Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Πολιτικά στοιχήματα και (φτηνή) αντιπολίτευση

Ένα από τα πρώτα έργα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν θυμόμαστε καλά, και ένα από τα πρώτα στοιχήματα που ήθελε να κερδίσει, στο πλαίσιο προώθησης της μηχανοργάνωσης, της εξυγίανσης και της δημιουργίας του επιτελικού κράτους, ήταν να θέσει σε λειτουργία τον αριθμό 112, το εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή και μόνο, κατά πώς είπε και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Πιο πολύ από το έργο βέβαια ήταν η σημειολογία του, γιατί ο συνειρμός που δημιουργούσε ήταν αναπόδραστος: Ο ανίκανος ΣΥΡΙΖΑ, που κατέληξε απειλή για την ίδια μας τη ζωή, και μαζί και η ανακούφιση που αυτοί οι άνθρωποι «πήγαν στα σπίτια τους». Είναι… τυχαίο που ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά την έλευση της σφοδρής κακοκαιρίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν λειτούργησε το 112, για να μας… προειδοποιήσουν για τον χιονιά»;

Ένα επίσης από τα σημαντικά πολιτικά στοιχήματα που θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να μείνουμε μόνο στα θέματα της τελευταίας εβδομάδας, είναι και η έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν εδώ και τρία ή τέσσερα χρόνια. Λίγο πριν από την κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για την άμεση καταβολή προσωρινής σύνταξης, στο ύψος της εθνικής 384 ευρώ (πρόκειται για λύση ανακούφισης, λίγο πριν επιλυθεί οριστικό το πρόβλημα), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε… ξιφουλκήσει και πάλι. «Το επιτελικό κράτος της ΝΔ το μόνο που κατάφερε με το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων είναι να το διογκώσει», δήλωνε στη Βουλή η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Η οποία είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κληροδότησε στη σημερινή 190.000 εκκρεμείς συντάξεις (κύριες), οι οποίες τώρα είναι 150.000.

Και οι δύο αυτές περιπτώσεις είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο ασκείται σήμερα η αντιπολίτευση. Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, για το οποίο διαχρονικά ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις, κατά πώς αναγνώρισε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ανέλαβε την οριστική λύση του σε τουλάχιστον ένα έτος, έρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το «φορτώσει» αποκλειστικά στην… ανίκανη επιτελική κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

Αλλά «επιτελική ανικανότητα», και μάλιστα… στα καλύτερά της, διέγνωσε για το θέμα της αντιμετώπισης της «Μήδειας» από την κυβέρνηση της ΝΔ και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που επί των ημερών του και η εθνική οδός είχε κλείσει από χιόνι και κόσμος είχε εγκλωβιστεί και πολλές περιοχές είχαν μείνει χωρίς ρεύμα. Εντάξει θεσμικό όργανο είναι, κάτι πρέπει να καταγγείλει, αλλά να βγαίνουν και να καταγγέλλουν στελέχη που η μνήμη τους έχει κάνει «reset» το 2017 και το 2018 (που επί δύο ημέρες ήταν κλειστό ακόμη και το κέντρο της Θεσσαλονίκης και δεν μπορούσε να πάει ο κόσμος στη δουλειά του) αποτελεί καρικατούρα αντιπολίτευσης. «Με λίγες ώρες χιονόπτωση κλείνει η εθνική οδός» μας… ενημέρωνε πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, που επί της υπουργίας του η εθνική οδός είχε κλείσει με εκατοντάδες εγκλωβισμένους οδηγούς. Και άλλος περισσότερο «πολεμικός» υποστήριξε «μπάχαλο σε δρόμους, τρένα, λεωφορεία. Τα επιτελικά στελέχη της ΝΔ, ενώ γνώριζαν από μέρες για την έλευση τη “Μήδειας”, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Αυτά από πρώην υπουργό του 2017 και του 2018 και του δικού του μπάχαλου στα Μέσα Μεταφοράς. Θα μου πείτε πως η εκάστοτε αντιπολίτευση, σε ανάλογες περιπτώσεις, περίπου τα ίδια λέει. Ναι, αλλά δεν ασκούσε τόσο φτηνή αντιπολίτευση, όπως σήμερα. Και εν πάση περιπτώσει, πρέπει να τελειώνει αυτού του είδους η αντιπολίτευση. Εν έτει 2021 δεν μπορεί να γίνεται με όρους δεκαετίας ’80 και με αποκλειστικό σκοπό να μην κερδίσει τα «στοιχήματα» που έχει βάλει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa