Πολιτική Συνεντεύξεις

Παύλος Χρηστίδης στο «Π»: Η Φώφη είναι δυνατό χαρτί της παράταξης

Ο Παύλος Χρηστίδης είναι ξεκάθαρος: «Το 2021 είναι χρονιά-ορόσημο για το Κίνημά μας, να πρωταγωνιστήσει ξανά, δυνατά, ενωμένα και νικηφόρα, και να δώσει ελπίδα, με την κοινωνία ζωντανή και την οικονομία όρθια».
Τηρώντας, δε, αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «μακριά από νεοφιλελεύθερες λαίλαπες και λαϊκίστικες επικοινωνιακές επιλογές». Ειδικότερα, ενδεχόμενο για «προοδευτική διακυβέρνηση» βλέπει μόνον με «απαράβατη προϋπόθεση αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, με το ΚΙΝΑΛ ξεκάθαρο πρωταγωνιστή».

Η χώρα περνάει μια πολύπλοκη κρίση. Ποια η κριτική σας στην κυβέρνηση;

Η φτώχεια πολιτικής της κυβέρνησης την οδηγεί σε τραγελαφικές και κωμικοτραγικές καταστάσεις. Οι παλινωδίες της μπορεί να προσφέρονται για επιθεωρησιακό θέαμα, αλλά δυστυχώς δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στην προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών. Αλαλούμ και με τις απαγορεύσεις για συγκεντρώσεις και συνωστισμούς. Ακούσαμε και για πρόστιμα σε μαθητές… Μήπως να ισχύσει ο νόμος 4000 και να τους κουρεύουν στο Σύνταγμα;
Από τη μια ψάχνει με πρωτοφανή προχειρότητα να βρει τρόπο να περιορίσει τον συνωστισμό στην Ερμού και από την άλλη εμφανίζει ως ελάφρυνση μια νέα αστυνομική απόφαση που τώρα επιτρέπει συγκεντρώσεις 99 ατόμων και τις απαγορεύει όταν γίνουν 101!
Οφείλουν να σοβαρευθούν και να παρουσιάσουν επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Στην εστίαση πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση για τους εργαζομένους;

Το θέμα της εστίασης είναι μείζον για εμάς. Η κατάσταση τείνει να γίνει οριακή για τους εργαζομένους. Πρέπει επιτέλους να βγουν κάποια στιγμή οι κυβερνητικοί παράγοντες και με τη γλώσσα της αλήθειας να πουν στους ανθρώπους αυτούς, οποίοι περιμένουν με αγωνία τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς και πότε στοχεύουν να ανοίξουν την εστίαση.
Να θυμίσω ότι πριν από λίγο καιρό είχαν βγάλει ένα πανό οι εργαζόμενοι και, δείχνοντας την απόγνωσή τους, λέγανε ότι πεινάνε οι άνθρωποι (έξω από το Μαξίμου) και για το οποίο προσήχθησαν και συνελήφθησαν.
Ο κλάδος της εστίασης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης, μετά το Δημόσιο, στην Ελλάδα.
Χρειάζονται γενναία μέτρα άμεσα, όπως πάγωμα των δόσεων των δανείων των εμπλεκομένων για όλο το έτος, ελάφρυνση ασφαλιστικών εισφορών, προφανώς να δούνε οι δήμοι τα δημοτικά τέλη, παράταση του μειωμένου ενοικίου για όλο το χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο και άλλα. Παράλληλα χρειαζόμαστε επιστρεπτέες προκαταβολές αξιοπρέπειας και όχι ζητιανιάς, για τους ανθρώπους που έχουν κλειστά τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους.
Εμείς θα είμαστε παρόντες, μέσα και έξω από τη Βουλή.
Ειδικά για την εστίαση, εμείς στο ΚΙΝΑΛ, από την αρχή της πανδημίας, έχουμε θέσει μια σειρά από στοχευμένα μέτρα για τον κλάδο συνολικά. Συγκεκριμένα στηρίξαμε από την αρχή τα αιτήματα των εργαζομένων, σχετικά με τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος από την κυβέρνηση, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, για τη στήριξη του κλάδου και των εργαζομένων.

Είναι το 2021 εκλογική χρονιά;

Το 2021 είναι χρονιά-ορόσημο για το Κίνημά μας, για να πρωταγωνιστήσει ξανά, δυνατά, ενωμένα και νικηφόρα, και να δώσει ελπίδα, με την κοινωνία ζωντανή και την οικονομία όρθια, να ανοικοδομήσουμε την Ελλάδα της ελπίδας και της προκοπής μακριά από νεοφιλελεύθερες λαίλαπες και λαϊκίστικες επικοινωνιακές επιλογές. Πρώτα να νικήσουμε τον ιό και μετά να στηρίξουμε τους ευάλωτους και μικρομεσαίους συμπολίτες μας και τα νοικοκυριά που πλήττονται καθημερινά. Δεν έχουμε ακόμα μπροστά μας όλο το εύρος των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας, που θα είναι δυστυχώς μεγάλο και πολύπλοκο. Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τη συμβολή της ΕΕ και τις αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν. Το πρόγραμμα ανόρθωσης θα πρέπει να τύχει ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας. Να προκύψει μέσα από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Τις κορονο-εκλογές και τα σενάρια τα επιστρέφουμε σε αυτούς που τα εξυφαίνουν και τα καλλιεργούν. Δεν φοβόμαστε κανενός είδους αιφνιδιασμό, είμαστε έτοιμοι για όλα.

Προοδευτική διακυβέρνηση. Πώς την εννοείτε και με ποιους;

Η προοδευτική κυβέρνηση έχει ως όρο και απαράβατη προϋπόθεση την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με το Κίνημα Αλλαγής ξεκάθαρα πρωταγωνιστή. Αυτή είναι η θέση μας και δεν χρειάζεται ερμηνεία ούτε επιδέχεται παρερμηνείες. Με την προοδευτική διακυβέρνηση πρέπει επιτέλους να μπει φρένο τόσο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση όσο και στον ανεύθυνο λαϊκισμό, στη δημαγωγία και στην πλειοδοσία ψεύτικων υποσχέσεων.
Για εμάς και το Κίνημά μας, η αυτόνομη πορεία δεν είναι ένα σύνθημα ή μια τακτική ίσων αποστάσεων. Έχει πολιτικό περιεχόμενο και ουσία και δίνει προστιθέμενη αξία στον εργαζόμενο, στον άνεργο, στον συνταξιούχο, στον αγρότη, στον επιστήμονα, στον επαγγελματία, στον νέο και στη μεσαία τάξη. Όσο περισσότερο αυτό γίνεται ορατό και κατανοητό, τόσο οι δυνάμεις του τεχνητού διπολισμού ενοχλούνται. Απέναντι στην ιδεοληπτική Αριστερά, που αντιλαμβάνεται τις κρίσεις ως ευκαιρία λαϊκισμού και τυχοδιωκτισμού. Όλοι αυτοί ξέμειναν χωρίς αφήγημα και για αυτό εμφανίζονται μιμητές. Η Σοσιαλδημοκρατία έχει σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να βγει από τις βεβαιότητες και τους αναχρονισμούς που την κρατούν συρρικνωμένη και μακριά από την εξουσία.

ΚΙΝΑΛ – Συνέδριο. Κρίνετε αναγκαία μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματός σας;

Η Φώφη Γεννηματά έχει αποδειχτεί σε όλες τις μετρήσεις το δυνατό χαρτί της παράταξης και η πρωταγωνιστική στρατηγική της παράταξης υπό την ηγεσία της είναι μονόδρομος. Από εκεί και ύστερα, οι καταστατικές μας διαδικασίες είναι σαφείς και όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Εμείς ασχολούμαστε με τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου: πανδημία, οικονομική κρίση, εθνικά θέματα.
Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa