Πολιτική Συνεντεύξεις

Παύλος Μαρινάκης στο «Π»: Θα διεκδικήσω την προεδρία της ΟΝΝΕΔ

Τη σκέψη του να διεκδικήσει την προεδρία της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο της Νεολαίας τον Οκτώβριο επισημοποιεί, μιλώντας στο «Π», ο νυν αντιπρόεδρος της «γαλάζιας» Νεολαίας, Παύλος Μαρινάκης. Ο κ. Μαρινάκης τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική στο μέλλον, ενώ υπογραμμίζει ότι η ΝΔ παραμένει παράλληλα ένα ενεργό κόμμα.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με γρήγορο τέμπο και τροχιοδεικτικές κινήσεις. Ακολουθείτε ένα «δόγμα θετικού σοκ»; Και με ποια στόχευση;

Δεν θα το έλεγα «θετικό σοκ», γιατί αφενός δεν είναι στόχος μας να σοκάρουμε κανέναν, αφετέρου το «σοκ» ενέχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Στην περίπτωσή μας, κάνουμε απλώς τα πρώτα από όσα υποσχεθήκαμε στους Έλληνες όταν ζητήσαμε την ψήφο τους. Κεντρικός μας στόχος ήταν εξαρχής και παραμένει ένας: Να σηκώσουμε ψηλά την Ελλάδα και να δώσουμε στους Έλληνες αυτά που αξίζουν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια χώρα πιο ασφαλή, πιο παραγωγική, πιο ανοιχτή, πιο εξωστρεφή, πιο δίκαιη. Μια χώρα που θα συμβάλουν όλοι στην αναγέννησή της, ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Ασφαλώς, για όλα αυτά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για πανηγυρισμούς – δεν συμβαίνει εξάλλου πουθενά στον κόσμο κάτι τέτοιο, οι κυβερνήσεις εκλέγονται και ξεκινούν να κυβερνούν. Θέλω να ελπίζω ότι όχι απλά θα συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς, αλλά θα είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στο άμεσο μέλλον.

Ξεκινήσατε με μια σειρά μειώσεων φόρων και έπεται και συνέχεια. Το ερώτημα είναι, θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και, επίσης, θα επιτευχθεί και ο στόχος για ανάπτυξη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη για φέτος;

Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, διότι όλα τα μέτρα είναι προσεκτικά μελετημένα και κοστολογημένα ώστε να αποδώσουν χωρίς να εκτροχιάσουν τη χώρα και την οικονομία της. Η εντολή που λάβαμε από τους πολίτες ήταν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαφρύνουμε και τελικά να άρουμε όσα βάρη είναι άδικα, καθώς και όσα βάρη έχουν πλέον γίνει ασήκωτα. Αυτό αφορά κυρίως, αλλά όχι μόνο, τη μεσαία τάξη. Η μείωση φόρων είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, τόσο σε επίπεδο ελαφρύνσεων, όσο και σε επίπεδο βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Όσο για το αν θα υπερβούμε τον στόχο της ανάπτυξης φέτος, αυτό είναι γνωστό ότι δεν εξαρτάται μόνο από τα κυβερνητικά μέτρα. Εργαζόμαστε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό.

Ο κ. Μητσοτάκης θέτει επί τάπητος το ζήτημα των πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια. Είναι ένας στόχος εφικτός; Γιατί να το δεχθούν οι Ευρωπαίοι;

Τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούσαμε το φαινόμενο οι δείκτες της οικονομίας να φαίνονται καλοί, αλλά η πραγματική οικονομία να μη δείχνει αντίστοιχα σημάδια. Τα πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν ακριβώς για να εναρμονιστούν οι δείκτες με την πραγματικότητα, κάτι το οποίο θα είναι ωφέλιμο όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την εξασφάλιση των εταίρων μας. Και είναι εφικτός στόχος, γιατί η νέα κυβέρνηση δεν βαδίζει στο «περίπου», αλλά έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένους στόχους μέσω την επίτευξης των οποίων θα φτάσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Υπάρχει, εξάλλου, το παράδειγμα των ετών 2012-2014, όταν οι εταίροι μας δέχτηκαν ορισμένες από τις προτάσεις της τότε κυβέρνησης και, τολμώ να πω, η εξέλιξη των πραγμάτων απέδειξε ότι θα ήταν καλύτερο για όλους να είχαν δεχτεί περισσότερες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς εγκαλεί ότι εφαρμόζετε ένα πρωθυπουργοκεντρικό, άκρως συγκεντρωτικό, μοντέλο διακυβέρνησης. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική;

Η Θάτσερ έλεγε ότι, αν οι αντίπαλοί της την έβλεπαν να περπατά στο νερό, θα την κατηγορούσαν ότι δεν ξέρει κολύμπι. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Σεβόμαστε απόλυτα και ακούμε κάθε κριτική από την αντιπολίτευση, αν έχει κάτι χρήσιμο να εισφέρει, είμαστε πρόθυμοι να το συζητήσουμε, αλλά δεν νομίζω ότι τέτοιου είδους κριτική εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που μας έδειξαν οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές. Οι επιλογές ως προς το μοντέλο διακυβέρνησης έγιναν για να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα και συντονισμός σε όσα πρέπει να γίνουν. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία τρία χρόνια ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε τα διαπιστευτήριά του και σε θέματα διοίκησης και έχει αποδείξει την ομαδικότητα και το πνεύμα συνεργασίας που έχει.

Είστε ένα στέλεχος που απέκτησε εμπειρία στο να κάνει εκλογές. Πώς θα παραμείνει το κόμμα ενεργό το επόμενο διάστημα; Διότι, κυβερνητικά κόμματα διατρέχουν αυτό τον κίνδυνο.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές επειδή ακριβώς λειτούργησε ως ενεργό κόμμα. Είναι λοιπόν ένα στοιχείο που μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε. Σίγουρα οι ανακατατάξεις είναι τεράστιες, λόγω της μετακίνησης άξιων στελεχών σε θέσεις ευθύνης. Η αναπλήρωσή τους είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί, αλλά δεν μας ανησυχεί, γιατί η Νέα Δημοκρατία, όπως κάθε πραγματικά λαϊκό κόμμα, έχει πραγματικές ρίζες στην κοινωνία. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι έχει επαφή και συνεργασία με ανθρώπους που εκπροσωπούν επάξια επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες – πολλοί από αυτούς είναι δίπλα μας εδώ και χρόνια, με κάποιους συναντηθήκαμε πιο πρόσφατα. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, έχει ακόμα πληθώρα στελεχών και η επιλογή προσώπων όπως ο κ. Στεργίου ως γραμματέας, ο κ. Κονταδάκης ως αναπληρωτής και ο κ. Μπρατάκος ως γενικός διευθυντής αποτελεί εγγύηση και δείχνει με σαφήνεια ότι το μέλλον μπορεί να είναι ακόμη πιο ευοίωνο.

Τι θα γίνει με την ΟΝΝΕΔ; Το Συνέδριο που ήταν για τον Ιούλιο μετατίθεται μάλλον για τον Οκτώβριο. Εσείς θα διεκδικήσετε την προεδρία της Οργάνωσης εντέλει;

Τον περασμένο Μάιο, η Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή Τακτικού Συνεδρίου για τον Ιούλιο, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν σε αναβολή του Συνεδρίου για λίγους μήνες, πράγμα που είχε προβλεφθεί από την αρχική απόφαση. Προφανώς, προείχε η διάσωση της χώρας με την πολιτική αλλαγή που είχαμε ανάγκη. Πλέον, το Συνέδριό μας θα διεξαχθεί το τριήμερο 4-6 Οκτωβρίου, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε στο τέλος του η ΟΝΝΕΔ να βγει ακόμα πιο μαζική, ακόμα πιο πρωτοπόρα, ακόμα πιο πολιτική και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσω την προεδρία της οργάνωσης που υπηρετώ εδώ και 12 χρόνια, κάτι που θα είναι για εμένα τεράστια τιμή και ευθύνη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, στην ιστορία και τα μέλη της ΟΝΝΕΔ και σε όλη τη γενιά μου.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa