Απόψεις Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Παίζει μόνος του

Το αποτέλεσμα των εκλογών το έκανε σαφές: ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένας πολύ ισχυρός πρωθυπουργός, έχει όλη την «τράπουλα» στα χέρια του και απέκτησε, μέσα από τρεις μεγάλες νίκες σε τρεις εκλογικές μάχες μέσα σε ενάμιση μήνα, τρομακτική δύναμη πυρός. Όλα τα άλλα που γράφονταν σε αναλύσεις ήταν άνευ πολιτικής σημασίας

Ούτε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά κίνδυνο, ο οποίος έχασε τη μάχη του Κέντρου έχοντας καταναλώσει ατέλειωτους τόνους διχασμού, πόλωσης, ψέματος, ενοχοποίησης αντιπάλων. Πολύ περισσότερο δεν συνιστούν κίνδυνο τα άλλα κόμματα, με το ΚΙΝ.ΑΛ. να μοιάζει να μη συνειδητοποιεί σε τι φάση βρισκόμαστε και τι ρόλο μπορεί να διεκδικήσει. Ιδιαίτερα ο Κ. Μητσοτάκης συνδέθηκε με το πέρασμα σε μια φάση στην οποία η κοινωνία αναζητεί κοινή λογική, αλλαγές, ανάπτυξη, έξοδο από το τέλμα, ορθολογισμό.

Οι αλήθειες αυτές επιβεβαιώθηκαν μετά τις εκλογές και με μεγάλη σαφήνεια στις συζητήσεις στη Βουλή. Η κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη έναντι του βαρετά επαναλαμβανόμενου Α. Τσίπρα ήταν οφθαλμοφανής, με κάποια πρόσωπα, όπως ο Π. Πικραμμένος και ο Γ. Γεραπετρίτης, να δείχνουν ότι μπορούν και μόνοι τους σε κρίσιμα θέματα να «καθαρίσουν» τον τέως πρωθυπουργό. Θα μπορούσε κανείς να πει, μάλιστα, ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εθνικές εκλογές μέχρι σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης κέρδισε άλλη μια μάχη, αυτήν των εντυπώσεων, της σοβαρότητας, των παραπέρα ανοιγμάτων προς το Κέντρο, σχηματίζοντας μια κυβέρνηση που δεν μοιάζει πολύ με κλασική κυβέρνηση Ν.Δ. Ξεκίνησε επομένως δυνατά, και ο απόηχος στην κοινωνία είναι θετικός.

Απέναντί του έχει έναν αμήχανο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει καν συζητήσει τι έφταιξε και έχασε, και έναν Α. Τσίπρα ο οποίος, κολλημένος στην υπεράσπιση τον Πολάκη και στη Θάνου, μοιάζει μουδιασμένος και με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να επαναλάβει μια αντιπολίτευση, όπως αυτή του 2010 έως 2014. Άραγε, δεν μπορούν να του πουν οι επικοινωνιολόγοι του ότι τεσσεράμισι χρόνια κυβέρνησε τη χώρα και τα είπε και τα έκανε όλα; Δεν καταλαβαίνει ότι έχει πια και πολλούς σκελετούς στην ντουλάπα του, κάποιοι από τους οποίους θα βγουν, απ’ ό,τι φαίνεται; Μακάρι να προχωρούσε η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν κάτι σημαντικό για την ευστάθεια του πολιτικού συστήματος. Δεν φαίνεται, όμως, εύκολο και άμεσα ορατό.

Από την άλλη, το ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να σταθεί για πολύ, αν δεν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να διεκδικήσει δικαιωματικά ρόλο, με θέσεις και προτάσεις, στην εποχή της εθνικής ανασυγκρότησης. Δυστυχώς, δείχνει αλλού να πατάει και αλλού να βρίσκεται, μέσα σε μια προγραμματική, ιδεολογική, πολιτική ασάφεια. Όταν το κόμμα που κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο αναζητεί τρόπους για να μην ψηφίσει τις ρυθμίσεις Κεραμέως, τι μπορείς να περιμένεις; Για τα άλλα κόμματα δεν έχει νόημα να αναφερθούμε.

Αυτή τη στιγμή, εν ολίγοις, ο Κ. Μητσοτάκης παίζει μόνος του. Το ζήτημα είναι να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, της ανασυγκρότησης, της αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών. Το ζήτημά του είναι ‒ή θα είναι‒ η ίδια η παράταξή του, ανάλογα με την ικανότητά της να αντέξει τα πολιτικά ανοίγματα και ουσιαστικά τη μετάλλαξη της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, το πρόβλημά του είναι αυτό που έχει καθένας ο οποίος νιώθει ότι παίζει μόνος: αυτή την περίοδο φάνηκαν λάθη. Για παράδειγμα, η ίδρυση του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λάθος. Η κατάθεση των γνωστών τροπολογιών, λίγο πριν από την ψηφοφορία, ήταν λάθος. Η προβολή της αντίληψης «είμαστε μαθητές σας» είναι κάτι παραπάνω από λάθος.
Παίζει μόνος. Ας προσέχει, λοιπόν…

Εδώ που τα λέμε, για τα επόμενα χρόνια αποτελεί τη μόνη ελπίδα για έναν νέο δρόμο. Θα ήταν άσχημο να αποτύχει και να αναζωπυρωθούν τα φαινόμενα λαϊκισμού…

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa