Πολιτική

Πλακιωτάκης: Παράνομη η εξαγγελία της Τουρκίας για την έρευνα και διάσωση

Κατηγορηματικός σχετικά με τις εξαγγελίες της Τουρκίας στο κομμάτι της έρευνας και διάσωσης εμφανίστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Όπως ανέφερε, «αυτό που εξήγγειλε η Τουρκία είναι παράνομο. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και ούτε πρόκειται να εφαρμοστεί.

Το Λιμενικό Σώμα έχει αποδείξει ότι ενεργεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και με απόλυτη προτεραιότητα στον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής» τόνισε, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο ΥΝΑΝΠ.

Όπως συμπλήρωσε, το Λιμενικό Σώμα «έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Με αυξημένες περιπολίες, με αυξημένα επιχειρησιακά μέσα, αλλά και με αυξημένο ανθρώπινο δυναμικό, οι μεταναστευτικές ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Τον Σεπτέμβριο, η μείωση έφτασε το 98%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και έτσι στα περισσότερα νησιά μας, τους τελευταίους μήνες, δεν έχει φτάσει  ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο κομμάτι της Ακτοπλοΐας. Όπως σημείωσε, «από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσα από ένα συντονισμένο πλαίσιο δράσεων, στήριξε και την Ακτοπλοΐα, αλλά και τους ναυτικούς μας. Μέχρι στιγμής έχουμε επιδοτήσει τις ακτοπλοϊκές γραμμές με ποσό 35 εκατ. ευρώ, ενώ προσφάτως περάσαμε και νομοθετική ρύθμιση όπου θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε τις γραμμές μέχρι το τέλος του 2020. Παράλληλα, αυξήσαμε από τα 90 εκατ. στα 130 εκατ. ευρώ το κονδύλι των αγόνων γραμμών. Σε μία ευαίσθητη χρονικά, συγκυρία, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Καστελόριζο έχει καθημερινή σύνδεση».

Τέλος, προανήγγειλε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη θαλάσσια νησιωτική πολιτική, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες. «Η χώρα μας θα αποκτήσει επιτέλους πλαίσιο ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, με σκοπό να στηριχτούν οι νησιώτες για να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους» επισήμανε ο υπουργός.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa