Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Πολιτική, ιδεολογική και ηθική απογύμνωση

Ζαλισμένος από τη διαφαινόμενη μεγάλης έκτασης ήττα στις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε με τον γνωστό του τρόπο. Είπε απλά άλλο ένα ψέμα. Μας δήλωσε ότι κερδίζει πάντα, κόντρα στις προβλέψεις των κακών δημοσκοπήσεων!

Αρκεί κάποιος να ανατρέξει στις έρευνες όλων των εταιρειών πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Δεν θα βρείτε ούτε μία που να είχε δώσει έστω μισή μονάδα μπροστά τη ΝΔ. Όλες, μα όλες προανήγγελλαν την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο ένα ψέμα λοιπόν, ίσως το πιο ανώδυνο, αφού άλλα κόστισαν πολύ ακριβά στη χώρα, όπως όλη αυτή η θεατρική παράσταση το πρώτο εξάμηνο του 2015, με τον τίτλο «υπερήφανη διαπραγμάτευση», που κόστισε περίπου 100 δισ. ευρώ στην οικονομία της χώρας, ένα 3ο αχρείαστο και σκληρό μνημόνιο, δέσμευση για πλεονάσματα μέχρι το 2060 και υποθήκευση όλης της ακίνητης περιουσίας της χώρας για 99 χρόνια.

Ένα ανώδυνο ψέμα, που δεν σημαίνει όμως ότι δεν δείχνει και τη ροπή του πρωθυπουργό μας στο ψέμα και ότι το μόνο που τον νοιάζει είναι πώς θα πείσει κανέναν απελπισμένο Συριζαίο ότι υπάρχει ελπίδα. Αστειότητες. Όλες οι μετρήσεις που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα, μιας σειράς εταιρειών (Opinion Poll, Pulse, Metron Analysis, Marc κ.ά.),  δείχνουν ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μια καθαρή, μεγάλης έκτασης, διψήφια διαφορά από τη ΝΔ. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οδηγείται σε μια οδυνηρή, μη ανατρέψιμη ούτε ως προς την έκταση και μη διαχειρίσιμη πολιτικά ήττα.

Ωστόσο την 26η Μαΐου δεν θα συμβεί μόνο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μεγάλη ήττα στους δήμους, αφού στους μεγάλους δήμους της χώρας οι υποψήφιοί του παλεύουν για την τρίτη θέση, στις δε Περιφέρειες θα κρύβεται πίσω από κανέναν περιφερειάρχη του ΚΙΝΑΛ, χάνοντας την Αττική και με τη Δούρου να κινδυνεύει να μην έχει μπει ούτε στον δεύτερο γύρο. Η 26η Μαΐου μάλλον θα θυμίζει πολιτικά τη Νύχτα του Αγ. Βαρθολομαίου.

Και μετά; Μετά απλά ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα σέρνονται, αφού ο μεγάλος στρατηγικός νους δεν πρόλαβε το πολιτικό τσουνάμι. Ό,τι ακολουθήσει μετά θα είναι το αποτέλεσμα μίας άφρονος τακτικής. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι ηττάται σε ό,τι επεδίωξε. Άνοιξε με όσα είπε και έκανε τον δρόμο στην αυτοδυναμία της ΝΔ και στην επανασυσπείρωση του ΚΙΝΑΛ. Όλα δείχνουν πως ό,τι συνταγή δοκίμασε, ατύχησε. Το σκάνδαλο της Novartis και η προσπάθεια πολιτικής ομηρίας με τρόπο ανήθικο, κυνικό και αντιδημοκρατικό, η σκανδαλολογία, τού γυρνάει μπούμερανγκ. Η παροχολογία μπορεί να επηρεάζει κάποια οριακά κοινωνικά ακροατήρια, αλλά ο κανόνας είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία θα πάρει ό,τι πάρει και στη συνέχεια θα πάει να μαυρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι «γέφυρες» και οι «προοδευτικές συμμαχίες», πέραν του ότι δεν έπεισαν κανένα για δήθεν αλλαγή και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν σε ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε αλλαγή των συσχετισμών ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ.

Αν σ’ αυτά προσθέσει κανείς και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που θα καλεστεί να απαντήσει, το αποτέλεσμα θα είναι όχι μια εκλογική ήττα, αλλά μια πολιτική, ιδεολογική και ηθική απογύμνωση. Η κατασπατάληση πόρων για το Μεταναστευτικό, οι καταγγελίες Καμμένου για Κοτζιά, οι επαφές του ίδιου με βαρυποινίτες, η δράση του συνεργάτη του κ. Παππά, οι καταγγελίες Μαρινάκη, η υπόθεση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», το παρακύκλωμα στη Δικαιοσύνη, τα παιχνίδια με θεσμούς και η προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ συνιστούν υποθέσεις που θα κυνηγάνε τον ΣΥΡΙΖΑ για χρόνια και θα δείχνουν ότι το λεγόμενο εξ ορισμού «ηθικό πλεονέκτημα» ήταν άλλο ένα παραμύθι.

Δυστυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στην τακτική του. Οι τελευταίες ομιλίες του αποτελούν μνημεία λαϊκισμού, ανευθυνότητας, συγκάλυψης σκανδάλων ψευδολογίας, κυνισμού, αναισθησίας. Συνεχίζει έτσι γιατί είναι ζαλισμένος αλλά και εγκλωβισμένος. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος. Δεν διαθέτει αφήγημα για το μέλλον ούτε της Ευρώπης ούτε της χώρας, που βρίσκεται σε κατάσταση τέλματος.

Ε, λοιπόν, όλα αυτά θα πληρωθούν επώδυνα. Βρισκόμαστε κοντά στις κάλπες και όλα θα φανούν. Κάντε υπομονή. Περίπου ένας μήνας έμεινε μέχρι τη νύχτα που θα αλλάξει την πορεία των πολιτικών διεργασιών και συσχετισμών στην Ελλάδα.

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa