Οικονομία

Πατάει γκάζι το ελληνικό Χρηματιστήριο

Ένα πλέγμα θετικών και ισχυρών δεδομένων δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, βάζοντας στο «κάδρο» την περιοχή των 1.000 μονάδων και αποτυπώνοντας τη διατήρηση της ανοδικής τάσης. Σημειώνεται πως ο Απρίλιος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με κέρδη 5,24% για τον ΓΔ και κέρδη 14,45% για τον ΔΤΡ. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 12,53% και ο Τραπεζικός Δείκτης κέρδη 18,44%.

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς που ξεκαθαρίζει σε έναν βαθμό το τοπίο στον τραπεζικό «χάρτη», την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογείται στην Ελλάκτωρ, και την παρουσία ισχυρών ομίλων στις διεθνείς αγορές μέσω των ομολογιακών εκδόσεων («πράσινο» ομόλογο, Μυτιληναίος), ακολούθησε και η αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s δημιουργώντας ένα σκηνικό αλλεπάλληλων θετικών καταλυτών. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, αν δεν πάει κάτι στραβά από τη μεριά του εξωτερικού και δεν υπάρξει μια μείζονα απειλή, καθώς η πανδημία καλά κρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Οι θετικοί καταλύτες

Παράλληλα, η Αθήνα βγήκε για τρίτη φορά φέτος στις αγορές με μία κοντινής διάρκειας έκδοση 5ετούς, με τα επενδυτικά σπίτια και τους οίκους αξιολόγησης να στρώνουν «κόκκινο χαλί» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προς την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που ενισχύει την μεσο-μάκρο προσέγγιση της αγοράς, συνακόλουθα να προσελκύσει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στις τράπεζες, τα blue chips και τις εισηγμένες του «μεσαίου χώρου», που σταδιακά αναδεικνύονται ως εν δυνάμει παίκτες της επόμενης ημέρας. Συνεπώς, η στόχευσή μας παραμένει long, όπως από τα τέλη Ιανουαρίου χαράχθηκε, επιλέγοντας οι μεν traders τα χαρτιά που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στο intraday/trading και στο πλαίσιο του Τ+3, οι δε επενδυτές εκείνες τις εισηγμένες που πληρούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις.

«Φρέσκο» χρήμα μέσω του MSCI

Πέραν αυτού, στις 11 Μαΐου επίκεινται και το rebalancing των δεικτών του MSCI, με τη Eurobank, τον Μυτιληναίο και την Εθνική Τράπεζα να διεκδικούν με αξιώσεις την ένταξή τους στον βασικό δείκτη MSCI Greece. Αυτό θα επιφέρει σημαντικές εισροές στις εισηγμένες που θα το επιτύχουν, ενισχύοντας και τα business plans τους.

Η Societe Generale εκτιμά ότι η στάθμιση της χώρας μας στις αναδυόμενες αγορές θα αυξηθεί κατά 0,05% στον δείκτη MSCI Emerging Markets, αν γίνουν οι προσθήκες των τίτλων της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας στον δείκτη, ενώ, αν αφαιρεθεί ο τίτλος της Jumbo, τότε το συνολικό θετικό πρόσημο θα περιοριστεί στο 0,02%. Οι εκροές για τη μετοχή της Jumbo, αν αφαιρεθεί ο τίτλος, θα είναι 105 εκατ. δολάρια. Συνολικά, η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι οι εισροές θα είναι σημαντικές και θα ανέλθουν στα 123,5 εκατ. δολάρια για τον τίτλο της Eurobank, που είναι και η πιο πιθανή μεταβολή. Για την Εθνική, οι εισροές μπορεί να φτάσουν τα 80,6 εκατ. δολάρια.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία στον δείκτη MSCI Greece IMI, o οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των είκοσι ελληνικών μετοχών που αποτελούν το εγχώριο universe για την MSCI Inc., ο ΟΤΕ έχει βαρύτητα 16,91%, ο ΟΠΑΠ 12,42%, η Eurobank Holdings 9,90%, η Jumbo 8,95%, η Εθνική Τράπεζα 7,16%, η Μυτιληναίος 6,86%, η Alpha Bank +1,48% 6,70%, η ΔΕΗ 5%, η Motor Oil 4,71% και η Titan International 3,47%.

Σε θέση μάχης αγοραστές – πωλητές

Στην παρούσα φάση αγοραστές και πωλητές βρίσκονται σε θέση μάχης και αμφότερες οι πλευρές θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την συγκυρία αλλά με κοινή επιδίωξη τη διασφάλιση της φοράς. Με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά το τελευταίο διάστημα, οι μεν πωλητές έχουν την ευχέρεια να βγουν λίγο χαμηλότερα, οι δε αγοραστές να τοποθετηθούν από φθηνότερα επίπεδα τιμών.

Πάντως, οι ισχυροί ξένοι παίκτες εξακολουθούν να τοποθετούνται στο εγχώριο Χρηματιστήριο, ενώ έντονη είναι η παρουσία και ελληνικών επενδυτικών σχημάτων. Να σημειωθεί πως οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στο 11,8x τους επόμενους 12 μήνες, με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,79x, αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 6,8% και μερισματική απόδοση (D/Y) στο 3,8% για το επόμενο 12μηνο, που είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που τοποθετείται στο 2,67%, αλλά και των αναπτυγμένων αγορών, που είναι στο 2,79%.

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι ελληνικές μετοχές παραμένουν αρκετά «φθηνές» σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες, καθώς ο λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) βρίσκεται μόλις στο 13. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αντίστοιχος δείκτης 12μήνου διαμορφώνεται στο 20, με τις αμερικανικές μετοχές να έχουν επίδοση 23 και τις γερμανικές 16,6.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εταιρειών, οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα αυξηθούν κατά 57,2% φέτος έναντι πτώσης 14,8% το προηγούμενο έτος. Θα πρόκειται, μάλιστα, για την τρίτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, μετά το +63,5% των γαλλικών εισηγμένων και το +57,7% των ιταλικών εισηγμένων.

Παρά τις ανοδικές προσδοκίες, αναλυτές επισημαίνουν πως δεν πρέπει να υποτιμώνται και οι προκλήσεις. Για παράδειγμα, αρκετές είναι οι εισηγμένες εταιρείες που καλούνται να προχωρήσουν σε προγράμματα αναδιοργάνωσης-ανασυγκρότησης. Επίσης, οι φετινές προσδοκίες για τον εισερχόμενο τουρισμό είναι μεν ανοδικές σε σχέση με πέρυσι, με τις εταιρείες του κλάδου ωστόσο να δηλώνουν ότι θα είναι ικανοποιημένες αν τα έσοδά τους προσεγγίσουν το 50% των αντίστοιχων του 2019.

Σημάδια αφύπνισης στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Εν τω μεταξύ, κινητικότητα παρατηρείται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία ακολουθεί τα «χνάρια της ανόδου» που έχουν διαγράψει ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 25. Προφανώς βέβαια, όπως και σε άλλους δείκτες ή γκρουπ μετοχών, δεν θα μπορούσαν όλα τα μέλη της «κάστας» να κινηθούν με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, πέραν των διαφορετικών δεδομένων, εξελίξεων, διεργασιών ή προοπτικών που υπάρχουν σε κάθε κλάδο ή κάθε εταιρεία, μπορεί να υπάρχουν και ειδικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν μια μετοχή (εμπορευσιμότητα, διασπορά, market making, μέρισμα κ.ά.). Ωστόσο, σε γενικές γραμμές παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα μια γενικότερη αφύπνιση και ζωηράδα σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Άλλωστε, σε αυτή συμμετέχουν χρηματιστηριακά σημαντικά ονόματα. Από τις κατασκευαστικές ΑΒΑΞ (Ιωάννου), Intrakat και τη «συγγενική» της δεύτερης Intracom, του Ομίλου Κόκκαλη, έως τις οικονομικά εύρωστες (με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα τους και εν μέσω πανδημίας) βιομηχανικές Πλαστικά Θράκης και Παπουτσάνης. Από τη Cenergy του γκρουπ Στασινόπουλου (Viohalco) και την Autohellas έως την Κρι Κρι και το Πλαίσιο, από την Τεχνική Ολυμπιακή του Στέγγου μέχρι τις δυνατές (κάποιες εξ αυτών) της πληροφορικής, Quest και Profile. Από τις πιο «βαριές» ΑΕΕΑΠ, Briq Properties και Intercontinental,έως τη γνωστή μας ΕΥΑΘ και την Ευρωπαϊκή Πίστη, που αποτελούν «δυνατά χαρτιά» για το κλαμπ. Όπως βέβαια ανήκουν και εταιρείες με «καλό» όνομα στον χώρο τους, όπως η Ικτίνος ή η Ελτον, ενώ στο γκρουπ ανήκει και η τραπεζική Attica Bank ή και η MIG που αναδιαρθρώνεται.

Ανεξάρτητα αν κάποιες μετοχές έχουν κινηθεί εντονότερα και κάποιες έχουν μείνει σχετικά πιο πίσω, η ουσία παραμένει ότι ο χώρος αυτός έχει προσελκύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον των επενδυτών. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, «ίσως να μην υπάρχουν η… αίγλη και το ευρύτερο παιχνίδι που παρατηρούσαμε προ κάμποσων ετών, ίσως κάποτε ως μεσαία κεφαλαιοποίηση να εννοούσαμε και άλλες περιπτώσεις που τώρα είναι εκτός του δείκτη και στις παρυφές του small cap, πλην, όμως, δεν παύουν τα χαρτιά της μεσαίας να γνωρίζουν μιας μορφής ανάκαμψη».

Βέβαια, μένει να αποδειχθεί αν υπάρχει «δρόμος» μπροστά, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και μέσω της διαχείρισης της πανδημίας, ή αν ήδη έχει «γραφτεί κάποιος κύκλος». Επιπρόσθετα, πολλές φορές οι μετοχές του χώρου αυτού δεν διακρίνονται από μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την προσπάθεια απεγκλωβισμού ενός χαρτοφυλακίου.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER