Άρθρα

Ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας και της Ελλάδας

Βελόπουλος

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Άλλο ένα επεισόδιο στην ελληνική διπλωματία ολοκληρώθηκε, χωρίς ακόμα να είμαστε σίγουροι για την κατάληξή του.

Μία εθιμοτυπική επίσκεψη, ένα επικοινωνιακό σόου, ωστόσο δόθηκε η ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ρίξει στο τραπέζι όλα τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Η απάντηση της Ελλάδας ήταν η αδιάκοπη προσπάθεια  για την εγκαθίδρυση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης-συνεργασίας, μέσω ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

Αξίζει όμως να τονιστεί πως οι αποδέκτες των τουρκικών μηνυμάτων δεν ήταν μόνο τα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα. Πέραν της Αθήνας, μήνυμα εστάλη και προς την Ουάσινγκτον, ένα μήνυμα που στην ουσία λέει πως η Άγκυρα είναι μία υπερδύναμη και δεν είναι δορυφόρος των ΗΠΑ.

Η συμμαχία Άγκυρας – Μόσχας δείχνει πως η Τουρκία έχει φύγει πια από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, κάτι που φάνηκε πρόσφατα και με την τουρκική εισβολή στη Μανμπίτζ (Ιεράπολη) της Συρίας, περιοχή αμερικανικών συμφερόντων.

Επίσης ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος της Κατεχόμενης Κύπρου για να εμποδίζει την εξόρυξη νοτιοανατολικά του νησιού, αλλά δεν αποτελεί εμπόδιο στα νοτιοδυτικά που βρίσκονται οι αμερικανικές εταιρείες. Δείχνει την τοπική του δύναμη ο Ερντογάν κι οι Αμερικανοί (που δεν έχουν εναλλακτική) εμφανίζονται υποχωρητικοί απέναντί του.

Φυσικά, ο Ερντογάν κάνει επίδειξη δύναμης και στην ΕΕ, καθώς, λόγω του φτηνού εργατικού δυναμικού, πολλές γερμανικές, γαλλικές κι ιταλικές εταιρείες έχουν εργοστάσια στους γείτονές μας. Φυσικά δεν ξεχνά να τονίζει στις Βρυξέλλες πως αποτελεί κόμβο αγωγών αερίου και τα λιμάνια της είναι διάδρομοι εξαγωγής αερίου και πετρελαίου από όλη τη Μέση Ανατολή, χωρίς να διαθέτει δικά της κοιτάσματα.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως αδύναμη χώρα, ως μία χώρα που δεν έχει οικονομική (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) δύναμη. Ούτε εργάστηκε ποτέ, προς την κατεύθυνση τού να γίνει η ίδια μία τοπική υπερδύναμη ούτε εκμεταλλεύτηκε τη γεωστρατηγική της θέση… αντίθετα εισήλθε «τυφλά» στη γερμανοκρατούμενη ΕΕ, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να μην μπορεί να ασκήσει ανεξάρτητη πολιτική.

Ενώ θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός πως είμαστε ένας κυματοθραύστης απέναντι στη μαζική, μουσουλμανική μετανάστευση, έχουμε γίνει μία αποθήκη ψυχών της υπόλοιπης Ευρώπης και απλά ευχόμαστε ο Ερντογάν να μην ανοίξει την «κάνουλα» των μεταναστευτικών ροών.

Τελικά, η Ελλάδα που πριν από 30 χρόνια ήταν μια χώρα με προοπτικές, έγινε ο φτωχός συγγενής της Δύσης κι η Τουρκία μία περιφερειακή υπερδύναμη, χωρίς να έχει ενταχθεί στην ΕΕ.

Κακοί πολικοί, κακές πολιτικές, κακό αποτέλεσμα…

του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa