Κόσμος Οικονομία

Πάνω από 9,1 λίρες ανά ευρώ η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος λόγω των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Νέα πτώση σημειώνει η τουρκική λίρα στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, έχοντας ξεπεράσει το επίπεδο των 9,1 λιρών ανά ευρώ.

Τίποτα δεν δείχνει ικανό να σταματήσει την καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας, καθώς το νόμισμα το οποίο από τις αρχές του έτους έχει χάσει περί του 24% της αξίας του, σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ. Η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας άγγιξε το 7,80 νέο ιστορικό χαμηλό, μετέδωσε η σελίδα naftemporiki.gr όταν στο κλείσιμο της Παρασκευής είχε διαμορφωθεί το 7,6725, ενώ σήμερα περί της 11:40 πμ ώρα Ελλάδος το τουρκικό νόμισμα σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό στο 7,7830 μετά από υποχώρηση 1,44%.

Στο ήδη δυσχερές περιβάλλον για την τουρκική οικονομία και τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει το νόμισμα με αύξηση των επιτοκίων, ήρθε να προστεθεί η αιματηρή πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Νάγκορνο-Καραμπάχ.

«Η νέα γεωπολιτική ένταση έχει πυροδοτήσει φόβους είναι ότι η Τουρκία παρασύρεται σε άλλη μία περιφερειακή σύγκρουση», τονίζει ο Τίμοθι Ας της BlueBay Asset Management.

Η λίρα παρουσιάζει μία από τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με τα εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και έχει χάσει τη μισή του αξία σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξέπληξε τους αναλυτές την Πέμπτη όταν αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 10,25%, προχωρώντας την πολιτική της πολιτική για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Σήμερα η τραπεζική ρυθμιστική αρχή BDDK της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι μειώνει τον απαιτούμενο δείκτη ενεργητικού επί των καταθέσεων των τραπεζών σε 90% από 95%.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa