Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

«Πιστολιά» ή διάλογος;

Στο πρωτόγνωρο κλίμα για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της Ελλάδος, στο οποίο εδώ και καιρό ξυπνάμε και κοιμόμαστε, αντιδράσεις της αντιπολίτευσης περί των εθνικών μας θεμάτων και τηλεοπτικές κοκορομαχίες «ειδικών» δεν προσφέρουν κάτι θετικό στην εθνικά ορθή στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, κατά πώς έδειξε και η επικοινωνιακή της διαχείριση στο θέμα της εισόδου του «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχει κάνει μία στρατηγική επιλογή που κρίνεται ορθή: Προσπαθεί με κάθε τρόπο να προβάλει τα εθνικά μας δίκαια και να μην είναι η Ελλάδα εκείνη που θα πυροδοτήσει την ένταση στις σχέσεις της με την Τουρκία, με ασύμμετρες αντιδράσεις ή ασόβαρους χειρισμούς.

Απολύτως θεμιτό και στρατηγικά ορθό κάτι τέτοιο. Ωστόσο δεν πρέπει να δίδεται η εντύπωση ότι μπορεί να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο, προσπαθώντας να υποβαθμίσουμε τα πάντα. Όπως στην προκειμένη περίπτωση με το να καταφεύγουμε σε άστοχες προσπάθειες επικοινωνιακής διαχείρισης, διαρρέοντας ότι το τουρκικό «θωρηκτό» παρασύρθηκε από τους ανέμους (οι ίδιοι άνεμοι που είχαν… παρασύρει το 1996 τη σημαία μας από τα Ίμια). Ή ότι είμαστε υποχρεωμένοι επί μακρόν να παρακολουθούμε τις παρελκυστικές κινήσεις των Τούρκων, που θέλουν, όπως επισήμως υποστηρίζεται , να «τεστάρουν τα αντανακλαστικά μας» και να οδηγηθούμε σε «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

Να προσθέσουμε δε πως σε αυτό το πρωτόγνωρο κλίμα για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της Ελλάδος , στο οποίο εδώ και καιρό ξυπνάμε και κοιμόμαστε, αντιδράσεις της αντιπολίτευσης περί των εθνικών μας θεμάτων και τηλεοπτικές κοκορομαχίες «ειδικών» που, βγάζοντας ακόμη και πολεμικές ιαχές, κρίνουν, επικρίνουν και… προτείνουν λύσεις δεν προσφέρουν κάτι θετικό σε αυτή την εθνικά ορθή στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται και διαφοροποιείται καθημερινώς. Τα στοιχεία για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα και μιλάμε πλέον ανοιχτά για τις περιπλοκές τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε δικαιολογημένη και πρωτοφανή εγρήγορση. Ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ μιλάει ανοιχτά για προετοιμασία για πόλεμο, ένα θερμό επεισόδιο έχει περίπου προαναγγελθεί και η προσφυγή στη Χάγη, αν και όποτε συμβεί, καθώς και η «συνεκμετάλλευση» είναι θέματα δημόσιας συζήτησης.

Με ευθύνη όμως όλων μας , αλλά πρωτίστως του πολιτικού προσωπικού, οι κοκορομαχίες συνεχίζονται και η δημόσια συζήτηση δεν είναι πολύ ενθαρρυντική. Ενώ όλοι ομιλούν για την ενότητα του πολιτικού κόσμου, ή για την ανάγκη διαλόγου, συναίνεσης και συνεννόησης, στους τηλεοπτικούς, κυρίως, «διαλόγους» παρακολουθούμε παρεκκλίσεις από αυτήν την κατά τα άλλα αναγκαία γραμμή.

Καθημερινά μάλιστα η κοινή γνώμη προσλαμβάνει υπερβολικές δόσεις ανάλυσης πατριωτικού (απο)προσανατολισμού από «ειδικούς» περί των εθνικών μας θεμάτων, οι οποίοι συχνά απορούν για ποιον λόγο δεν ρίχνουμε έστω μια πιστολιά κατά του «παράφρονα γείτονα που επιβουλεύεται τα εθνικά μας δίκαια». Και βέβαια οι περισσότεροι αποκλείουν διάλογο με τη γείτονα χώρα. Αλλά το τραπέζι του διαλόγου δεν θα το αποφύγουμε. Ούτε εμείς, ούτε οι Τούρκοι. Και δεν πρέπει να θέλουμε να τον αποφύγουμε. Το ζητούμενο είναι τι ακριβώς θα συζητήσουμε.

Ακόμη και αν δεχόμαστε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα, για την οποία μπορεί να συζητήσουμε, δεν μπορεί να αγνοούμε και να προσπερνάμε όλα τα άλλα θέματα που ως «γκρίζα» θέτει η Τουρκία, η οποία όλα αυτά τα χρόνια, που εμείς τα έχουμε φορτώσει στο… ευρώ, έχει παίξει σωστά τα χαρτιά της. Οι Τούρκοι επένδυσαν στην αμυντική τους βιομηχανία, «δούλεψαν» τις διεθνείς τους σχέσεις και την κατάλληλη ώρα παρουσίασαν τη δική τους ατζέντα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο «τραπέζι του διαλόγου» θα επιχειρήσουν να πάρουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος, εκμεταλλευόμενοι πιθανά μας λάθη. Όμως γνωρίζουν και αυτοί ότι διάλογος σημαίνει πως οι χώρες έχουν στο μεταξύ αποδεχτεί το Διεθνές Δίκαιο και την αναγκαιότητα της συνεργασίας.

Στηριζόμενοι εμείς στο Διεθνές Δίκαιο και στην αποφασιστικότητά μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ισονομία στο τραπέζι… Και να κερδίσουμε τα περισσότερα.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa