοινωνική αλληλεγγύη μέχρι τη συνοχή τους στην προάσπιση των συμφερόντων τους.

Μετά τη Γερμανία, υπηρετήσατε τη στρατιωτική σας θητεία. Γιατί επιλέξατε να πάτε στις Ειδικές Δυνάμεις;

Πήγα όπου με πρόσταξε η πατρίδα μου και ειλικρινά αισθάνομαι υπερήφανος, που ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις και στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Η στρατιωτική μου θητεία ήταν μία εμπειρία ζωής. Μέσα από δύσκολες καταστάσεις ο άνθρωπος γίνεται καλύτερος, βλέπει τα όριά του και εκτιμά τα κεκτημένα του. Οι υπηρετήσαντες στις Ειδικές Δυνάμεις αποκτούμε έναν ιδιαίτερο αξιακό κώδικα, που μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Γι’ αυτό, παραινώ τα νέα παιδιά να επιλέξουν τις Ειδικές Δυνάμεις και να βιώσουν αυτή την εμπειρία.

Πώς σας κόλλησε το «μικρόβιο» της πολιτικής;

Δεν κόλλησα κανένα «μικρόβιο» ούτε η πολιτική αποτελεί αυτοσκοπό. Ανέκαθεν πίστευα ότι πρέπει να μας διοικούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν εργαστεί και έχουν δημιουργήσει, άνθρωποι που έχουν βιώσει το ελεύθερο επάγγελμα. Με αποκλειστικό κριτήριο την προσφορά στους συμπολίτες μου, ασχολήθηκα αρχικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διετέλεσα επί σειρά ετών αντιδήμαρχος Λαρισαίων και πιστεύω ότι με την τότε δημοτική ομάδα, με τον Κώστα Τζανακούλη, αλλάξαμε τη φυσιογνωμία της πόλης, ώστε η Λάρισα να γίνει ένα σύγχρονος ευρωπαϊκός δήμος.

Το 2012 ήρθε η πρόταση από τον τότε πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για πολιτικούς. Συντάχθηκα στην προσπάθεια της ΝΔ, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, κόντρα στο κύμα λαϊκισμού, που κυριαρχούσε τότε στη χώρα. Οκτώ χρόνια μετά, αισθάνομαι ότι η επιλογή μου δικαιώθηκε, ιδιαίτερα αναλογιζόμενος τι θα συνέβαινε σήμερα στη χώρα, εν μέσω πανδημίας, αν ήμασταν εκτός Ευρώπης…

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa