Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Ποιος και γιατί φοβάται τις πρόωρες εκλογές

Το 2020 ήταν σίγουρα μία χρονιά που μας έφερε πολλά προβλήματα. Τα πιο πολλά της περασμένης εκατονταετίας. Με σπουδαιότερο αυτό της πανδημίας. Ήταν όμως και μια χρήσιμη χρονιά. Μάθαμε πολλά. Για τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας. Για την ανθρωπότητα, τη σχέση της με τη φύση, τα αδύναμα σημεία και τα θαυμαστά επιτεύγματά της.

Το 2021 δείχνει, μεταξύ άλλων, να είναι και η εξέλιξη του σεναρίου που, σε μεγάλο βαθμό, «αναβαθμίστηκε», λόγω της πανδημίας, τη χρονιά που πέρασε. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας χρονιάς είναι ότι θα δώσουμε μεγαλύτερο χώρο και ρόλο στις μηχανές. Το 2021 θα είναι η χρονιά, λένε, του 5G. Ίσως όχι τόσο σε επίπεδο εφαρμογών, όσο στην κλίμακα της «κουλτούρας». Σταδιακά η κοινή γνώμη θα αρχίζει να εξοικειώνεται με το νέο περιβάλλον, αναμένοντας δραστικές αλλαγές στην καθημερινότητα των επόμενων χρόνων.

Στον διεθνή «πολιτικό» χώρο θα έχουμε έναν κόσμο χωρίς Τραμπ, με τον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν, να ενισχύει τον παρεμβατικό ρόλο των ΗΠΑ. Το 2021 θα είναι η πρώτη χρονιά Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το άστρο της κυριαρχίας της Άνγκελα Μέρκελ θα οδηγείται φυσιολογικά στο τέλος του. Η καινούρια χρονιά θα έχει και θέαμα: Ολυμπιακούς Αγώνες και Euro. Και αν όλα πάνε καλά ανά τον κόσμο με τους εμβολιασμούς και την εξέλιξη του κορονοϊού, θα δούμε και μία αισιόδοξη εικόνα: Καλοκαίρι του 2021 γεμάτα καφέ και μπαρ στις τουριστικές περιοχές από ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν μπάλα και στίβο. Η κανονικότητα που μας έλειψε. Θα δούμε και θέαμα από τον Άρη, καθώς τον Φεβρουάριο θα προσγειωθεί εκεί το νέο όχημα της NASA.

Και εδώ στα δικά μας; Το 2021, που θα χρωματιστεί με τους πανηγυρισμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, μαζί με στοχασμούς για το πού και πώς πορευόμαστε, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, αν όχι βεβαιότητα, η χρονιά της πολυαναμενόμενης επανεκκίνησης. Θα είναι όμως και χρονιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, κατά πώς λένε οι… μελλοντολόγοι. Αρχές καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, προβλέπουν, θα έχουμε εκλογές και μάλιστα διπλές. Και ενισχύουν αυτό το σενάριο, μετά τον ανασχηματισμό που μας προέκυψε εν μέσω πανδημίας. Ρεαλιστικά και με βάση τα σημερινά δεδομένα, το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν αυτές διεξαχθούν αρχές καλοκαιριού ή το φθινόπωρο, είναι κατά πολλούς δεδομένο.

Η κυβέρνηση, που, είναι αλήθεια, δεν είχε την ευκαιρία να αναδείξει το σχέδιο και το πρόγραμμά της, θα επιδιώξει να το εφαρμόσει αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας. Εκεί που είχε αρχίσει να το ξετυλίγει, ενέσκηψαν ο κορονοϊός, η (εξαιτίας του) οικονομική βύθιση και η τουρκική προκλητικότητα και επεκτατικότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κρίσεις τις οποίες και αντιμετώπισε αποφασιστικά και μέχρι τώρα με επιτυχία, παρά τα κάποια λάθη, που σημειώθηκαν.

Αν η κυβέρνηση αντέξει την πίεση της τρέχουσας κρίσης και έχει την ευκαιρία να διαχειριστεί ακόμη και με σχετική επιτυχία την επόμενη μέρα, τότε το μόνο που θα φοβάται θα είναι ο κακός εαυτός της. Εκείνος που θα έχει πρόβλημα και δείχνει να φοβάται τις εκλογές είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχουν βρει ακόμη τον βηματισμό τους. Καταδιώκονται από τα πεπραγμένα της πρώτης φορά, τους βαραίνουν οι δικές τους, μικρές ή μεγάλες, αμαρτίες και η στρατηγική τους φαντάζει αδιαμόρφωτη, λειψή, αποσπασματική και ο λόγος τους περιπτωσιολογικός. Και βεβαίως φοβάται πως θα χάσει οριστικά και το, κατ’ αυτόν, πλεονέκτημα της απλής αναλογικής.

Ούτως ή άλλως πάντως το 2021 δεν θα είναι απλώς και τυπικά η συνέχεια του 2020. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη χρονιά.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa