Slider Πολιτική

Τσίπρας: Το 2019 η προκήρυξη για τις 10.000 προσλήψεις

Εντός του 2019 θα προκηρυχθούν οι προσλήψεις των 10.000 δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις που θα προκύψουν έπειτα από την προωθούμενη συμφωνία κυβέρνησης και Εκκλησίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Αλλάζουν πολλά στις σχέσεις εκκλησίας – κράτους. Επιλύουμε εκκρεμότητες που είναι ανοιχτές από τη δεκαετία του 20’. (…) Κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, αναγνωρίζουμε ότι πήραμε περιουσία από την Εκκλησία σε χαμηλότερο τίμημα. Και για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη θα δίνουμε ένα επίδομα για τη μισθοδοσία των κληρικών. Και η εκκλησία θα αναγνωρίζει πως δεν έχει καμία αξίωση από την περιουσία και θα αποδεσμεύσει τους ιερείς από το μισθολόγιο. Και απελευθερώνονται 10.000 θέσεις από το Δημόσιο ώστε να κάνουμε προσλήψεις εκεί που χρειάζεται το κράτος (…) Θα προκηρυχθούν άμεσα από το 2019 ώστε να αρχίσουν να πληρώνονται αυτές οι θέσεις από το 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι η Πολιτεία, με τη συμφωνία με την Εκκλησία, κερδίζει ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, εντός του 2019, για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά. Ωστόσο πρόσθεσε, ότι «υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πήγαμε από τη μνημονιακή ρήτρα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1:5), στο 1:1. «Αλλά πέραν του 1:1, θα έχουμε και 10.000 προσλήψεις παραπάνω».

Όπως εξήγησε, «κατοχυρώνουμε το 1:1 και έχουμε επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας». Τόνισε ότι το 1:1 για το 2019 ειδικότερα σημαίνει ότι καθώς αναμένεται να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες αποχωρήσεις από το δημόσιο, θα έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα από τον ΑΣΕΠ εκεί που έχουμε ανάγκη, συν 7,5 χιλιάδες που έχω εξαγγείλει επιπρόσθετα γιατί έχουμε βρει τους δημοσιονομικούς πόρους (4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς και 3 χιλιάδες για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι»).

Πρόσθεσε ότι το 2020 που αναμένεται πάλι να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες, θα έχουμε συν 10.000, θα έχουμε 18.500 νέες θέσεις εργασίας σε καίριες θέσεις στο Δημόσιο.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 200 εκατ. αφού αποχωρούν από αυτό οι ιερείς. ‘Άρα, λοιπόν το ποσό αυτό θα απελευθερωθεί για να προχωρήσουν οι 10.000 προσλήψεις για το 2020. Είπε ότι το δημοσιονομικό κόστος περίπου 200 εκατ. που θα υπάρξει από τις 10.000 θέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί.

Τοποθέτησε επίσης το δημοσιονομικό κόστος για τις προσλήψεις στο δημόσιο στα 200 εκατ. ευρώ.

Εξηγώντας το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ προς την εκκλησία για τη μισθοδοσία των κληρικών, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Βάζουμε όλη την αμφισβητούμενη και τη μη αμφισβητούμενη εκκλησιαστική περιουσία στο Ταμείο Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας και από αυτή την αξιοποίηση, υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2030 το κράτος να έχει τη δυνατότητα με αυτά τα έσοδα να καλύπτει το ποσό της επιδότησης».

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η προεργασία διήρκεσε αρκετό καιρό., «Υπήρχαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας, εδώ και 1,5 χρόνο συνεδρίαζαν τις επιτροπές μας. Είχα αναθέσει στον κ. Χαρίστη και στον κ. Γαβρόγλου να στήσουν την προεργασία για την καταγραφή της περιουσίας της Εκκλησίας. Έχουμε προχωρήσει αρκετά, στο εθελοντικό πρόγραμμα καταγραφής της περιουσίας έχουν εγγραφεί ήδη 22 μητροπόλεις. Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων ώστε να έχουμε αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές».

Συνταγματική αναθεώρηση
Εξηγώντας την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό εάν δεν τελεσφορήσουν και οι έξι ψηφοφορίες που προτείνονται, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Φροντίσαμε στην τελική πρόταση, η εκλογή από τον λαό να είναι η ύστατη λύση έπειτα από πολλές προσπάθειες. Στόχος μας είναι να εκβιάσουμε τη συναίνεση για να βρεθούν οι 180 ψήφοι. Στόχος μας δεν είναι η πολιτειακή αλλαγή, αλλά να αποσυνδέσουμε την εκλογή ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο, να μη διαλύεται το κοινοβούλιο όταν δεν βρίσκονται οι 180. Και αυτό γιατί θεωρούμε μετά την επιλογή μας να θεσπίσουμε την απλή αναλογική –και εξηγούμε τι σημαίνει αναλογικό σύστημα, μπορεί να είναι και το παρόν εκλογικό σύστημα- ότι οι αυτοδυναμίες θα είναι πολύ δύσκολες. Για να είναι αυτό το μοντέλο σταθερό χρειάζονται θεσμικά αντίβαρα, χωρίς να εκβιάζονται οι κυβερνήσεις. Να μην πέφτουν με αποτυχία εκλογής του ΠτΔ ή με μια πρόταση δυσπιστίας».

«Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα»
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Παύλου Πολάκη περί δικαστηρίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η φράση που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απομονώθηκε και επί της ουσίας διερμήνευε το λαϊκό αίσθημα:

«Απομονώθηκε μια φράση του κ. Πολάκη. Απλά διερμήνευσε το λαϊκό αίσθημα, δηλαδή ότι ο κόσμος θέλει να δει επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν φυλακή, αλλά πρέπει να αναδεικνύουν υποθέσεις, να δίνει στοιχεία και να διαμορφώνουν κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς για να κάνουν τη δουλειά τους. Ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε γιατί έστησε σε βάρος του σκευωρία από τον ΣΥΡΙΖΑ; Η χρεοκοπία οφείλεται κατά το 1/3 από τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες; Οι πολιτικές ευθύνες δόθηκαν ο κόσμος του έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα»

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ