Slider Παρασκηνιακά

Παρουσία του Π. Πολάκη η εκδήλωση για τις μεγάλες δωρεές του ΙΣΝ στον τομέα της Υγείας (ΦΩΤΟ)

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Διάλογοι του ΙΣΝ τη νέα πρωτοβουλία ύψους άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του χώρου της υγείας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το ΙΣΝ ανακοινώνει σήμερα την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές στον τομέα της Υγείας, στην Ελλάδα, αρχικού προϋπολογισμού που αναμένεται να υπερβεί τα €250 εκατομμύρια.

Σε συνέχεια συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών, το Υπουργείο Υγείας υπέδειξε στο ΙΣΝ τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα και το ΙΣΝ προτίθεται να αναλάβει να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τα παρακάτω έργα.

Οι νέες δωρεές περιλαμβάνουν καταρχήν τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις, σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, οι κυρίως δράσεις που αναφέρονται παρακάτω αναμένεται να πλαισιωθούν από επιπλέον έργα αναβάθμισης υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών σε νοσοκομεία της χώρας και προμήθειας νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και από δράσεις υποστήριξης της εκπαίδευσης, πάντοτε στον τομέα της Υγείας, κατόπιν περαιτέρω συνεννόησης με το αρμόδιο Υπουργείο.

Τα κυρίως έργα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Ανέγερση και εξοπλισμό νέου κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας, με εξίσου παλαιές εγκαταστάσεις.

• Ανέγερση και εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης
Η δημιουργία ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί ανάγκη του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες, θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης και νοσηλείας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

• Ανακατασκευή και πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

• Ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, με στόχο την ολοκληρωμένη κάλυψη της επικράτειας. Η ενίσχυση στοχεύει καταρχήν στην αγορά 2 νέων ελικοπτέρων και την επισκευή/αναβάθμιση των παλαιότερων.

Η εν λόγω δωρεά έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δωρεάς προς το ΕΚΑΒ, που ήδη υλοποιείται, και αφορά την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου, ύψους επιπλέον €14 εκατομμυρίων.

Στο πάνελ του διαλόγου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρέθηκαν ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Ο υπουργός Υγείας κατά το σημερινό διάλογο ανέφερε:  «Αυτό το οποίο ήδη ανακοινώθηκε είναι η προετοιμασία μιας επίσης σημαντικής και εμβληματικής κοινωνικής παρέμβασης στο πολύ κρίσιμο τομέα της υγείας και του συστήματος υγείας στη χώρα μας.Είμαστε σε μια περίοδο επούλωσης πληγών, πληγές οι οποίες δημιουργήθηκαν και επιδεινώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, δεν έμεινε ανεπηρέαστος αυτός ο τόσο ευαίσθητος και για την καθημερινότητα των ανθρώπων χώρος». Παράλληλα, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην πολύ μεγάλη σημασία των ιδιωτικών δωρεών όπως αυτή που συζητήθηκε σήμερα.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης τόνισε: «Η συνεργασία με αυτή τη δωρεά, την πολύ μεγάλη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο χώρο της υγείας που έρχεται σε συμπλήρωση των προηγούμενων δωρεών που είχε κάνει και με τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα,νομίζω ότι υπάρχει μια τεράστια συνέπεια και θα το πω με συγκεκριμένα παραδείγματα, δείχνει μια συνέπεια της προσπάθειας που καταβάλλουν τα τελευταία δύο χρόνια να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, να ξαναστήσουμε στα πόδια τους κάποια πράγματα μετά από πέντε χρόνια διαρκούς υποστελέχωσης και αποχρηματοδότησης.

Σαφώς και χρειαζόμαστε τις δωρεές, σαφώς και χρειαζόμαστε από ιδρύματα, από εκπροσώπους της αστικής τάξης στη χώρα να διαθέτουν ένα μέρος των κερδών τους επιστρέφοντάς το στην κοινωνία με αυτό τον τρόπο και στα πλαίσια ενός σχεδιασμού».

Ο κ. Πολάκης έκανε εκτενής αναφορά στα έργα που θα υλοποιηθούν όπως το νοσοκομείο Κομοτηνής που είναι το πιο παλιό στη χώρα αλλά και στο νοσοκομείο παίδων που ταυτόχρονα θα είναι και ογκολογικό στη Βόρεια Ελλάδα η οποία δεν διαθέτει. Επίσης, για τα 143 υπερσύγχρονα ασθενοφόρα  του ΕΚΑΒ αλλά και για την επισκευή 3 ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και θα αγοραστούν 2 αεροπλάνα μικρά αεροκομιδών και μια συμπληρωματική διερεύνηση για τις ανάγκες των αεροδιακομιδών.

Η τέταρτη παρέμβαση έχει να κάνει με τα petscan τα μηχανήματα εύρεσης καρκίνου που τα νοσοκομεία θα ενισχυθούν με αυτά για την εξέταση και θεραπεία του καρκίνου.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa