Slider Παρασκηνιακά

Πλήρης επιβεβαίωση του «Π»: Στο σκαμνί για το «μεγάλο φαγοπότι»

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχει λάβει πλέον η υπόθεση του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς σοβαρά στοιχεία για υποθέσεις κακοδιαχείρισης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος έχουν ήδη φτάσει στα χέρια εισαγγελικών λειτουργών και έχει ξεκινήσει έρευνα για να διακριβωθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που έχουν τελεστεί από συνδικαλιστές αλλά και υπαλλήλους που ήταν στο «τιμόνι» του.

Το «Π» είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας πτυχές των υποθέσεων αυτών από τον Οκτώβριο του 2016, όπως η αγορά οικοπέδων στη βόρεια Εύβοια για λογαριασμό εκατοντάδων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, και όχι μόνο, από συνδικαλιστές, αν και 20 χρόνια μετά δεν τους έχει δοθεί ούτε σπιθαμή γης, ενώ την ίδια ώρα «έχουν κάνει φτερά» τα χρήματα που έδωσαν.

Συμπτωματικά, μέλη της επιτροπής πρωτοβουλίας για τα οικόπεδα στη βόρεια Εύβοια, με τις ιδιότητες τους ως μελών διοικήσεων συνδικαλιστικών σωματείων, είχαν διαχειριστεί επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, που προορίζονταν για το πολιτιστικό επίδομα και άλλες παροχές προς τους εργαζομένους του ΥΠΠΟ.

Μάλιστα σε προσωπικούς λογαριασμούς ενός εκ των πέντε μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας είχαν βρεθεί περίπου 9.000.000 ευρώ του υπουργείου, που προορίζονταν για το σύλλογο «Γλαυκώπις Αθηνά», στον οποίο ήταν ταμίας.

To θέμα στη Βουλή

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας μας είχαν προκαλέσει την υποβολή ερώτησης στη Βουλή από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Πολιτισμού.

Ένα μήναν μετά τις αποκαλύψεις του «Π», τον Νοέμβριο του 2016, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς διέταξε τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα οικονομικά του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για την περίοδο (2005-2016), καθώς διαχειρίστηκε πάνω από 46 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού, τις κατασκηνώσεις και εκδηλώσεις για τα παιδιά των υπαλλήλων, την πληρωμή μέρους δαπανών νοσηλειών και τη στήριξη πολιτιστικών δράσεων των εργαζομένων.

Ας σημειωθεί ότι η χρηματοδότησή του βασίζεται στην καταβολή του 1% των ετήσιων εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), δηλαδή κρατικό χρήμα από την πώληση εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Εξάλλου, τα προηγούμενα χρόνια είχε οριστεί ότι το 25% των εσόδων του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ (ισοδύναμο με το 0,25% των εισπράξεων του ΤΑΠΑ) θα αποδίδεται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων υπουργείου Πολιτισμού (νυν ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) «για την κάλυψη πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων».

Το εντυπωσιακό είναι πως, εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ το κράτος είχε φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας, τα αδιάθετα υπόλοιπα του Ταμείου δεν επιστρέφονταν στο ΤΑΠΑ ή στο υπουργείο, αλλά παρέμεναν στο αποθεματικό του, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα του ΤΑΠΑ και των φορέων της γενικής κυβέρνησης, που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου, δυστυχώς, επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για το πού έχουν καταλήξει ποσά από τα εκατομμύρια των κρατικών επιχορηγήσεων.

Η πλέον… καραμπινάτη κακοδιαχείριση είναι αυτή της διάθεσης ποσών για λογαριασμό της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και όχι για τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που διενήργησε τον έλεγχο, διαπίστωσε πως από το 2005 έως το 2016 δαπανήθηκαν 2.859.019,54 ευρώ για κάλυψη εξόδων της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) και όχι για τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

Ειδικότερα, πλήρωνε έξοδα της Ομοσπονδίας, όπως ταξίδια συνδικαλιστικών στελεχών, εκτύπωση ημερολογίων, έξοδα καφέ, την αθλητική ομάδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟ, φωτοτυπικά κ.ά.

Υπενθυμίζουμε ότι βασικός σκοπός του Ταμείου είναι να χορηγεί δάνεια και βοηθήματα σε υπαλλήλους για λόγους υγείας ή κοινωνικής αλληλεγγύης και να υποβοηθά την πολιτιστική επιμόρφωση των υπαλλήλων.

Αν μη τι άλλο οι στόχοι… εκτροχιάζονται όταν, αντί για βοηθήματα σε αναξιοπαθούντες, τα ποσά δίνονταν για ταξίδια και καφέδες!

Μάλιστα στο πόρισμα προτείνεται να ζητηθούν τα χρήματα πίσω…

Το Ταμείο πλήρωνε και τις υπερωρίες

Το προκαταρκτικό πόρισμα 140 σελίδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ) επισημαίνει ακόμα ένα τραγελαφικό. Με τα λεφτά από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών μουσείων, υπουργοί και γενικοί γραμματείς κατάφερναν να δίνουν παχυλές υπερωρίες στο προσωπικό των γραφείων τους!

Υπουργοί ζητούσαν από το Ταμείο να πληρώνει υπερωρίες στο προσωπικό του γραφείου τους, ενώ θα έπρεπε να πληρώνονται απευθείας από το υπουργείο.

Οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού προηγούμενων ετών φαίνεται να έκαναν τα «στραβά μάτια» στον… εκτροχιασμό των στόχων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, αφού έβγαιναν κερδισμένοι οι άμεσοι συνεργάτες υπουργών και γενικών γραμματέων!

Συγκεκριμένα, το 2005 πληρώθηκαν υπερωρίες στους εργαζομένους στα γραφεία δύο υπουργών (Πετραλιά, Τατούλη) και ενός γενικού γραμματέα (Ζαχόπουλου) του υπουργείου Πολιτισμού.

Εξάλλου, επί υπουργίας Μ. Λιάπη το 2008, ο τότε γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλλας, υπογράφει έγγραφο με βάση το οποίο θα έπρεπε να μεταφερθεί ποσό 1 εκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας στον τραπεζικό λογαριασμό της Ομοσπονδίας «για πληρωμή υπεραπασχολήσεων που αφορούν το από τα μέσα του 2007 και μέχρι σήμερα χρονικό διάστημα καθώς και χρήσεις σχετικές με αυτό».

Δηλαδή αποφάσισαν το πρωτοφανές, να μην πληρώνει το υπουργείο τους υπαλλήλους του, αλλά το σωματείο των εργαζομένων! Με ακόμα πιο απλά λόγια: Δεν πλήρωνε το κράτος τους υπαλλήλους του αλλά οι συνδικαλιστές!

«Μαϊμού» βοηθήματα σε υπαλλήλους

Μετά και την αντικατάσταση του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, η νέα διοίκηση διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού φέρονται να έχουν εισπράξει βοηθήματα ή δάνειο, χωρίς καν να το γνωρίζουν και χωρίς να έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί!

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», έχει διακριβωθεί πως τουλάχιστον 30 από τους 1.500 υπαλλήλους που φέρονται να έλαβαν βοήθημα (έως 3.000 ευρώ για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους υγείας των ίδιων ή συγγενών πρώτου βαθμού) ή άτοκο δάνειο (έως 1.500 ευρώ που θα αποπληρωνόταν από τον μισθό τους) δεν το γνώριζαν.

Μάλιστα αν και είχαν καταγραφεί οι αιτήσεις τους, δεν έχουν βρεθεί τα πρωτότυπα των αιτήσεων με τις υπογραφές τους. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ουδέποτε κατέθεσαν αίτηση… Κάποιοι είχαν πλαστογραφήσει τις υπογραφές τους και με τις… ευλογίες της προηγούμενης διοίκησης του Ταμείου εγκρίθηκε η χορήγηση δανείων ή βοηθημάτων «στα χαρτιά»!

Η έρευνα συνεχίζεται για να διακριβωθεί αν και οι 1.500 εργαζόμενοι έλαβαν τα βοηθήματα ή δάνεια ή αν κατέληξαν αλλού. Εκτός από τα βοηθήματα που δεν δόθηκαν ποτέ, διαπιστώθηκε και δεύτερη «πατέντα» για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Κάποιοι εργαζόμενοι του υπουργείου είχαν λάβει βοήθημα αλλά για μικρότερο ποσό από αυτό που φέρονται να έχουν λάβει. Για παράδειγμα, υπάλληλος που πήρε βοήθημα 500 ευρώ εμφανίζεται να έχει λάβει 1.500 ή 2.000 ευρώ.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις, υπάλληλοι που είχαν λάβει δάνειο δεν το αποπλήρωσαν ποτέ από τον μισθό τους, καθώς με απόφαση του ΔΣ μετατράπηκε σε βοήθημα.

Εκτός από τις τυχόν ευθύνες των μελών των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου, ερευνάται και ο ρόλος υπαλλήλων του φορέα που ήταν υπεύθυνοι για την παραλαβή των αιτήσεων των υπαλλήλων, έλεγχο των δικαιολογητικών κ.λπ.

«Έκαναν φτερά» τα πρωτόκολλα

Και μέσα σε αυτήν τη δυσοσμία… σκανδάλου, συμπτωματικά εξαφανίστηκαν τα βιβλία πρωτοκόλλων των ετών 2015, 2016 και 2017, αλλά και αιτήσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων το 2017 για την καταβολή των προβλεπόμενων ποσών για τις κατασκηνώσεις των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τη νυν διοίκηση, «οι υποβληθείσες το καλοκαίρι του 2017 αιτήσεις δεν παραδόθηκαν από τα πρόσωπα που ασκούσαν τη διοίκηση κατά το εν λόγω διάστημα»…

Για την υπόθεση των χαμένων πρωτοκόλλων, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά πριν από έναν μήνα ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής και ενημέρωσε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προκειμένου να διερευνήσει πλέον η Δικαιοσύνη την υπόθεση σε έναν φορέα που έχει διαχειριστεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ του Δημοσίου.

Παράλληλα, ο υφυπουργός αποφάσισε τη διενέργεια νέου διαχειριστικού ελέγχου (πέραν αυτού που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), για να διαπιστωθεί η κοστολόγηση όλων των ποσών που διαχειρίστηκε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Στο Πειθαρχικό ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου

Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη η σε βάθος έρευνα στα οικονομικά του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε απόφαση για την παραπομπή του πρώην προέδρου του Ταμείου Γιάννη Τσακοπιάκου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ για την επί οκτώ μήνες αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία του, σύμφωνα με το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, ενώ δεν είχε συνδικαλιστική άδεια, ούτε ήταν αποσπασμένος πλέον στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αφού η απόσπασή του είχε αρθεί με Υπουργική Απόφαση του πρώην υπουργού Αρ. Μπαλτά το φθινόπωρο του 2016.

Πάντως, ο κ. Τσακοπιάκος αποσπάστηκε στη συνέχεια στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής που επικυρώθηκε από Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ας σημειωθεί πως ο κ. Τσακοπιάκος δεν είναι διόλου τυχαίος. Είναι εργατοτεχνίτης στο υπουργείο Πολιτισμού με πλούσια συνδικαλιστική δράση.

Διετέλεσε πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας από το 2002 έως και το 2017, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ και επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) και νυν πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ.

Το ίδιο πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώνει ευθύνες τόσο στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης, η οποία δεν του άσκησε πειθαρχικό έλεγχο για την αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία του, όσο και στον πρώην διευθυντή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας γιατί δεν διέκοψε τη διάθεση του Γ. Τσακοπιάκου. Για τις τυχόν διοικητικές τους ευθύνες διενεργείται ΕΔΕ.

Η απάντηση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση για να δώσει τις δικές της εξηγήσεις.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ως ΕΕ της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ ομολογούμε πως δεν διαθέτουμε τόση φαντασία ώστε να προβλέπαμε την τελευταία εξέλιξη στο γνωστό “σίριαλ” του Ταμείου Αλληλοβοηθείας. Ενός κακόγουστου “σίριαλ”, που αποτελεί παραγωγή της κυβέρνησης και στόχο έχει τη σπίλωση, με κάθε μέσο και τρόπο, υπολήψεων των μελών του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠΠΟΑ, που δεν δήλωσαν υποταγή.

Η εξέλιξη που αναφερόμαστε είναι αυτή που “εμπνεύστηκε” ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής και μιλάμε πλέον για ξεκάθαρη προβοκατόρικη ενέργεια εναντίον του συνδικαλιστικού κινήματος του ΥΠΠΟΑ».

Αντίθετη άποψη έχει η συνδικαλιστική παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ, η οποία αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της με αφορμή και την πειθαρχική δίωξη κατά του κ. Τσακοπιάκου:

«Το να είναι κανείς πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας διορισμένος από τον υπουργό δεν υπήρξε ποτέ θέμα των εργαζομένων: Ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι, ούτε στους εργαζόμενους οι διορισμένοι του ΔΣ για το τι έκαναν εκεί. Η ίδια η ΠΟΕ, που είχε κανονίσει με τις πολιτικές ηγεσίες ότι το ΔΣ του Ταμείου δεν είναι “αποκλειστικής απασχόλησης” (και γιατί να είναι αποκλειστικής απασχόλησης το ΔΣ, όταν υπάρχουν 12 εργαζόμενοι για τις ανάγκες του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ;), χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, ας απαντήσουν οι ίδιοι γιατί δεν το τήρησαν.

Αλλά δεν μπορούν να μιλάνε για “συνδικαλιστική δίωξη”, γιατί αυτό για το οποίο ελέγχεται ο Ι. Τσακοπιάκος δεν είναι η συνδικαλιστική του δράση».

Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη για τα έργα και τις ημέρες στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, για να διαπιστωθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, όπως πλαστογραφία, νόθευση εγγράφων και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Ίδωμεν…

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 


 


Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa