Στο «μικροσκόπιο» της Προανακριτικής, που έχει συσταθεί για το σκάνδαλο Novartis, πρόκειται να τεθούν και τα νέα στοιχεία από το ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Φρουζή, με ονόματα πολιτικών και κομματικών στελεχών, με τα οποία φέρεται να έχει συναντήσεις ο πρώην ισχυρός άνδρας της φαρμακευτικής εταιρείας.

Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται στα προσωπικά αρχεία Φρουζή και με τους οποίους έγινε συνάντηση είναι αυτά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των συμβούλων του Στ. Παπασταύρου, Δ. Πτωχού και Χρ. Λαζαρίδη (ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος και σε σχετικά δημοσιεύματα, χαρακτήρισε τα νέα «ευρήματα» «γελοιότητες»).

Ανάμεσα στα άλλα ονόματα που αναφέρονται στα προσωπικά του αρχεία περιλαμβάνονται και αυτά των Γιάννη Δραγασάκη, Γιάννη Μηλιού και του Ευκλείδη Τσάκαλου (ίσως πρόκειται για τον Τσακαλώτο, αλλά δεν έχει διευκρινισθεί). Να σημειωθεί πάντως πως η αναφορά διαφόρων ονομάτων στο ημερολόγιο δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι επιλήψιμο, καθώς ο κ. Φρουζής, ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ, θα μπορούσε να συναντάται με τον καθέναν, για να συζητήσει τα προβλήματα του κλάδου.

Τα νέα αυτά ονόματα που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο Φρουζή έρχονται να προστεθούν σε σειρά άλλων ονομάτων, πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, με τους οποίους φέρεται να είχε συναντήσεις το πρώην διευθυντικό στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος πριν υπουργοποιηθεί είχε έμμισθη σχέση με τη Novartis, παρέχοντας σ’ αυτήν τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες.

Περιλαμβάνεται επίσης στο ημερολόγιο και το όνομα του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο ο Φρουζής ζήτησε συνάντηση με τη μεσολάβηση, όπως αναφέρεται, των Σουράνη – Δελλατόλα.

Η επίμαχη καταγραφή είναι πιθανό να έγινε τον Δεκέμβριο του 2013 και αναφέρει: «Ζήτησα από Σουράνη – Δελλατόλα για Τσίπρα συνάντηση, περιμένω». Τα αρχεία που βρίσκονται μέσα στο CD, που έφτασε στη Βουλή, δεν έχουν κάποια σήμανση, οπότε εικάζεται πως πρόκειται για σελίδες από τα σημειωματάρια είτε του πρώην αντιπροέδρου της Novartis είτε της γραμματέως του.

Σύμφωνα με όσα εντοπίζονται στις καταγραφές-σημειώσεις, ο κ. Φρουζής προσπαθούσε να έρθει σε επαφή όχι μόνο με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η σημείωση-καταγραφή δεν είναι απόδειξη ενοχής, ωστόσο τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση Novartis υποστηρίζουν ακριβώς το ίδιο: Ότι τέτοιες καταγραφές δεν είναι ενοχοποιητικές, την ώρα που η κυβέρνηση έριξε βαριά σκιά πάνω τους. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φρουζής επιδίωξε συνάντηση και με τον Κυρ. Μητσοτάκη η οποία και δεν έγινε ποτέ.

Πάντως το Μαξίμου διέψευσε ότι ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον Φρουζή. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας «ουδέποτε συνάντησε τον κ. Φρουζή, είτε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού είτε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαφορά από τα ραβασάκια του κ. Σαμαρά στη Novartis για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις έμμισθες σχέσεις του κ. Στουρνάρα με την πολυεθνική είναι ότι στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φρουζής εδώ και πέντε χρόνια περιμένει».

Επίσης, ο δημοσιογράφος Αντώνης Δελλατόλας, με αφορμή εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο Novartis, αναφέρει σε δήλωσή του ότι «ουδέποτε ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να συναντήσει τον κ. Φρουζή ή οποιονδήποτε άλλον παράγοντα της εν λόγω εταιρείας».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος σε σχετικό δημοσίευμα (εφημερίδα «Documento»), που τον εμφάνιζε ως «έμμισθο υπάλληλο της Novartis» δήλωσε: «Αφού δεν βρήκαν τίποτε παράνομο, με κατηγορούν τώρα για τα νόμιμα. Η εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια πριν αναλάβω υπουργός, είναι διαφανής, όσο έκδηλη είναι πλέον η εργολαβία του συκοφάντη που ανέλαβε πάλι με λάσπη να ξελασπώσει τους εντολείς του».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

Σχολιάστε ...