Παρασκηνιακά

Πεντάστερο με ιστορία! Ξενοδοχείο το πάλαι ποτέ στρατηγείο της ΝΔ!

Η σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας έχει συνδεδεμένο το κτίριο της Ρηγίλλης  στον αριθμό 18 συνδεδεμένο με τη Νέα Δημοκρατία.

Τώρα μαθαίνουμε πως θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο πολυτελείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tornos News, ήδη υπεγράφη το μισθωτήριο, ανάμεσα στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, που είναι το Ίδρυμα Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδους, και την ξενοδοχειακή εταιρεία The Margi ΑΕ.

Το μίσθωμα είναι για 50 χρόνια, το κόστος της ανακατασκευής θα φθάσει τα 1,68 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μηνιαίο μίσθωμα για το ακίνητο θα είναι 16.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα παλιό, νεοκλασικό κτίριο που στέγασε περίπου για 40 χρόνια την ιστορία της  Κεντροδεξιάς παράταξης, από τη Μεταπολίτευση και μετά. Το 1975 επέλεξε το κτίριο ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως «αρχηγείο» της ΝΔ. Στην Αίθουσα Κήπων, εξελέγη το 1981 πρόεδρος του κόμματος ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Το 1984, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και το 1993 ο Μιλτιάδης Έβερτ όπως και το 1996.

Ενώ το 1997 εκλέγεται ο Κώστας Καραμανλής. Στις αρχές του 2011, έκλεισε οριστικά τις πόρτες του, μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για μετακόμιση στο σύγχρονο και ευρύχωρο κτίριο της Συγγρού.

Το κτίριο της Ρηγίλλης δεν είναι ένα συνηθισμένο κτίριο. Οι κατόψεις του ακολουθούν τη διάταξη των hotels prives της Γαλλίας και της Αγγλίας, με ένα εντυπωσιακό μαρμάρινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον πρώτο όροφο και στις 3 μεγάλες αίθουσες υποδοχής, σαλόνια και τραπεζαρίες. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η πίσω όψη που βλέπει στον κήπο, με στοιχεία από τους πύργους-επαύλεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια σε περιοχές όπως η Κηφισιά.

Το κτίριο είναι του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1862 και πέθανε το 1937. Ο Αναστάσιος Μεταξάς ήταν από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής του, συναγωνιζόμενος τον Τσίλερ. Δικά του έργα είναι το παλάτι στην οδό Ηρώδου του Αττικού, το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο, το παλάτι του πρίγκιπα Νικολάου στη Βασιλίσσης Σοφίας, που τώρα στεγάζει την ιταλική πρεσβεία, αλλά και το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa