Κόσμος

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας ατομικής και μιας βόμβας υδρογόνου (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη, σχεδόν, όλων των χωρών του κόσμου.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι αυτή –η έκτη- πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήταν 100 χιλιοτόνων, περίπου τέσσερις ή πέντε φορές πιο ισχυρή από την πυρηνική βόμβα με την οποία βομβάρδισαν οι ΗΠΑ την ιαπωνική πόλη του Ναγκασάκι το 1945.
Παρά το γεγονός ότι τόσο μια ατομική βόμβα, όσο και μια βόμβα υδρογόνου αποτελούν τεράστιο κίνδυνο, ωστόσο, η κάθε μία διαθέτει διαφορετικό λειτουργικό σύστημα και δύναμη καταστροφής.

Πού διαφέρουν;

Η κύρια διαφορά τους έγκειται στη διαδικασία που απαιτείται για την κάθε από αυτές να απελευθερώσει τα τεράστια ποσά ενέργειας, ένα σημείο στο οποίο βρίσκεται η καταστροφική της δύναμη.

Από τη μία, η ατομική βόμβα ή βόμβα πυρηνικής σχάσης βασίζεται στη διάσπαση ενός ατομικού πυρήνα σε δύο ή περισσότερους μικρούς πυρήνες που παράγουν μια αλυσιδωτή αντίδραση και απελευθερώνουν ενέργεια υπό τη μορφή ακτινοβολίας γάμμα και κινητικής ενέργειας.

Από τη άλλη, μια βόμβα υδρογόνου ή πυρηνικής σύντηξης συνίσταται από μια διαδικασία στην οποία πολλοί ατομικοί πυρήνες παρόμοιου φορτίου (στη συγκεκριμένη περίπτωση του υδρογόνου) ενώνονται (κάνουν σύντηξη) για να σχηματίσουν έναν βαρύτερο πυρήνα ο οποίος επίσης εκπέμπει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Εντούτοις για να λάβει χώρα μια τέτοια αντίδραση, απαιτείται μια σημαντική ποσότητα ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την αρχική εκτόνωση μιας βόμβας σχάσης που θα την πυροδοτήσει.

Ως αποτέλεσμα της ραδιενέργειας, συμβαίνει σύντηξη του δευτέριου και του τρίτιου, βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου και ακολουθεί η σχάση ισοτόπων του ουρανίου.

Ποια είναι πιο ισχυρή;

Η καταστρεπτική δύναμη ή η ικανότητα (απελευθέρωση ενέργειας) μιας ατομικής βόμβας μετράται σε χιλιοτόνους (ένας χιλιοτόνος ισοδυναμεί με 1.000 τόνους ΤΝΤ). Θεωρείται ότι η διαδικασία που χαρακτηρίζει τις ατομικές βόμβες είναι πιο αναποτελεσματική και περιορισμένη.

Από την άλλη πλευρά, λόγω της πολυπλοκότητας στη δομή τους, οι βόμβες υδρογόνου είναι γενικά πολύ πιο ισχυρές από τις αντίστοιχες ατομικές. Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ακτινοβολία που παράγουν είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί και οι ειδικοί θεωρούν ότι η ισχύς τους είναι θεωρικά απεριόριστη.

Μέχρι στιγμής, η πιο ισχυρή βόμβα υδρογόνου είναι η ρωσική βόμβα των 50 μεγατόνων (50 εκατομμύρια τόνοι ΤΝΤ), η οποία δοκιμάστηκε το 1961. Ο αρχικός σχεδιασμός της επέτρεψε την έκρηξη των 100 μεγατόνων.
Ποιο είναι το μέλλον αυτού του όπλου;
Οι πρώτες πυρηνικές βόμβες που αναπτύχθηκαν ήταν πολύ βαριές, οι οποίες, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα επί των συγκεκριμένων όπλων, Τζέφρυ Λιβάϊς, ήταν «πολύ μεγάλες», για να ενσωματωθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους. Και παρόλο που μείωσαν το μέγεθος και το βάρος τους, προσπαθούν να τις κάνουν «μινιατούρες».
Ωστόσο, η δυνατότητα μιας βόμβας να χωρέσει στην κορυφή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, είναι μια μεγάλη πρόκληση και για το λόγο αυτό έγιναν δοκιμές και καινοτομίες σχεδιασμού για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του μεγέθους και της καταστρεπτικής της ικανότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι προσπάθειες της Βόρειας Κορέας, στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος επικεντρώνονται στην επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa