Πολιτική Συνεντεύξεις

Περικλής Μαντάς στο «Π»: Οι διερευνητικές συζητήσεις με την Τουρκία κρύβουν παγίδες

«Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», υπογραμμίζει, μιλώντας στο «Π», ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, ως προς την επαναδρομολόγηση του διαλόγου με την Τουρκία. Υπεραμύνεται των κυβερνητικών χειρισμών για τις καταλήψεις, ενώ απαντά και για τις κινήσεις στο μέτωπο του κορονοϊού και της οικονομίας.

Η Τουρκία έδινε τις τελευταίες μέρες ένα μήνυμα αποχής από προκλήσεις. Μπορεί να είναι ένας τακτικός ελιγμός ή μπορεί να έχει και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά; Εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνει καλόπιστος διάλογος στο πλαίσιο των διερευνητικών;

Νομίζω είναι φανερό σε όλους ότι η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας που συνηθίζει να κινείται με βάση τους συσχετισμούς ισχύος, όπως η ίδια τους αντιλαμβάνεται. Δυστυχώς αυτή η στάση έχει ως αποτέλεσμα να απειλούνται συστηματικά η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή μας, ενώ λειτουργεί διαβρωτικά σε σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Η Ελλάδα το τελευταίο έτος αναβάθμισε τον ρόλο της τόσο επιχειρησιακά όσο και διπλωματικά, πείθοντας φίλους και συμμάχους σε Ευρώπη και Αμερική για τους κινδύνους και την αστάθεια που προκαλεί η πολιτική της Τουρκίας. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι αφενός να υψωθεί ένα τείχος ικανό να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και αφετέρου η Τουρκία να οδηγείται σταδιακά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σίγουρα οι διερευνητικές επαφές κρύβουν πολλές παγίδες για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ωστόσο είμαστε ξεκάθαροι προς όλους ότι η συζήτηση με την Τουρκία αφορά αποκλειστικά και μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και αυτή θα πρέπει να γίνει με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Το φαινόμενο των καταλήψεων είναι μεν ενδημικό, αλλά δεν θα έπρεπε η Πολιτεία να αντιδράσει πιο δυναμικά;

Όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες, οι καταλήψεις αποτελούν ένα μειοψηφικό φαινόμενο σχολικού ακτιβισμού που πλήττει τις ανάγκες των μαθητών για μόρφωση, ιδιαίτερα των παιδιών από τις φτωχότερες οικογένειες.

Η δημοκρατική μας κοινωνία έχει αποδείξει ότι είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο και τα αιτήματα όλων των κοινωνικών ομάδων πρέπει να ακούγονται και να λαμβάνονται υπόψη. Όμως διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει με κλειστά σχολεία, ούτε με εκβιαστικές πρακτικές που η αντιπολίτευση προσπαθεί να καπηλευτεί για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης. Και βέβαια κανείς δεν θα ήθελε να δει εισαγγελείς και αστυνομικούς στις σχολικές μονάδες, κάτι που πιθανότατα να οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση αντί για εκτόνωση.

Σε πείσμα των πιο ακραίων φωνών, η κυβέρνηση ορθά επέλεξε να κινηθεί έως σήμερα με έναν πιο ήπιο τρόπο, βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο στον εκπαιδευτικό ρόλο του σχολείου. Με τα μέτρα υποχρεωτικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και αναπλήρωσης των μαθημάτων στα υπό κατάληψη σχολεία, παρατηρείται ήδη σημαντική μείωση των καταλήψεων και φαίνεται να οδεύουμε προς οριστική λήξη.

Σας κατηγορούν στο μέτωπο του κορονοϊού ότι κάνετε αντικρουόμενες κινήσεις. Μήπως η διαχείριση από το καλοκαίρι και μετά είχε λάθη; Και είμαστε πραγματικά έτοιμοι ενόψει του δύσκολου χειμώνα;

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση για ολόκληρο τον πλανήτη. Σε αυτή την πορεία μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του ιού, δεν υπάρχουν σίγουρες και εύκολες λύσεις. Κάθε κίνηση έχει κόστος και επιπτώσεις που πρέπει να ζυγίζονται πάρα πολύ προσεκτικά.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με γνώμονα τόσο τις απόψεις των ειδικών, όσο και την ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Αυτό συνεχίζει και κάνει μέχρι σήμερα, ισορροπώντας διαρκώς ανάμεσα σε δύο άξονες: Αφενός παρακολουθεί συστηματικά και αξιόπιστα τα επιδημιολογικά στοιχεία και εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα όπου απαιτείται. Και αφετέρου απελευθερώνει τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι καλά, ενώ παράλληλα συνεχίζει να ενισχύει το ΕΣΥ. Αυτή η προσέγγιση εξελίσσεται δυναμικά και μέχρι στιγμής επιτρέπει στη χώρα να λειτουργεί, κρατώντας ταυτόχρονα την πανδημία υπό έλεγχο, κάτι όμως που αύριο μπορεί να αλλάξει.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, είναι απολύτως απαραίτητο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να εφαρμόζουν τα μέτρα αυτοπροστασίας που ζητούνται. Αυτό είναι άλλωστε το μοναδικό μας αξιόπιστο όπλο, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Κατατέθηκε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Εκτιμάτε ότι θα υπάρχει αναπτυξιακό «rebound»; Θα αποφευχθούν οι συνέπειες μιας βαθιάς ύφεσης για την κοινωνία;

Ο φετινός Προϋπολογισμός καταρτίζεται υπό ιδιαίτερα παράδοξες και ασταθείς συνθήκες, μια και δεν είναι γνωστός ο χρόνος επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε φυσιολογική λειτουργία. Παρ’ όλα αυτά εκτιμάται ότι η ανάπτυξη για το 2021 θα είναι από 4,5% έως 7,5%, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ η ανεργία αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες αισιοδοξίας για αυτές τις εκτιμήσεις.

Πρωτίστως η διατήρηση της ρήτρας διαφυγής και για το 2021. Δηλαδή η χώρα μας δεν θα έχει την υποχρέωση να πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα που άφησε παρακαταθήκη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν τα κεφάλαια που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU, τα οποία θα εισρεύσουν το 2021.

Όσον αφορά τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης της οικονομίας, εκτιμώ ότι θα αποφευχθεί κυρίως λόγω των μέτρων στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και από τα μέτρα μείωσης του ασφαλιστικού και φορολογικού βάρους που προωθεί η κυβέρνηση, όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2021, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για την ιδιωτική οικονομία και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζόμενων για έξι μήνες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa