Πολιτική

Παραπέμπονται οι κυρώσεις για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να παραπεμφθεί το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και της Λευκορωσίας στους ηγέτες των 27,στο Άτυπο Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου έγινε ξεχωριστή συζήτηση για τα δύο ζητήματα και ακούστηκαν αποκλίνουσες απόψεις, με αποτέλεσμα οι Υπουργοί Εξωτερικών να τα παραπέμψουν στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έθεσε το ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής έντασης στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ μετά την τελευταία ανανέωση των δύο NAVTEX, υπενθυμίζοντας ότι ομόφωνα στο Gymnich είχε επιτευχθεί πολιτική συναντίληψη η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία για Λευκορωσία και Τουρκία θα κινηθεί παράλληλα.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Λευκωσίας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και να μην αναλώνεται μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τις χώρες που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση και που στήριξαν την υλοποίηση της πολιτικής συμφωνίας του Gymnich ήταν, ανάμεσα σε άλλες, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa