Περιφέρειες - Δήμοι

Παχατουρίδης στο «Π»: Με έργα υποδομής δίνουμε ποιότητα ζωής στους πολίτες

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Π», παραχώρησε ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ένας από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους πανελλαδικά, όπου η αποδοχή του τόσο από τους δημότες του Περιστερίου, όσο και ευρύτερα είναι συντριπτική. Όπως επεσήμανε ο κ. Παχατουρίδης η δημοτική αρχή έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στις κοινωνικές δομές του δήμου αλλά και στα έργα που γίνονται στην περιοχή. Ωστόσο ο κ. Παχατουρίδης αναφέρεται τόσο στα ανοιχτά ζητήματα της αυτοδιοίκησης όσο και στο αν τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή.

Η κυβέρνηση προωθεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το σύστημα της απλής αναλογικής, θα μπορούσε να λειτουργήσει στην αυτοδιοίκηση;

Για να είμαστε σοβαροί και για να καταθέσουμε μία υπεύθυνη άποψη θα πρέπει να περιμένουμε την επίσημη τοποθέτηση από τον Υπουργό, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αλλαγές και βελτιώσεις πρέπει και μπορούν να υπάρξουν χωρίς όμως να προκαλούν φαινόμενα ακυβερνησίας.

Ποια έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Περιστερίου και ποια έχουν δρομολογηθεί;

Το Περιστέρι είναι μια πόλη με μεγάλο δείκτη ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε αποδείξει ότι η αξιοποίηση των προγραμμάτων ευρωπαϊκών και όχι μόνο έχουν αλλάξει θεαματικά τη μορφή της πόλης τα τελευταία χρόνια.

Έργα καθοριστικής σημασίας, όπως οι τρεις σταθμοί Μετρό, το νέο Κολυμβητήριο, τα νέα κλειστά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, οι νέοι παιδικοί σταθμοί, η δημιουργία μεγάλων νέων πλατειών, οι αναπλάσεις περιοχών, η μεγάλη βιοκλιματική παρέμβαση στην περιοχή του Αγίου Ιεροθέου σε έκταση 120 στεμμάτων και οι διανοίξεις κεντρικών οδικών αρτηριών έχουν δώσει στους δημότες μας ποιότητα ζωής.

Και βέβαια συνεχίζουμε έργα υποδομής και στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης. Ένα μεγάλο δίκτυο ασφαλτοστρώσεων υλοποιείται μέσα στο 2018, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακατασκευή όλων σχεδόν των παιδικών χαρών είναι σε εξέλιξη.

Η καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου, μας επιτρέπει και προχωράμε στην αγορά μεγάλων οικοπέδων σε όλα τα σημεία της πόλης και έτσι όλες οι γειτονιές αποκτούν κοινόχρηστους πράσινους χώρους με αθλοπαιδιές, παιδικές χαρές και νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο που φιλοδοξούμε να πραγματοποιήσουμε είναι η δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού στην πόλη. Κυρίαρχο στοιχείο του ένα εξαίρετο μεγάλο θέατρο με υποστηρικτικούς χώρους πολιτισμού.

Τα παραπάνω είναι μια απλή αναφορά στα κύρια κομμάτια ενός σχεδιασμού που δεν αφήνει σε καμία περίπτωση πίσω και τις μικρότερες παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, προκειμένου να ανακουφίσουμε την καθημερινότητα της γειτονιάς.

Και βέβαια, είναι αυτονόητο ότι σε κάθε παρέμβαση ενισχύουμε το πράσινο με μεγάλα δένδρα και φυτά ώστε η πόλη να αποκτήσει την ποιότητα που της αξίζει.

Έχετε δώσει ως δημοτική αρχή έμφαση στις κοινωνικές δομές. Ποιες είναι αυτές και πόσοι συμπολίτες σας στηρίζονται από αυτές;

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος στα κοινωνικά προβλήματα των δημοτών που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται…

Σε πανελλήνιο επίπεδο αναγνωρίζεται το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου Περιστερίου, μέσα από τις δράσεις του για τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Καταφέραμε κανένας Περιστεριώτης να μη μείνει χωρίς ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι του μέσα από το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο και χωρίς ρεύμα στο σπίτι του.

Εξασφαλίσαμε τα τρόφιμα και τα είδη προσωπική υγιεινής του μήνα σ’  όλους τους Περιστεριώτες φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα που σπουδάζουν στην επαρχία.

Στις νέες μητέρες μονογονεϊκών και ακραίας φτώχειας οικογενειών, παρέχουμε όλα όσα χρειάζονται για να φροντίσουν τα νεογέννητα παιδιά τους (βρεφικά κρεβατάκια, παιδικά καροτσάκια, βρεφικό γάλα, βρεφικές πάνες, βρεφικά λευκά είδη, μπιμπερό κλπ).

Λειτουργήσαμε με επιτυχία τα Κοινωνικά μας Ιατρεία και Φαρμακεία, καθώς και το Κοινωνικό Φροντιστήριο – Κέντρα Μελέτης, ενώ πολύ σημαντικό έργο προσφέρουν οι κοινωνικές δράσεις για τα μοναχικά, τα ανήμπορα και με κινητικές ανάγκες άτομα.

Τη διανομή έτοιμου φρεσκομαγειρεμένου σε καθημερινή βάση φαγητού στα σπίτια συμπολιτών μας, που η ζωή δεν φάνηκε δίκαιη μαζί τους και δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης.

Μέσα από τις πρωτοποριακές δράσεις του Δήμου μας, υποστηρίζονται πάνω από 4.000 οικογένειες.

Ποια μπορεί να είναι τα οφέλη για το δήμο σας από τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;

Η πρωτοβουλία δημιουργίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής αναμένεται να συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής ως σύγχρονου ακαδημαϊκού πόλου υπερεθνικών διαστάσεων ενδυναμώνοντας την βιώσιμη επιχειρηματικότητα, έρευνα και καινοτομία προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ιδίως στους νέους επιστήμονες. Η δημιουργία του πανεπιστημίου θα προσφέρει ουσιαστικές δυνατότητες δημιουργίας νέων μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων. Τέλος, θα αποτελέσει πηγή εισοδήματος και βασικό καταναλωτή για την τοπική κοινωνία.

Στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων πως αντιδρά η εμπορική αγορά του Δήμου Περιστερίου;

Ο Δήμος Περιστερίου διαθέτει μία από τις πιο δυναμικές και καλά οργανωμένες εμπορικές αγορές. Η πόλη μας με τους τρεις σταθμούς Μετρό, με τα χιλιάδες μαγαζιά εμπορικά, εστίασης και αναψυχής είναι ένας τόπος προορισμού για όλους τους κατοίκους της Αττικής. Οι χιλιάδες επισκέπτες της πόλης του Περιστερίου, της πόλης με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, απολαμβάνουν μία πόλη φωτεινή, καθαρή, σκηνικά πανέμορφη.

Επιθυμείτε να ζητήσετε από τους πολίτες του δήμου Περιστερίου άλλη μία θητεία, ώστε να συνεχίσετε το έργο σας ή θεωρείτε ότι έχετε ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο και θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα είτε στην Περιφέρεια, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι το έργο για την πόλη και την κοινωνία δεν σταματά ποτέ. Η κεντρική πολιτική σκηνή δεν είναι στα ενδιαφέροντα μου, ο βηματισμός μου θα παραμείνει ανεξάρτητος και αυτοδιοικητικός.

Το Περιστέρι είναι μία πόλη με προσφυγικό πυρήνα δημιουργίας. Και όμως σε λίγα σχετικά χρόνια ζωής έχει γίνει μία μεγαλούπολη. Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες;

Η ζωή στην πόλη είναι φτιαγμένη από τον καθένα, από μικρές Οδύσσειες και αυτές οι χιλιάδες Περιστεριώτικες Οδύσσειες υφαίνουν χρόνια τώρα τον χάρτη της πόλης του Περιστερίου χαρακτηρίζοντας την πόλη βαθύτατα  δημοκρατική, αλληλέγγυα, συντροφική, φιλάδελφη, φιλεργατική και φιλοπρόοδη.

Τελειώνοντας να κάνω μία προσωπική ερώτηση κε. Δήμαρχε. Πότε είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος ένας Δήμαρχος;

Ο πραγματικός τρόπος να αισθανθείς την ευτυχία είναι να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa