Οικονομία Τράπεζες

Πειραιώς: Αύξησε την προσφορά στο προσωπικό του RBU

Η χαμηλή απήχηση της πρότασης μετακίνησης του προσωπικού (1300 άτομα) της διεύθυνσης διαχείρισης απαιτήσεων δανείων (RBU) στη νέα εταιρεία με την Intrum, υποχρέωσε τη διοίκηση της Πειραιώς να φέρει πρόσθετα οικονομικά κίνητρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων η αποδοχή μεταφοράς στη νέα εταιρεία, κινείται μέχρι τώρα γύρω στο 15% και είναι σαφώς μακριά από τον στόχο.

Με το δεδομένο αυτό η διοίκηση της τράπεζας αφενός απέσυρε το χρονικό όριο (την περασμένη Δευτέρα 5 Αυγούστου) δήλωσης μη αποδοχής της μεταφοράς, που η ίδια είχε θέσει, κρατώντας ανοιχτή τη διαδικασία και αφετέρου επέστρεψε με αυξημένη προσφορά προς τους εργαζόμενους του RBU.

Συγκεκριμένα, με χθεσινή ανακοίνωση προς το προσωπικό του RBU, έγινε γνωστό ότι προσφέρονται εκτός των ήδη ανακοινωθέντων 4 μικτών μηνιαίων μισθών και άλλοι 5 κατ’ ελάχιστο μικτοί μηνιαίοι μισθοί, υπό τη μορφή bonus απόδοσης, στους υπαλλήλους που θα δεχθούν τη μετάβαση στο νέο σχήμα.

Το bonus, όπως αναφέρεται, θα αποδοθεί τον Απρίλιο του 2020 και με αυτό το πριμ μετακίνησης γίνεται 9 μικτοί μηνιαίοι μισθοί.

Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά και στην προσπάθεια εξορθολογισμού του δικτύου της τράπεζας με τη διακοπή λειτουργίας των 32 καταστημάτων το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΣΕΥΤΠΕ: Δεν είναι «υπόθεση» η αξιοποίηση του προσωπικού
Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησής του με τη ανώτερη Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) σε σημερινή ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Όπως είναι φυσικό, η συνάντηση εστιάστηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο RBU, ενώ κατ’ ουσίαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο καταστήσαμε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή από πλευράς μας απέναντι σε οποιοδήποτε ενορχηστρωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο υφαρπαγής της συναίνεσης των εργαζομένων, για τη μετάβαση στο νέο εταιρικό σχήμα της Intrum, το οποίο στηρίζεται στην άσκηση ψυχολογικής πίεσης και εκβιασμών σε βάρος τους.»

Επίσης, ο Σύλλογος στέκεται σε ένα σημείο της προαναφερθείσας ανακοίνωσης της διοίκησης προς τους εργαζόμενους του RBU, τονίζοντας:

«Φρόντισαν, επίσης, σε μία παράγραφο να αναφερθούν σε όλους ΕΜΑΣ, που συνειδητά επιλέγουμε να παραμείνουμε στην Τράπεζα, θεωρώντας ότι με σκόπιμα λεκτικά τεχνάσματα – όπως η αναφορά για: «υπόθεση ότι θα βρεθεί διαθέσιμη θέση εργασίας σε διαφορετικό αντικείμενο, κατάλληλη για τα προσόντα και συμβατή με την εργασιακή εμπειρία του» – θα καταφέρουν ενδεχομένως να δημιουργήσουν ψήγματα αμφιβολίας στους αμετακίνητους στην απόφασή τους εργαζόμενους στο RBU.
Τους απαντάμε. Οι συμβάσεις παράγουν βεβαιότητες, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για τα εμπλεκόμενη μέρη, όχι υποθέσεις και πιθανότητες.
Και η πρόσφατη έγγραφη συμφωνία της 25.07.2019 είναι σαφής: «Οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού».

Ο ΣΕΥΤΠΕ καταλήγει ως εξής: «Η έγγραφη συμφωνία είναι δεσμευτική και θα τηρηθεί, κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο ενδεχόμενης βίαιης απόσχισης και συνακόλουθης εναντίωσης, καθώς διασφαλίζονται πλήρως: ο εθελοντικός χαρακτήρας σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα, ΠΡΙΝ την ενεργοποίηση λειτουργίας του».

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa