Οικονομία

Ποιες τομές σε εργασιακά και ασφαλιστικό είναι αποφασισμένος να προχωρήσει παρά τις «κραυγές» της αντιπολίτευσης ο Μητσοτάκης  

Το «μενού» των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη περιελάμβανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε εργασιακά και ασφαλιστικό και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς.

Ποιες είναι οι αλλαγές

  • Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.
  • Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.
  • Καταργείται η  Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες για το 2021.
  • Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο.
  • Ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020 το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
  • Ξεκινά και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».
  • Καταβάλλονται τον Οκτώβριο σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460.000.000 σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. «Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο. Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένας εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται, επιτέλους, κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. «Αυτό που εισηγείται η επιτροπή Πισσαρίδη δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε εμείς. Ο πρώτος πυλώνας παραμένει αναδιανεμητικός. Αυτό που συζητάμε είναι σε ποιον βαθμό για τους νέους εργαζόμενους θα δημιουργήσουμε έναν κουμπαρά, όπου οι επικουρικές θα τοκίζονται. Οι νέοι θα γνωρίζουν ότι έχουν ένα ταμείο, έναν κουμπαρά, που θα τους προσφέρει ασφάλεια». «Εάν ρωτήσετε τους νέους, θα σας πουν ότι δεν πιστεύουν πως θα πάρουν σύνταξη ποτέ και αυτό δημιουργεί ζήτημα για το ασφαλιστικό» σημείωσε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει «διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων» και το ΚΙΝΑΛ «μεγάλη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, στο οκτάωρο και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι εγγυάται προσωπικά πως «καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί», αν και η αντιπολίτευση έχει αντίθετη άποψη, θεωρώντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER