Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Περί Συμφωνίας των Πρεσπών και πάλι

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχτεί θανάσιμο πλήγμα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το 75% των πολιτών τάσσεται κατά της συμφωνίας, την ώρα που ο μετριοπαθής Ζάεφ έχει αρχίσει να προκαλεί, πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιδράσεων. Ασφαλώς, το 75% που αντιτίθεται δεν είναι ακροδεξιοί ή φασίστες ή εθνικολαϊκιστές. Είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δημοκράτες, πατριώτες, ανάμεσά τους και οι μισοί ψηφοφόροι του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τρία βασικά, ιστορικά κόμματα της Μεταπολίτευσης διαφωνούν κάθετα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται απομονωμένος, αφού ακόμα και ο συνέταιρός του διαφωνεί. Το Ποτάμι και κάποια λιγοστά στελέχη που «φλερτάρουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζί του, ορισμένοι εμφανιζόμενοι να αναζητούν δήθεν τη χαμένη αριστεροσύνη τους.

Ο Αλ. Τσίπρας, υλοποιώντας στο ακέραιο τις εντολές των ΗΠΑ και των συμφερόντων κύκλων της ΕΕ, νόμιζε ότι θα διασπάσει τη ΝΔ και ότι θα θέσει μπροστά σε διλήμματα το ΚΙΝΑΛ. Έπεσε σε όλα έξω, προχωρώντας σε μια συμφωνία χωρίς απόφαση καν του Υπουργικού Συμβουλίου ή μια κατ’ αρχήν έγκριση της Βουλής. Αποφασισμένος δε να φανεί υπάκουος, δέχτηκε τα πάντα. Δέχτηκε μακεδονική ιθαγένεια και γλώσσα, που κανείς ποτέ δεν δέχτηκε.

Επειδή ορισμένοι εμφανίζουν αυτήν τη θέση σαν αριστερή, μάλλον παριστάνουν ότι ποτέ η Αριστερά με τη μορφή του ΚΚΕ ή και του Συνασπισμού δεν είχε δεχτεί τέτοιες ρυθμίσεις. Υπήρχε πάντα ένα περίπου 1% που είχε αυτές τις αντιλήψεις. Επίσης ξεχνούν ότι και οι δυνάμεις που τάσσονταν υπέρ σύνθετης ονομασίας της γείτονος χώρας την εποχή των συλλαλητηρίων που αρνούνταν ακόμα κι αυτό, δεν δέχονταν παραχώρηση ιθαγένειας και γλώσσας. Όπως είναι αδιανόητο να δέχονται κάποιοι να παράγονται ήδη αποτελέσματα και να παραχθούν κι άλλα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα Σκόπια, πριν καν συζητήσει οτιδήποτε η Ελληνική Βουλή!

Ας μην παρεξηγείται λοιπόν ο Αλ. Τσίπρας. Ας μην του φαίνεται περίεργο που ούτε με πούλμαν δεν κατάφερε να κάνει μια αξιοπρεπή αντισυγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Ας μη φαίνεται περίεργη δε η θέση της ΝΔ ούτε του ΚΙΝΑΛ σε κάποια κεντρώα ή κεντροαριστερά στελέχη. Ας μάθουν την ιστορία του θέματος και της εξέλιξης της θέσης της Αριστεράς για το θέμα και, αν μη τι άλλο, ας μη χρησιμοποιούν τη θέση τους για το θέμα σε εσωκομματικά παζάρια.

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ