Οικονομία

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά

Ποσό 110 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στις αυξήσεις και στα αναδρομικά που δικαιούνται 200.000 παλιοί και νέοι συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη, θα καταβληθεί το καλοκαίρι σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Τα ποσά που θα δοθούν

Tο ποσό είναι διαθέσιμο και η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Οι ημερομηνίες «κλείδωσαν» και τα αναδρομικά θα δοθούν σε δύο δόσεις, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεπερνούν τα 150 ευρώ και τα αναδρομικά υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ. Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ετοιμάσει τις μηχανογραφικές εφαρμογές που θα «τρέξουν» τους επανυπολογισμούς σε 1 εκατ. παλαιούς και νέους συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν τρεις αλλαγές στα ποσά που λαμβάνουν σήμερα:

Από τους 1 εκατ. συνταξιούχους, που σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ έχουν συνταξιοδοτικό χρόνο άνω των 30 ετών και εμπίπτουν στον επανυπολογισμό σύνταξης με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου 4670/2020, οι μισοί και πλέον θα έχουν αύξηση στην ανταποδοτική σύνταξη και μείωση προσωπικής διαφοράς, ενώ οι υπόλοιποι (περί τους 500.000) θα δουν την αύξηση να περνάει στην τσέπη.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ξεκινήσουν πρώτα από τους νέους, μετά τον Μάιο του 2016, συνταξιούχους και στη συνέχεια θα πιάσουν και τους παλαιούς συνταξιούχους, πριν από τον Μάιο του 2016.

Ωφελημένοι θα είναι οι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς με το άρθρο 24 του νόμου 4670/2020 αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη.

Η αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης ανέρχεται από 0,56% (28,35% αντί για 27,79% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που έχουν 31 έτη και φτάνει έως και το 7,21% (50,01 % αντί για 42,8% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που είχαν συμπληρώσει 40 έτη κατά τη συνταξιοδότηση.

Όσο περισσότερα έτη είχε ο συνταξιούχος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση.

Οι κερδισμένοι

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν αφορούν όλους τους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Αφορούν κυρίως όσους συνταξιοδοτήθηκαν υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13/05/2016 (έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου).

Πρακτικά, κερδισμένοι θα είναι κυρίως οι συνταξιούχοι μετά τις 13/05/2016, καθώς οι παλαιότεροι συνταξιούχοι στην πλειοψηφία τους έχουν, μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, διατηρήσει προσωπική διαφορά που είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του νόμου Βρούτση.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο συνταξιούχος ωφελείται γιατί μειώνεται η προσωπική διαφορά, αλλά δεν κερδίζει πρακτικά καθώς δεν αυξάνεται πραγματικά η σύνταξη του, παρά μόνο λογιστικά.

Ωστόσο, αν η αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά που είχαν διατηρήσει, τότε θα λάβουν ως πραγματική αύξηση το ποσό που μετά τον συμψηφισμό υπερβαίνει την προσωπική διαφορά.

Αν π.χ. ο συνταξιούχος είχε διατηρήσει προσωπική διαφορά το ποσό των 150 ευρώ και η αύξηση λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης είναι 170 ευρώ, η πραγματική αύξηση στη σύνταξη θα είναι 20 ευρώ.

Αν όμως ο συνταξιούχος είχε διατηρήσει προσωπική διαφορά το ποσό των 150 ευρώ και η αύξηση λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης είναι 80 ευρώ, τότε δεν υπάρχει πραγματική αύξηση, αλλά απλά μειώνεται λογιστικά η προσωπική διαφορά στα 70 ευρώ.

Oι κατηγορίες

Οι κατηγορίες των παλαιών συνταξιούχων που θα λάβουν αύξηση είναι κυρίως όσοι είδαν αύξηση και με τον επανυπολογισμό του Νόμου Κατρούγκαλου την 01/01/2019 και ελάχιστοι ακόμα παλαιοί συνταξιούχοι.

Οι πριν τον Μάιο του 2016 συνταξιούχοι που δικαιούνται αύξηση θα τη δουν να καταβάλλεται σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 με καταβολή του 1/5 της αύξησης.

Οι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τη 13η Μαΐου 2016 και έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης είναι οι κυρίως κερδισμένοι από την εφαρμογή του νέου νόμου. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που διατήρησαν μέρος της προσωπικής διαφοράς. Βάσει του άρθρου 6 του Ν. 4387/2016, οι νέοι συνταξιούχοι που, κατά τη σύγκριση του νέου τρόπου υπολογισμού (Νόμος Κατρούγκαλου) με τον καθεστώς που ίσχυε πριν από την εφαρμογή του, είχαν διαφορά στη σύνταξη πάνω από 20% διατηρούσαν μέρος αυτής της διαφοράς ως προσωπική διαφορά.

Συγκεκριμένα, εφόσον υπήρχε διαφορά 20%, οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν το 2016 διατηρούσαν το 1/2 της διαφοράς, οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν το 2016 διατηρούσαν το 1/3 της διαφοράς και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν το 2016 διατηρούσαν το 1/4 της διαφοράς.

Στις περιπτώσεις που η αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δεν υπερβαίνει την προσωπική διαφορά, ούτε οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα δουν πραγματική αύξηση στη σύνταξή τους, αλλά μόνο μείωση ή εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς.

Εφόσον όμως η αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι μεγαλύτερη από το μέρος της προσωπικής διαφοράς που είχαν διατηρήσει, τότε θα λάβουν ως πραγματική αύξηση (χωρίς δοσολόγιο) το ποσό που μετά τον συμψηφισμό υπερβαίνει την προσωπική διαφορά.

Αν π.χ. ο συνταξιούχος είχε διατηρήσει ως μέρος της προσωπικής διαφοράς το ποσό των 60 ευρώ και η αύξηση λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης είναι 80 ευρώ, η πραγματική αύξηση στη σύνταξη θα είναι 20 ευρώ.

Οι αυξήσεις του νόμου Βρούτση δεν καλύπτουν την προσωπική διαφορά, με συνέπεια οι συνταξιούχοι του τέως ΟΑΕΕ που αποχώρησαν από 13/5/2016 έως 31/12/2018 στην πλειοψηφία τους να μη δουν πραγματική αύξηση, είπε ο εργατολόγος κ. Τσουκαλάς.

Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/05/2016 έως 31/12/2018 και έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατήρησαν μέρος της προσωπικής διαφοράς θα δουν στο σύνολό τους αύξηση από την εφαρμογή του νέου νόμου.

Οι χωρίς αστερίσκους κερδισμένοι είναι όσοι αποχώρησαν με 30 τουλάχιστον έτη ασφάλισης μετά την 01/01/2019, όπου δεν προβλεπόταν διατήρηση μέρους της προσωπικής διαφοράς από το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, και συνεπώς λαμβάνουν ολόκληρη την αύξηση.

Οι αυξήσεις

Για όσους συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη πριν από τον Οκτώβριο του 2019, η σύνταξη θα υπολογιστεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για το διάστημα έως 30/09/2019 και με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση για το διάστημα από 01/10/2019 και μετά.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 4,5 ευρώ, για συνταξιούχο που είχε τον βασικό μισθό και 31 έτη ασφάλισης, έως και 216 ευρώ μεικτά για συνταξιούχο με 3.000 ευρώ μισθό και 40 έτη ασφάλισης.

Για όσους είχαν ακόμα μεγαλύτερες αποδοχές, η αύξηση είναι μεγαλύτερη. Η αύξηση είναι συνάρτηση του συντάξιμου μισθού (των αποδοχών βάσει των οποίων υπολογίστηκε η σύνταξη και των ετών ασφάλισης).

Προσωρινές συντάξεις: Διευρύνονται οι δικαιούχοι

Περίπου στις 25.000 ανέρχονται οι έως σήμερα εκδοθείσες ψηφιακές συντάξεις, ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις, από 155.000 τον Ιανουάριο, έχουν πέσει στις 139.000. Οι 34.000 εν αναμονή συνταξιούχοι που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα που θα λάβει την προκαταβολή έναντι (360 ή 384 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του κάθε ασφαλισμένου) πριν από το Πάσχα με μία καταβολή. Σχετικά με την ακριβή ημερομηνία πληρωμής θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτήσεων.

Ανοιχτή η πλατφόρμα

Ωστόσο η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή νέων αιτήσεων, καθώς υπολογίζεται ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι έως και έξι χρόνια ανέρχονται σε 105.000. Οι αιτήσεις από την 1η Απριλίου θα τεθούν σε επεξεργασία αργότερα και οι δικαιούχοι θα λάβουν τις προκαταβολές και τα αναδρομικά μετά το Πάσχα.

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καλεί όσους πολίτες εκκρεμεί η απονομή της σύνταξής τους να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα προκαταβολής που περιλαμβάνει τόσο τη μηνιαία καταβολή ποσών καθώς και αναδρομικά ποσά που καλύπτουν το σύνολο των μηνών καθυστέρησης της απονομής.

Οι πρώτες συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά που τις συνοδεύουν σχεδιάζεται να δοθούν στους δικαιούχους εντός του Απριλίου. Τα αναδρομικά θα φθάνουν έως και τα 9.000 ευρώ για όσους αναμένουν έως και δύο χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη.

Ο αριθμός των αιτήσεων θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Αυτό δεν συνέβη, διότι σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων δεν μπήκε στη διαδικασία να υποβάλει αίτηση καθώς είχε οφειλές προς τα Ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι προκαταβολή σύνταξης δεν λαμβάνουν όσοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, εφόσον το ποσό που χρωστάνε σε αυτά ξεπερνά το προβλεπόμενο όριο. Τα κάθε Ταμείο έχει διαφορετικά «πλαφόν».

Ο υπουργός Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα, ώστε οι εκκρεμείς συντάξεις να εκδοθούν όσο το συντομότερο δυνατό.

Η σχετική τροπολογία που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει την άρση πολλών εξαιρέσεων στη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης. Σήμερα προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν περίπου 40.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι, δηλαδή μόνο το 20% αυτών που περιμένουν.

Οι περισσότεροι δικαιούχοι προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι. Από τον ιδιωτικό τομέα, μόνο ένας στους τρεις λαμβάνει προσωρινή σύνταξη.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER