Κόσμος

Παραλήρημα από τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» για Ρω και Στρογγύλη! «Ανήκουν στην Τουρκία!»

Τουρκικές υποστηρίζει ότι είναι οι νησίδες Ρω και Στρογγύλη γύρω από το Καστελόριζο, ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» απόστρατος ναύαρχος, Τσιχάτ Γιαϊτζί ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα τις κατέχει παράνομα!

Μιλώντας στην εφημερίδα Soscu, ο Γιαϊτζί ερμηνεύει αυθαίρετα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) καθώς και τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932 για τον καθορισμό των συνόρων ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τα τουρκικά παράλια.

«Οι νησίδες Ρω και Στρογγύλη δεν αναφέρονται στη Σύμβαση της 4ης Ιανουαρίου 1932, μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, οπότε στην περίπτωση αυτή έγκυρα θεωρούνται όσα αναφέρει η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και το άρθρο 15, σύμφωνα με το οποίο μόνο το νησί Καστελόριζο παραχωρήθηκε στην Ιταλία. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κανένα κράτος δεν μπορεί να μεταβιβάσει περισσότερα από τα δικαιώματά του σε άλλο κράτος. Έτσι το 1947 οι νησίδες γύρω από το Καστελόριζο θα έπρεπε να επιστρέψουν στη Δημοκρατία της Τουρκίας, το διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» υποστηρίζει ο απόστρατος ναύαρχος.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa