Κόσμος

Παραβιάσεις – Κυπριακό – Προσφυγικό: Τα «αντίποινα» για την μη έκδοση των 8 Τούρκων

«Αντίποινα» χαρακτήρισε επί της ουσίας τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η ένταση στις ελληνοτουρικές σχέσεις σχετίζεται άμεσα με την απόφαση να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί στην γειτονική χώρα.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Καλίν, ερωτώμενος αν η ένταση θα επηρεάσει και το κυπριακό απάντησε ότι «δυστυχώς για μένα είναι λάθος ακόμη και να τους λέμε ‘πραξικοπηματίες στρατιωτικούς. Η μη έκδοση αυτών των ένστολων τρομοκρατών πραγματικά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία έκανε τα βήματα που έπρεπε να κάνει και ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί δεν ήταν ποτέ εναντίον της Ελληνοκυπριακής πλευράς. «Είναι μια βαλβίδα ασφαλείας αυτού του νησιού και των πιθανών εξωτερικών απειλών. Η διατήρησή του είναι σημαντική και από δω και πέρα ιδιαίτερα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Τέλος, όσον αφορά το αν η απόφαση για τους οκτώ θα επηρεάσει και τη συμφωνία επανεισδοχής ο Καλίν είπε ότι σε ένα σημείο θα έρθει και αυτό στην ατζέντα ασφαλώς. «Αυτή η συμφωνία ήταν μια συμφωνία που έγινε για τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από αυτό. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι έμειναν και πάλι στην ίδια τάξη. Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι και ασφάλεια της Ευρώπης, αυτό πρέπει να καταλάβουν», ανέφερε.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa