Άρθρα

Ποιοι θέλουν ο Μητσοτάκης να «πυροβολήσει τα πόδια του»;

Από αυτήν τη στήλη του «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ» σάς είχαμε γράψει από την 1η Φεβρουαρίου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Μαδάνε τη… μαργαρίτα», για τις κάλπες και τον ανασχηματισμό. Από τότε που τα γράφαμε, ακολούθησαν πολλά και κυρίως ο κορονοϊός, που ήρθε να ανατρέψει τους μέχρι τότε σχεδιασμούς όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρης της ζωής μας.

Η… μαργαρίτα όμως έμεινε εκεί για να απασχολεί τους δημοσιολογούντες, τους δημοσιογράφους και φυσικά το πολιτικό σύστημα.

Παρά του ότι το αποκαλύψαμε πρώτοι, δεν μπήκαμε στον πειρασμό των ημερομηνιών, όπως κάποιοι που σύντομα θα σας τους θυμίσουμε, μια και πρωτοσέλιδα θέλουν να ικανοποιήσουν τις μύχιες επιθυμίες των αφεντικών τους (για άλλους λόγους, αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του) που θα επιθυμούσαν τη διάλυση της Βουλής και την περιπέτεια των απανωτών εκλογών. Και αυτό, γιατί με αυτόν τον τρόπο κάποιοι πίστευαν ότι θα τους γινόταν δώρο η παραγραφή κάποιων υποθέσεων. Θα επανέλθουμε όμως σε αυτά και γιατί κάποιοι πίεζαν και θα πιέζουν για κάλπες.

Ας πάμε στο ουσιαστικό διακύβευμα και θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε το δίλημμα που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανασχηματισμό ή εκλογές; Ή και τα δύο; Αυτό είναι το ερώτημα που έχει μπροστά του και στο οποίο θα κληθεί να δώσει τη λύση, μια και ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει. Ας τα δούμε ένα-ένα.

Ανασχηματισμός: Η κυβέρνηση κλείνει συντόμως ένα έτος. Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης έχει την εικόνα για το ποιοι «του κάνουν» και ποιοι όχι. Ήδη έχει κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που χρειάστηκαν και τώρα φτάνουμε στο σημείο όπου ο πρωθυπουργός θα πάρει στα χέρια του το μπλοκάκι του και θα αρχίσει να βαθμολογεί. Σήμερα, μάλιστα, σας αποκαλύπτουμε το πλάνο των αλλαγών που σκέφτεται το Μαξίμου, οι οποίες, αν υλοποιηθούν, θα είναι σημαντικές. Εκτιμούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πιο κοντά στο να πατήσει το «κουμπί» του ανασχηματισμού.

Εκλογές: Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, την επομένη όλοι μιλούν (ή σχεδόν όλοι) για πρόωρες εκλογές. Να πάρουμε, λοιπόν, τα δεδομένα. Τι θα κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης εάν πάει σε εκλογές; Όλοι συμφωνούν ότι θα είναι πρώτος και με διαφορά. Υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσει και την αυτοδυναμία. Θα συμφωνήσω μαζί τους. Αυτοδυναμία με απλή αναλογική όμως είναι πολύ δυνατόν να επιστρέψει στον εφιάλτη που έζησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος με σαρωτικά νούμερα κοντά στο 50% είχε πλειοψηφία ενός και στη συνέχεια δύο βουλευτών. Αυτό θέλει ο κ. Μητσοτάκης σήμερα; Να «κάψει» την απλή αναλογική και να καεί και ο ίδιος;

Το δεύτερο που λέγεται είναι ότι θα ανανεώσει την εντολή. Με απλά λόγια δηλαδή, ότι αν πάει σε εκλογές θα κερδίσει έναν χρόνο περισσότερο, μια και θα γίνουν τα τρία χρόνια που υπολείπονται τέσσερα! Δηλαδή όλη η φασαρία θα έχει γίνει για έναν χρόνο. Αξίζει τον κόπο;

Το τρίτο επιχείρημα είναι ότι θα εξαφανίσει τον Τσίπρα, με μια ακόμη ήττα. Να μου επιτρέψετε και εδώ να πω πως, αν κερδίσει ο Μητσοτάκης με αυτοδυναμία, θα έχει οριακή πλειοψηφία και μια αντιπολίτευση που θα είναι στα κάγκελα, θα ζητά ονομαστικές ψηφοφορίες και η κυβέρνηση θα είναι σε ομηρία των βουλευτών της και διάφορων επιχειρηματιών. Επειδή το έχουμε ξαναζήσει, μόνο καλό δεν είναι αυτό το σενάριο και, κυρίως, όταν θα κληθείς να πάρεις και δυσάρεστες αποφάσεις.

Με βάση τα παραπάνω και πολλά άλλα, που θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναλύσουμε προσεχώς, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα… πυροβολήσει τα πόδια του και αντί της κάλπης θα επιλέξει τον ανασχηματισμό. Όσο και αν κάποιοι, για δικούς τους λόγους, θέλουν να το κάνει…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa