Πολιτική

«Παίρνει κεφάλια» ο Κυριάκος – Ποιους κόβει από τις λίστες

Η απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει απρόσκοπτα στην ανανέωση του κόμματος και το γεγονός ότι αυτό έχει εκληφθεί από αρκετά στελέχη και δυνητικούς πολιτευτές ως πρελούδιο δικής τους υποψηφιότητας είναι κάτι εντελώς ασύμβατο, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν τόσο από τις αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη όσο και από τις σκέψεις που γίνονται στα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

του Γιώργου Ευγενίδη

 g_evgenidis@yahoo.gr

Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο με την προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να «κόψει» από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια τον γιο του επί σειρά ετών βουλευτή της ΝΔ στη Β΄ Πειραιώς Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος με συνέντευξή του έσπευσε να ανακοινώσει αφενός την απόσυρσή του από την πολιτική στις επερχόμενες εκλογές –κάτι που ήταν ήδη γνωστό–, αλλά και το ότι ο γιος του θα είναι υποψήφιος στη θέση του. Αυτή η αντίληψη περί κληρονομικότητας της έδρας και μεταβίβασής της οικογενιακώ δικαίω ήταν κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τα υψηλά κλιμάκια της οδού Πειραιώς, με τον πρόεδρο του κόμματος να ανακοινώσει την απόφασή του την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τον «ντόρο» που δημιουργήθηκε τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα social media.

«Στη ΝΔ όλοι αξιολογούνται. Κανείς δεν ορίζεται από μόνος του υποψήφιος βουλευτής», έγραψε το βράδυ της Τρίτης στο Τwitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει αποφάσεις του προέδρου και των αρμόδιων οργάνων», είπε, επίσης, απαντώντας σε ερώτηση του «Π» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω κίνηση ως «υψηλού συμβολισμού». Να σημειωθεί, επίσης, πως τόσο βουλευτές της ΝΔ όσο και κομματικά στελέχη, με τα οποία συζήτησε το θέμα του υιού Τραγάκη, επικρότησαν την απόφαση του προέδρου του κόμματος, λέγοντας πως έδωσε το σωστό μήνυμα εν όψει της συνέχειας.

Δεν είναι ο μόνος

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως η περίπτωση του Παναγιώτη Τραγάκη, ο οποίος ακουγόταν εδώ και καιρό για μια υποψηφιότητα στη Β΄ Αθηνών, δεν είναι η μόνη που έχει χτυπήσει «καμπανάκια» στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ.

Το βασικό πρόβλημα που υφίσταται σε αρκετές περιπτώσεις, όπως έχουν καταγράψει τα… ραντάρ συνεργατών του προέδρου του κόμματος που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα, είναι ότι αρκετά στελέχη, κυρίως νεοεισελθέντα, αλλά και όχι μόνο, εμφανίζονται ως φέροντες το «προεδρικό χρίσμα» στις εκλογικές τους περιφέρειες, κάτι που όμως δεν έχει δοθεί σε καμία περίπτωση,  όπως διαβεβαιώνουν πηγές του «Π» από το προεδρικό περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν βλέπει κόσμο ή ότι από τη «δεξαμενή» του Μητρώου Στελεχών και από την κοινωνία, φερειπείν, δεν θα αξιοποιηθούν νέα πρόσωπα στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Τουναντίον, αλλά, όπως έλεγε και συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο «Π», «δεν πρέπει ορισμένοι να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις του προέδρου».

Στην οδό Πειραιώς, έχοντας σφαιρική εικόνα για το τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα, έχουν σταμπάρει «φάλτσα», τα οποία έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο «γαλάζιο» εσωτερικό. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στο Λεκανοπέδιο, αλλά και σε νομούς της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα σε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, όπου στελέχη σχεδόν «τρέχουν» κανονικές καμπάνιες –εκτός προεκλογικής περιόδου– σαν να έχουν εξασφαλισμένη τη θέση στο ψηφοδέλτιο. Ιδίως, δε, στην Περιφέρεια, όπου πολλές φορές οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο είναι μετρημένες οριακά στα δάχτυλα των δύο χεριών, οι έριδες που δημιουργούνται είναι πολλές και έντονες.

Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, το «γαλάζιο» πειθαρχικό είχε επιβάλει ποινή στέρησης κομματικής ιδιότητας για έξι μήνες στην επίδοξη πολιτεύτρια της ΝΔ Τιτή Ντολαπτσή, η οποία με όχημα το οικογενειακό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο που διατηρεί στην Καλλιθέα, αλλά και λοιπές αγαθοεργίες προς τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, είχε προκαλέσει σε συνεδρίαση της ΚΟ ακόμα και την «έκρηξη» βουλευτών. Τέλος, σε πρόσφατη συνεδρίαση, το θέμα είχαν θέσει πολύπειρα «γαλάζια» αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω αλλά και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετείται όπως τοποθετήθηκε και στην περίπτωση του υιού Τραγάκη. Μόνο που, εν προκειμένω, πήρε και «κεφάλια», προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

Ανανέωση σε πρόσωπα

Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, η ανανέωση και σε επίπεδο προσώπων είναι διακηρυγμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι, πλην των εν ενεργεία βουλευτών που, αν το θέλουν, θα είναι ξανά υποψήφιοι, οι υπόλοιπες θέσεις στα ψηφοδέλτια θα συμπληρωθούν κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης και με κριτήριο και την ανανέωση και τη συσχέτιση των υποψηφίων με τις τοπικές κοινωνίες.

Με αυτό το δεδομένο, έχουν «τρέξει» διαδικασίες ανανέωσης του κομματικού οργανισμού, όπως φάνηκε από το ποσοστό πρωτοεμφανιζόμενων στα κομματικά όργανα, αλλά και από τα «κύματα» που προκύπτουν από το Μητρώο Στελεχών, από την τελική αξιολόγηση του οποίου έχουν περάσει επιτυχώς περί τα 65 άτομα, ενώ υπήρξε και το ανοιχτό κάλεσμα προς τεχνοκράτες από τη Γραμματεία Προγράμματος, που απέδωσε καρπούς. Την ίδια ώρα, «φρεσκαρισμένη» είναι και η «γαλάζια» παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ. Οι δύο αναπληρωτές εκπρόσωποι Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Σοφία Ζαχαράκη αφήνουν πολύ καλές εντυπώσεις και δεν είναι οι μόνοι.

Ο αναπληρωτής γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Νίκος Ρωμανός εμφανίζεται τακτικά, ενώ και γραμματείς, όπως ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Κώτσηρας, ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Βασίλης Ξυπολητάς και ο αναπληρωτής του Χρήστος Θεοδωρόπουλος, το μέλος της ΠΕ Νίκος Λυσιγάκης, ο διεθνολόγος και στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη Τάσος Χατζηβασιλείου, αλλά και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, είναι τα πρόσωπα που βγαίνουν πιο μπροστά. Και δεν είναι τα μόνα, μια και στη ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι οι εντυπώσεις σε μεγάλο βαθμό κερδίζονται από την εικόνα και πριμοδοτούν τις εμφανίσεις νεότερων στελεχών στα ΜΜΕ, με αφετηρία την αρθρογραφία και τις συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας, σε πρώτη φάση.

Τέλος, αναμένεται να υπάρξει και κάποια παρέμβαση στο επικοινωνιακό επιτελείο, καθώς ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης κάποια στιγμή θα αποχωρήσει, προκειμένου να πολιτευθεί στην Καβάλα. Ως αντικαταστάτης του ακούστηκε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαναγιώτου, ο οποίος έχει εμπλοκή στα «γαλάζια» media trainings, αλλά το σενάριο δεν ευσταθεί και, κατά τις πληροφορίες του «Π», δεν έχει βρεθεί ακόμα αντικαταστάτης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 09/9
Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa