Πολιτισμός

Ποιος ελληνικός πίνακας πωλήθηκε για 300.000 ευρώ

Πίνακας Έλληνα καλλιτέχνη έφτασε την τελική τιμή των 306.687 ευρώ, στα πλαίσια της ετήσιας δημπρασίας του οίκου Sotheby’s με τίτλο «Τέχνη του 20ού αιώνα-Μία διαφορετική οπτική».

Πρόκειται για το έργο A travers la ville του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα που είχε εκτιμώμενη τιμή πόλωσης τις 100.000-150.000 ευρώ.

Το έργο A travers la ville του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, με ύψος σχεδόν εννέα πόδια κατάφερε να φτάσει την παραπάνω τιμή έπειτα από «μάχη» τεσσάρων αποφασισμένων πλειοδοτών.

Η ελληνική παρουσία στον χώρο είναι σημαντική, αφού οι πίνακες του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Σπύρου Παπαλουκά εξασφάλισαν τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο.

Οι πίνακες παρουσιάστηκαν σε μία δημοπρασία η οποία ήταν αφιερωμένη στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μέσα στο πλαίσιο της δημοπρασίας «Τέχνη του 20ού αιώνα-Μία διαφορετική οπτική».

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης του οίκου Sotheby’s, Κωνσταντίνος Φράγκος δήλωσε ότι ο οίκος θα συνεχίσει να προσφέρει τα καλύτερα έργα της ελληνικής τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα που διατίθενται προς πώληση, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της δημοπρασίας.

Τον επόμενο μήνα ο οίκος θα προσφέρει έναν ακόμα ελληνικό πίνακα. Πρόκειται για τον πίνακα με τίτλο «Ο Αχόρταγος», που δημιουργήθηκε το 1883-1884. Το έργο αποτελεί μία μεγάλη σύνθεση που ήταν παλαιότερα γνωστή μόνο από ένα ασπρόμαυρο χαρακτικό. Κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει ταύτιση με τον πίνακα που εκτέθηκε στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών στο Βερολίνο το 1884 με τον τίτλο DerUnersattliche (Ο Αχόρταγος), την ίδια χρονιά που δημοσιεύτηκε το χαρακτικό.

Η τιμή εκτίμησης του έργου φτάνει τα 100.000-150.000 δολάρια ή 112.000-168.000 ευρώ. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στον οίκο Sotheby’s «Ευρωπαϊκοί πίνακες του 19ου αιώνα», στις 13 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa